Szerkesztő:Sz.dori.995/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az eredeti Rubik-óra elülső oldala

A Rubik-óra (Rubik’s Clock) egy mechanikus logikai játék, melyet Christopher C. Wiggs and Christopher J. Taylor talált fel és szabadalmazott.[1] A magyar játéktervező, Rubik Ernő megvásárolta a szabadalmat, hogy Rubik’s márkájú játékként 1988-ban piacra vigye. Eredeti példányok csak használtan szerezhetők be, hivatalosan már nincs gyártásban. A 2010-es évek elejétől utángyártott példányok is megjelentek, ezek azonban hamisítványnak számítanak.

Működése[szerkesztés]

A Rubik-óra egy kétoldalas logikai játék, mindkét oldalán kilenc óra látható. A játék négy sarkán lévő órák közvetlenül forgathatók, ezek a többi órával ellentétben egyszerre forognak mindkét oldalon, így összesen 14 egymástól független órából áll a játék.

A közvetlenül nem mozgatható órákat négy gomb segítségével lehet elforgatni. Ezek a gombok a játék egyik oldalán kiemelkednek, míg a másikon benyomott állapotban vannak, ha az egyik oldalon benyomunk egy gombot, a másik oldalon kiemelkedik. A gombok fogaskerekek segítségével kapcsolják össze azokat a szomszédos órákat, amelyek azon az oldalon vannak, ahol a gomb kiemelkedik, tehát a gombok állásától függ, hogy melyik órák mozognak egyszerre.

A játék célja, hogy az összes órát 12 órára forgassuk.

Kirakása[szerkesztés]

A Rubik-órát két részletben kell kirakni, a két oldalát külön-külön. A könnyebb azonosíthatóság érdekében az órákat pozíciójuk szerint számozzuk meg 1-től 9-ig, balról jobbra, fentről lefelé haladva, a telefonok tárcsázó gombjaihoz hasonlóan.

Először válasszuk ki az egyik oldalon a 2-es órát, a bal felső gombot nyomjuk fel, a többit pedig le. Az 1-es órát elforgatva állítsuk 12 órás pozícióba a 2-es órát, majd nyomjuk le a bal felső gombot. Ezután a 4-es órát állítsuk 12 órára a bal alsó gombot felnyomva, a 7-es órát forgatva. A következő az 5-ös óra, amit a jobb alsó gomb és a 9-es óra segítségével állíthatunk megfelelő irányba. A 6-os óra beállításához először nyomjuk fel ismét a bal felső gombot, és a három, már beállított órát állítsuk abba a pozícióba, amiben a 6-os óra van. Nyomjuk fel a bal felső gombot is, és a 2-es, 4-es, 5-ös és 6-os órákat állítsuk be a 8-as óra állásának megfelelően. Ezután nyomjuk fel az összes gombot, és állítsuk az órákat 12 órára. Ezzel elkészült az egyik oldal. Az 1-es, 3-as, 7-es és 9-es órák ekkor valószínűleg nem 12 óra felé néznek, viszont a második oldal kirakásának következtében az első oldalon is megfelelő irányba fordulnak ezek az órák.

A másik oldal kirakásának eleje teljes egészében megegyezik az első oldaléval, a 2-es, 4-es, 5-ös, 6-os és 8-as órákat ugyanúgy kell beállítani, mint a túloldali párjukat. Az 1-es órát úgy tudjuk beállítani, hogy a bal felső gombot lenyomjuk, az összes többit pedig fel, és a már beállított órákat az 1-es óráéval azonos pozícióba forgatjuk, ekkor felnyomjuk a bal felső gombot is, és az összes órát visszaállítjuk 12 óra felé. A másik három óránál az eljárás hasonló, a 3-asnál a jobb felső, a 7-esnél a bal alsó, a 9-esnél a jobb alsó gomb lenyomásával kell indítani a beállítást. Ha a sarkokon lévő órákat is beállítottuk a második oldalon, az első oldalon lévő párjuk is irányba fordult, mivel ezek mindig együtt mozognak. Ezzel a kirakás befejeződött.

Rekordok[szerkesztés]

A Rubik-óra leggyorsabb kirakásának jelenlegi világrekordját Nathaniel Berg tartja 3,73 másodperces egyszeri időeredménnyel, melyet a Danish Open 2015 versenyen állított fel.[2] Az 5 kirakás átlagának rekordját (ahol a legjobb és legrosszabb eredményt figyelmen kívül hagyják, és a maradék három idő számtani átlagát veszik) Evan Liu állította fel a Xi'an Cherry Blossom 2015 versenyen, 5,94 másodperces átlaggal.[3]

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]