Szerkesztő:Stereh/készülő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Takáts Eszter (Pécs, 1979. november 18-) dalszerző, énekes-gitáros előadóművész, partizán hippi-díva, „Sheryll Crow és Édith Piaf között szlalomozó” érzékeny virtusú örök útkereső művésznő.

Életpályája[szerkesztés]

1998-tól a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán tanult egészen 2004-ig, amikor ének-zene karvezetés szakos diplomát szerzett. Komolyzene tanulása ezzel együtt 20 évet ölel fel.

1999-2002-ig a Pavilon Együttes frontembereként, és dalszerzőjeként jegyzi a szakma, ahol a saját dalokat világzenei akusztikus köntösben adták elő.

2004-2006-ig a zalaegerszegi dalszerző Lukács Sándorral zenél a Tea Culpa formációban.

2005-ben nyert az NKA pályázata kapcsán lemeztámogatást első lemezére: az Eszter: Rövidtávra.

Ekkor alapítja 4 tagú együttesét, a GumiZsuzsi zenekart, amely 2007-től 6 tagúvá fejlődik, és innentől már Eszter és a GumiZsuzsi néven fut.

2008-ban jelenik meg a zenekar első lemeze: Eszter és a GumiZsuzsi: Kaucsuk Suzie címmel a PANKKK támogatásával.

Duói[szerkesztés]

Tea Culpa, Vaga Yaga, Eszter&Keko

Elismerések[szerkesztés]

  • 2001. Gödöllői Dalos találkozó: I. helyezés Takáts Eszter ; I. helyezés: Pavilon Együttes
  • 2002. Gödöllői Dalos találkozó: I. helyezés Takáts Eszter szóló
  • 2005. Veszprémi Utcazene Fesztivál: I. helyezés: Tea Culpa
  • 2005. Eszter: Rövidtáv NKA lemeztámogatás
  • 2008. Eszter és a GumiZsuzsi: Kaucsuk Suzie PANKKK lemeztámogatás

Művei[szerkesztés]

„Dalai a Petőfi Rádió és kisebb regionális és helyi adók mindennapi vendégei, több felállásban népszerűsíti az országban az album repertoárját, melyek újabb dalokkal egészültek ki.

Az Eszter és a GumiZsuzsi formáció önálló arculatot, repertoárt alakított ki. A zenekar fellépései alkalmával határozottan "[...] van jelen a reggae, amiből olykor drum'n'bass-es, jazzstep-es tempók és témák virágzanak ki. Ugyancsak határozottan jelen van egy csipetnyi alter-zamat. Ez a két fő stiláris védjegy övez egy csomó olyan elemet, amikre csak véletlenül lehet rábukkanni, illetve sokszori hallgatás után. Népzenei elemek, sanzonelemek, egy kis táncdalos-börleszkes hangulat is feltűnik itt-ott. No meg a jó értelemben vett pszichedélia, a hosszan elnyújtott, repetitív futamok, amik nélkül valamirevaló fúzió nincs is [...]".

A Szóló és az Eszter-duó (Kerekes Kornél- bőgő/ Molnár András - tangóharmonika) fellépések alkalmával aktuális közönségét is figyelembevevő, interaktív átkötő szövegeket fon össze egész estés elmélyültebb, líraibb csokorba. Ezen felállásainak havi rendszerességgel nyújt otthont a budapesti Hunnia Mozi.”

Lemezei:[szerkesztés]

2005. Eszter: Rövidtáv 2008. Eszter és a GumiZsuzsi: Kaucsuk Suzie