Szerkesztő:Szabo Tamas/nem kell eldönteni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

esetleg nem is kell eldönteni sok vitát[szerkesztés]

Kedves Kata, nagyon köszönöm, kevesen vannak akiket érdekel, ezért a kritikádat is nagyon szivesen elfogadom, hogy "hosszasan taglaltam", ez a fö hibám. Megpróbálom olvasható módon pontokra bontani. Valószinüleg élöszóban kevesebb félreértés lenne, már fáraszt a sok billentyüzés.

(1) A Te kérdéseidre a válaszok.

(1.1)"Világirodalmi Lexikont egymagam életem végéig sem tudnám ide begépelni, de még 10 ember sem"

Csak arról irjál ami Téged személyesen érdekel! Akkor leszel a leghasznosabb. Egy sikeres müncheni vállalat álláshirdetése az én szakmámban: alapismeretek + valami gyakoralt (nem csak elmélet) és a most keresett munkára elegendö a kiváncsiság, tehát nem fontos, hogy a most következö munkád területén speciális tudásod legyen de érdeklejen. Ne csinálj pontgyüjtést elöre, ne gyüjtsél speciális tudást csak raktárra, másoknak.

(1.2) "Ki dönti el, ki a jelentős annyira, hogy megfeleljen a lexikonban szereplés követelményeinek!"

Minek kell ezt eldönteni? Ha a szócikk neve nem vandál és nem ütközik mással, vagy synonym, akkor kit zavar?

(1.3) "akik odavágták, hogy "nézzétek, milyen lexikon az, amiben még ezek..."

Úgy látom, sajnos az ilyen kritika (puha, nem objektiv érvek) vezérli a hangadó admin-eket. Ügyelnek a Márka-névre. Régen a társadalom (még gyerekkoromban is) megkivánta az "áplolt" idös úrihölgyektöl, hogy vastagon festéket kenjenek az arcukra, máskülönben "mit mondanak az emberek". Az olvasónak elég egy sablon, hogy ez a szócikk készül, ne várjon csodákat, akkor látja a jóindulatot. Az angol Wiki sürün teli van sablonokkal, hogy ezt a cikket még ki kell egésziteni, de senkit nem sürgetnek törléssel. Nekem is feltettek angol sablont + barátságos üzenettel: "örülnek, hogy csinálok valamit, ne zavarjon a sablon, ettöl nem kell gyorsabban dolgozni, csináljam örömmel...." Ennek értelme van. Ez lenne a megoldás.

(2) A fö probléma: a szerkesztök sokkal szorgalmasabbak mint én, de nincsen senki közöttük aki müszaki háttérrel érvelne. A puha érvek automatikusan vitához vezetnek: "aránytalan", "más az izésem", "a többségi vélemény" (többség, aki véletelnül ott van)... ezeket nem lehet eldönteni.

Sok mindent mérni is lehet, ki lehet próbálni, stb. Jó lenne egy admin. akivel informatikáról is lehet beszélni, mivel ez helyettesiti a papirt a Wikipediánál. Sajnos még senkivel nem találkoztam az admin-ek közül akit az informatika érdekel, pedig éppenhogy nem papir lexikont csinálunk, tudni kellene jobban a médium (adatbank) tulajdonságait: User:Szabo Tamas/DatabaseView (ha ezt elolvasod a View-röl: esetleg nem is kell eldönteni sok vitát, elkerüli a vitát).

(2) Megpróbálom nem szakembernek is a müszaki lehetöségek odaláról:

Ha a Révai, vagy Pallas lexikon több ezer egymondatos (halálbiztos nem vandál) szócikke itt lenne, akkor ebböl több száznak van esélye, hogy a Google segitégével valaki a Wikiben meglátja és beleszeret, kiböviti? A NAMESPACE-en elfér minden ami nem vandal (Pallas ...) . Nem lehet mindenki gyanús azért, mivel van néhany vandál. Nem a félelem, hanem a szeretet és egyéni kiváncsiság legyen a fö hajtóerö.

Az egy mondatos szócikk hatalmas elöny, csak három bizonyiték:

(2.1) a Google segitégével valaki a Wikiben meglátja és beleszeret, kiböviti?

(2.2) ha csak egy mondat és az angol+német referenciák ott vannak, akkor valószinü kb. 1 Mió magyar olvasó (10%) tudja legalább olvasni ezeket a nyelveket, a kibövités forditással elkezdödhet. Ez volt a napokban: Godson beirta az idegennyelvü link-eket, de ezek után is kitdobták volna! Ezért avatkoztam be!

(2.3) ezekkel az idegennyelvü Link-el a Google is hamarabb találja meg a magyar Wikipédiát

..... lehet folytatni

Üdvözlettel Tamás

db007 2007. március 25., 10:43 (CEST)