Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Pogácsa Saláta/munka darab

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tampere[szerkesztés]

...

Látnivalók[szerkesztés]

A város ipari hagyományairól tanúskodnak a városközpontban lévő, vöröstéglából épült gyárak. A James Finlayson által alapított Finlayson üzem eredetileg pamutgyár volt.[1] A Tampella egy nehézipari termékeket előállító vállalat volt, profiljában többek között mozdony- és fegyvergyártás is szerepelt. Ezek az épületek az ipari szerkezet váltás okán ma már döntően más funkciókat látnak el. Éttermek, múzeumok, mozi, kereskedelmi vállalatok irodái, szórakozóhelyek találhatók bennük.

A városban található egy Lenin múzeum annak okán, hogy Lenin 1905-1907 közti száműzetése alatt a városban találkozott először Sztálinnal. A találkozás egykori színhelyéül szolgáló épületben van ma a múzeum. További múzeumok a városban egy Jéghokimúzeum, Tamperei Művészeti Múzeum, Sara Hildén Művészeti Múzeum, Kémmúzeum, Baba- és ruhamúzeum, Rendőrmúzeum és Mumin múzeum[2].

Tamperében többféle vallási felekezetnek is van temploma[3]. A központi téren található az Öreg templom (Vanha Kirkko, a helyi svéd lutheránus közösség használatában), továbbá a városban található egy Ortodox templom és egy Katolikus templom is.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Tamperei utazási iroda


  1. Tampere Industrial heritage (angol nyelven). http://www.tampere.fi / Sights and attractions. (Hozzáférés: 2009. február 17.)
  2. Tampere Museums and exhibitions (angol nyelven). http://www.tampere.fi / Museums and exhibitions. (Hozzáférés: 2009. február 18.)
  3. Tampere Churches (angol nyelven). http://www.tampere.fi / Sights and attractions. (Hozzáférés: 2009. február 17.)