Szerkesztő:Pipi69e/Határozó wiki

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mi ez?[szerkesztés]

Egy olyan sablonkészlet, mellyel határozókulcsok hozhatók létre. Állapot: itt a Wikipédián még használhatatlan, a Wikikönyvekben használható.

Régi módszerek[szerkesztés]

Volt egy időszak, amikor a Semantic Mediawiki kiterjesztéssel próbálkoztam. De már nem...

Új módszerek és elvek[szerkesztés]

A Wikikönyvekben létrehoztam egy határozók nevű wikikönyvet, ami valójában nem könyv, hanem sablonok olyan együttműködő készlete, melyeknek segítségével tetszőleges számú határozókönyv hozható létre. Ez a verzió nem használja a Semantic Mediawiki, illetve Semantic Forms kiterjesztéseket (egy korábbi tervben ezek szükségesek voltak), ezek helyett "megelégszik" a Wikibooks projektekben telepített DynamicPageList (más néven Intersection) kiterjesztéssel.

DPL nélkül[szerkesztés]

Most felfedeztem egy új lehetőséget, ami szükségtelenné teszi a DynamicPageList kiterjesztést is! Ez azt jelenti, hogy akár ebben a wikipédiában is lehet határozókulcsokat szerkeszteni. Lehetséges kérdések:

Mér', eddig nem lehetett?
Elvileg lehetett volna, de a határozók lényege egy olyan eszköz, ami választ ad a következő kérdésre:
Listázd azokat a lapokat, melyek benne vannak az A, a B és a C kategóriában.
Ilyen eszköz a DynamicPageList, de ez csak a wikibooks projektekben érhető el. Ezért tettem át a fő székhelyemet oda és készítettem egy sablonkészletet (lásd Határozók), melynek segítségével határozók hozhatók létre. Most úgy gondolom, hogy a kereső is használható hasonló célra. Ez azért király, mert így nem kell egy másik projektben újra létrehozni több ezer szócikket (azokat a fajokat, amelyeket meg szeretnénk határozni), ehelyett elég tulajdonságokkal ellátni az itt meglévőket és határozókulcsokat szerkeszteni hozzájuk.
Mi az, hogy "határozókulcs"?
A határozókulcs egy allap lánc, illetve allap-fa (illetve allap-bokor, de erről majd később), amelyik a kérdéses rendszertani egység szócikkének /Határozó allapjaként van létrehozva. Tegyük fel, hogy határozókulcsot szeretnénk szerkeszteni a Primula fajokhoz.
  1. Létrehozzuk a Primula/Tulajdonságok allapot. Ezen lap allapjaiként definiáljuk azokat a tulajdonságokat, melyek csak ebben a kulcsban használhatók. Sablon: Szerkesztő:Pipi69e/Határozó wiki/Sablonok/Tulajdonság.
  2. Létrehozzuk az összes Primula faj szócikkének /Határozóbélyegek allapját. Ezen a lapon soroljuk fel azokat a tulajdonság-érték párokat, melyek az adott fajra jellemzőek. Sablon: Szerkesztő:Pipi69e/Határozó wiki/Sablonok/Határozóbélyeg.
  3. Beillesztjük az összes Primula faj szócikkébe az előbbi allapot. Sablon: Szerkesztő:Pipi69e/Határozó wiki/Sablonok/Határozóbélyegek
  4. Létrehozzuk a Primula/Határozó allapot. Ez lesz a fent említett allap-fa (vagy bokor) töve. Sablon: Szerkesztő:Pipi69e/Határozó wiki/Sablonok/Határozó.
  5. A Primula/Határozó laphoz addig adunk hozzá további allapokat, amíg minden ilyen allapág végén egyetlej fajt kapunk eredményül a [találatok] linkre kattintva.

Mire van szükség?[szerkesztés]

Ez még számomra sem világos pontosan :) Minden esetre sutyiban elkezdem csinálni a dolgot. A szükséges sablonok egyelőre szerkesztői allapok.

Kérdések, javaslatok[szerkesztés]

A kérdéseket, javaslatokat ide írd, vagy a lap vitalapjára, vagy a Növények műhely Határozók munkacsoportjának lapjára.