Szerkesztő:Repassyz/Kutyaszán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kutyaszánhajtó Trondheim, Norvégia, verseny közben.

A kutyaszán [1] egy egy vagy több szánhúzó kutya által húzott szán, mellyel havon és jégen lehet közlekedni. A kutyaszánok több típusa is ismeretes. Használhatók teherszállításra, közlekedésre vagy kutyaszán versenyzésre . Grönlandon a kutyák legyező alakban helyezkednek el a szán előtt, míg más régiókban, például Alaszkában és Kanadában a kutyák egymás mögé befogott párokban húznak.

Történetük[szerkesztés]

Prémkereskedő 3 kutya által húzott kutyaszánnal 1840-es évekbeli olajfestmény.

A kutya erejét többezer éve használják vadászatra és utazásra. A teherhordó és szánhúzó kutyák már az időszámításunk előtti 10. századtól kezdődően hozzájárultak az emberi kultúrához. [2]

A kutyaszán csapat összeállítása magában foglalja a vezér (lead) kutyák, a pont kutyák, a swing kutyák és a rudas (wheel dog) kutyák kiválasztását. A vezető kutya döntő fontosságú, ezért a hajtók (angolul: musher) különös gondot fordítanak ezekre a kutyákra. Egy másik fontos részlet, hogy erőteljes kerekes kutyáik legyenek, hogy kihúzzák a szánkót a hóból. A point kutyák (opcionális) a vezető kutyák mögött, a swing kutyák a pont és a kerék kutyák között helyezkednek el, a csapat kutyák pedig minden más kutya a kerék és a swing kutyák között vannak, és állóképességük, erejük és sebességük alapján vannak kiválasztva a csapat. A kutyaszánban a szibériai huskyk vagy az alaszkai malamutok azok a kutyák fő típusai, amelyeket rekreációs szánkózásra használnak erejük, gyorsaságuk és állóképességük, valamint a hidegnek ellenálló képességük miatt. Az alaszkai huskik azonban népszerű kutyák a szánkóversenyeken is, állóképességük, jó étkezési szokásaik, sebességük és elkötelezettségük miatt a futásért fáradt állapotban is. 

Előfordul, hogy a sprintversenyekre a gombák rövid szőrű kutyákat használnak, amelyek gyorsabbak, mint az átlagos husky . Ezeket a kutyákat fiatal koruktól nevelik húzódzkodásra. Kutyákat nehezebb kiképezni, mint szibériai husky-kat és malamutokat szánkót húzni, mert ez nem a természetük. Az edzésnek körülbelül hat hónapos korban kell kezdődnie úgy, hogy egy kis farönköt húznak maguk után. 

Lucy Nersoo [Nerysoo] 4 kutyás csapattal, Aklavik, 1943.

[[Kategória:Állati erővel mozgatott járművek]]

  1. Collins 2012 digital dictionary. (Hozzáférés: 2014. december 3.)
  2. Swan: Early Sled Dog History. Swanny's Place. [2009. június 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 17.)