Szerkesztő:Szabo Tamas/DatabaseView

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

a bicskák helyett szoftver megoldás: Database View[szerkesztés]

A Database View már a 70-es évektöl használatos. View angolul

magyarul ide tartozik, de nem találom

Olvastam az egyik User-lapon: "A tökéletességet nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzáadni, hanem amikor már nincs mit elvenni."

Ez egy csodálatos elv akkor, ha egyéni alkotásról van szó. Az emberei méltóságot sérti, és végtelen vitához vezet akkor, ha egy csoportmunka eszköze. Nem véletlen, hogy az angol Wikipedia kialakult tulajdonsága: böbeszédü. Vannak akik ezt elönynek tekintik, van akit zavar. Felesleges vitakozni, izlések és pofonok....

Az intelligens megoldás adatbank környezetben a "Database View" mechanismus. Pontosaban: az olvasó választhat, (gombnyomásra), hogy mit akar látni. Hivatásos, önkéntes kritikusok (nem csak egy, hanem versenyben több) megjelölik, hogy ök melyik részletet ajánlanák olvasásra. Egy "drop down" menüböl kiválaszthatom, hogy én melyik kritikust szeretem, akkor az ö favorizált részleteit látom. (nagyon régi eredete Ted Nelson, Xanadu, stb, vagy újabban Transclusion, csak az öregek emlékeznek: "Nelson founded Project Xanadu in 1960").

A Wikipediaben az Informatikusok aránya (szavazati súlya) a többi szerkesztökhöz elhanyagolható. Ha megszólanak észre sem lehet venni. Az Inclusionism - Deletionism vita ezzel magyarázható. A számitógépes szövegekröl úgy vitatkoznak, mint amikor ceruza és radir volt az eszköz. A bicska pedig az érvelés eszköze.

Szoftver nyomok, a saját múzeumomból:

A megoldás legnehezebb része az emberek meggyözése. A müszaki megoldás a vitákhoz képest gyerekjáték. Az angol Metawikiben a vita valamikor csak megoldódik. Lehetelen, hogy a jelenlegi Wikipedia szoftver örökre igy marad, biztos javulni fog. Addig nem szabad a szövegekböl semmit sem kidobni, ami nem vandalizmus. Legfeljebb a vitalapra úgy kihelyezni, hogy egy szoftvare azt késöbb megtalálja. A laptörténetben, együtt a vandalizmussal minden megvan, de arra nem szertnék szoftvert irni, elvileg lehetelen.

A Database View a laboratoriumi IBM R-projekt nyomán bekerült az SQL-el a DB2 adatbank szoftverbe, már 30 éve elterjedt. Egyik fontos belsö mechanizmusa Bayer Rudolf munkája nyomán B-Fa (Bayer-Fa) [[1]] angolul szerkezet. A 70-es években a Boeing laboratoriumban dolgozta ki. Rudolf bácsi [[2]] nyugdijas, az utcámban lakik, a játszótérnél, ott sportolunk vele együtt a tornaszereken (úgy csinálunk mintha még tudnánk..). db007 2007. március 22., 07:11 (CET)