Szerkesztő:Protopmail/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hírlevél szoftver[szerkesztés]

Vagy más néven e-mail marketing szoftver.

Az e-maileknek, vagyis az elektronikus leveleknek a pozitív hatásait a magánszemélyek levelezése után a marketing is felfedezte magának. Hiszen az e-mail az internetezők kommunikációjának alapját jelentette egy időben. Ezt a pozitívumot kezdték el kihasználni a marketingesek, amikor olyan hírleveleket kezdtek el kiküldeni, amelyek közvetlen reklám tartalommal bírnak. A hírleveleket hatékonyan azonban, csak arra szakosodott levelező rendszerekkel lehet küldeni, ezek a speciális levelező rendszereket nevezzük hírlevél szoftvernek. Az interneten számos ingyenes e-mail levelező elérhető, mint a Gmail, a Yahoo, ezek a rendszerek is alkalmasak hírlevél küldésére, de ezek nem alkalmasak tömeges hírlevél kiküldésre, majd követésre. A hírlevél szoftverek előnye, hogy speciálisan hírlevél küldésre lettek kifejlesztve, azaz tömegesen lehet velük leveleket küldeni, de ezen kívül tartalmaznak olyan funkciókat is, amelyeket egy sima e-mail levelező nem tartalmaz.

A hírlevél szoftverek többségével személyre szabott, elektronikus hírleveleket lehet létrehozni. Tehát perszonalizálhatóak, azaz közvetlenül nevén szólítható a címzett, még tömeges címlista esetén is.

A hírlevél szoftvereknek köszönhetően jól mérhetőek az adott hírlevél kampányok hatékonysága. A beépített statisztikáknak köszönhetően naprakész információk kaphatók arról, hogy hányan nyitották meg az e-mailt, mennyien kattintottak tovább a levélben szereplő link alapján, hány levél pattant vissza, mennyien továbbították az adott e-mailt. Valamint, azt is lehet mérni, hogy milyen eszközökön, legyen az mobil vagy asztali eszköz, milyen operációs rendszert használva, mely levelezőkből nyitják meg a hírleveleket a címzettek.

További nagy előnye a hírlevél szoftvereknek, hogy rendelkeznek ún. autoresponder funkcióval, mely nagyban megkönnyíti a hírlevél küldést. Az autoresponderek a beérkező igényekre azonnali választ küldenek, de időzített levélküldésre is felhasználható, azaz akkor küldhető vele hírlevél, amikor a feladó nincs is a számítógépe előtt.

A hírlevél küldő szoftverek segítségével nem csak HTML formátumú és TEXT formátumú hírleveleket, hanem az ún. multipart formátumú, azaz HTML és TEXT formátumú levelek is küldhetők.

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

Damjanovich Nebojsa: E-mail marketing. Budapest, Bagolyvár Kiadó, 2003. ISBN 963 9447 15 3

Külső hivatkozások[szerkesztés]

E-mail marketing szótár/Hírlevél E-mail marketing szótár/Autoresponder E-mail marketing szótár/TEXT formátum