Szerkesztő:Phurtoo/fegyverek 000

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Lőfegyverek[szerkesztés]

* A lőfegyverek fejlődése (angol)
* Kislexikon - LŐFEGYVEREK
* Pallas lexikon - LŐFEGYVEREK
* KELENIK JÓZSEF - A császári-királyi hadsereg fegyverzetének jellege Magyarországon a tizenötéves háború éveiben
* Kelenik József - A hadügyi forradalom hatásai Magyarországon a tizenötéves háború időszakában. Tények és megjegyzések a császári hadsereg valódi katonai értékéről.
* KELENIK JÓZSEF - SZAKÁLLAS PUSKÁK XVI. SZÁZADI MAGYARORSZÁGI INVENTÁRIUMOKBAN

egyik-másik vélemény ellentétes:

"A XVII. században a kanócos lőfegyverek  általános elnevezésévé  a muskéta vált, míg az arquebus kifejezés  — ismét megváltoztatva jelentését — a rövid, kerékla­katos fegyvereket jelölte." 

" a nehéz puska az (arquebuse), a könnyű puska a (muskéta) "


Szakállas puskák[szerkesztés]

"a  visszalökő  erő  oly  mértékben  megnövekedett,  hogy  azt   a  lövész  teste — fizikai károsodás  veszélye  nélkül — már  nem  foghatta  föl. A  lövéskor  fellépő  jelentős  erőt  a  fegyverek  csövének  alsó  részén  kiképzett  nyúlvány  segítségével  igyekeztek   csök­kenteni. Német  nyelvterületen  ezt  a korai  kézilőfegyverek  olyan  fontos  és  jellegzetes részének  tekintették, hogy  magát  a  fegyvert  is erről nevezték  el  Hakenbüsche-nek. A kifejezés  e korai  jelentését  — értelemszerűen — a  magyar  szakállas, szakállas  pus­ka  adja  vissza a legpontosabban "

Kanócos lakat[szerkesztés]

* A kanócos lakat és kezelése (kapszli)

Kovás lakat[szerkesztés]

* Elöltöltő fegyver működési elvek magyarázata
* 2.3.Európai fejlesztések a középkorban
* [file:///F:/-%20-%20-%20-%20-%20-%20%20IDET%C3%96LT/-%20-%20-%20-%20WIKIpadia/fegyver/fegyverek_fejlodestortenete.pdf S fegyverek fejlodestortenete]
* Az elöltöltő fegyveres lövészet alapjai cikksorozat
* A kovás hátultöltős puskák története
* az-eloltolto-fegyveres-loveszet-alapjai-7-az-utokakasos-es-kovas-lakat-tortenete/
* Az elöltöltő fegyveres lövészet alapjai 12.: A fegyver részei – a lakat és működése
* A porosz gyútűs puska és töltényei


Egy dogon vadász kovás puskával, Mali, 2010


Lövészet kovás sütésû fegyverekkel

Amikor elöltöltõ-fegyveres lövészetrol beszélünk, hajlamosak vagyunk automatikusan a legelterjedtebb perkussziós fegyverekre gondolni, holott a tûzfegyverek történetének az ilyen gyújtású fegyverek viszonylag rövid életû szereplõi voltak. A csappantyú vagy kapszli a 19. század elején (1807) kezdte meg hódító útját, s mindössze az 1860-70-es évekig, a szerelt lõszerek megjelenéséig tartott tiszavirág élete. Jóval nagyobb idõintervallumot ölel át ellenben a kovás sütésû fegyverek története. A kovás lakat használata széles körben az 1600-as évektol kezdett elterjedni. A fõtöltet gyújtását az õsi tuzgyújtóeszköz, a kova és acél biztosítja. A mechanikai kölcsönhatás közben a kovakõrõll apró, izzó részecskék hasadnak le,melyek a serpenyõbe hullva belobbantják a primer, felporzó töltetet.

1. A lakat:

Nagyon fontos, hogy a lakatfõrugó ereje és serpenyofedél rugójának ereje pontosan össze legyen hangolva. Ha a serpenyõfedél rugója túl gyenge, a fedél korán fel fog csapódni s nem lesz elég szikránk a gyújtáshoz, ha túl erõs, a képzõdött szikrák nem tudnak majd a kellõ idõben, kihúnyásuk elõtt a serpenyõbe hullani.

Nagyon fontos az acél keménysége is. A puhább acél felületén képzõdött szikrák hõmérséklete messze elmarad a keményre edzett felület szikráitól, színük fehéren izzó helyett inkább vöröses lesz. Az acél utánedzése lehetséges, de ehhez inkább forduljunk szakemberhez. Biztonsági félállásban a kakaspofáknak nagyjából párhuzamosan kell állniuk a serpenyõvel, elsütött állapoban pedig a kõ élének kb. az acél és serpenyofedél érintkezési pontjára kell muatnia.

2. A kakas és kovakõ:

Fekete kovaEredeti török kori kovaA kovakövek közül a két legelterjedtebb fajta az angol feketekova és a fehér kova. Helyes beállítás esetén mindkettõ kielégítõ szikrát fog adni, feltéve, hogy a kõ éleit folyamatosan karban tartjuk. A kovakövet a kakaspofákba egy ólomlemezbe vagy bõrdarabba csomagolva szorítsuk. Véleményem szerint a bõrdarab erre a feladatra jobban megfelel, mert ez biztosít a kõnek egy kis rugalmasságot. Az ólomlemezes rögzítést inkább a nagyobb hadimuskéták esetében alkalmazták. Tapasztalatom szerint a követ nem kell teljes erobõl a pofákba szorítani, inkább engedjünk neki egy kis játékot, hogy magától helyezkedhessen az acélon. A követ úgy kell beállítanunk, hogy a kakas félállásában éppen ne érjen hozzá az acél felsõ részéhez. A cél az, hogy a kõ minnél hosszabb utat tehessen meg az acélon, ezért a kõ nyugodtan "fejjel lefelé" is fordítható ennek érdekében. A kovát minden 4-5 lövés után vizsgáljuk meg, ha kell igazítsunk rajta, tisztítsuk, élezzük meg vagy ha már nem ad elegendõ szikrát ez után sem, cseréljük ki.

3. A serpenyõ és a gyúlyuk:

A serpenyõ és serpenyõfedélfedél illesztéseinek igen pontosnak kell lenni, hogy megakadályozhassa szennyezõdések, nedvesség felporzóloporba való jutását. Korabeli módszerrel ezen illesztéseket egyszerûen úgy tesztelték, hogy a lövésre elõkészített lakatot 1 percre víz alá merítették. Ha ezután a fegyver elsült, átment a vizsgán. A vízhatlanságot e teszthez természetesen az illesztések zsíradékkal való bevonásával biztosíthatjuk, esõ ellen pedig a teljes lakat vízhatlan textíliával, bõrrel történõ borításával. (A hagyományos anyag erre a célra a marha lábszár könyök részének olajjal átitatott bõre volt.) A gyúlyuk tisztasága nagyon fontos. A túl kicsi vagy rosszul elhelyezett gyúlyuk kínszenvedéssé teheti a lövészetet. A lakat gyorsaságának biztosításához arra van szükség, hogy ne a gyúlyukba tömött lõpor gyújtsa be a fõtöltetet, hanem a serpenyõben képzodött lobbanás lángja. A fegyver ezen részét minden lövés után apró kefével tisztítsuk meg, a gyúlyukat tisztítótuvel húzzuk ki. Szintén a sütési sebesség optimalizálása érdekében ne használjunk túl sok felporzólõport. Elég, ha a serpenyõ 1/3-át töltjük meg FFFFg lisztlõporral. A helyesen beállított kovás lakat sütési ideje nem lesz sokkal lassabb egy perkussziós lakaténál.

4. Sütési problémák és okaik:

A: A primer töltet belobban, a fotöltet nem:

A hiba oka lehet a túl sok, vagy túl kevés felporzólõpor vagy a gyúlyuk átjárhatatlansága, szennyezettsége. A fegyver csövét tartsuk kb. 30 másodpercig biztonságos irányba majd tisztítsuk meg a gyúlyukat és környékét.

B: Nincs vagy kevés a szikra:

Tisztítsuk meg a kovakõ élét és az acél felületét. Néhány fegyver esetében a lecsapó kakas annyira mélyen fejezi be útját, hogy elcsettenés esetén a kõ éle beleér a lõporba. Amennyiben a kõ már nagyon kicsorbult élezzük meg vagy cseréljük ki. A kõ élezésénél figyeljünk arra, hogy szikra képzõdhet. Mindig, ha a töltött fegyvert állítgatjuk, helyezzünk bronztût a gyúlyukba és húzzunk vékony borcsuklyát az acélra. Átmeneti megoldásként az is segíteni szokott, ha kicsit (max. 1mm-t) elfordítjuk a követ.

C: Van szikra, a primer töltet mégsem gyullad be:

A lakat szerkezeti elemeinek mûködése nincs jól összehangolva. Teendõk: rugó erõk összehangolása. Az acél nem elég kemény. Teendõk: utólagos edzés.

5: Néhány észrevétel az APLE Kentucky kovás pisztolyához:

Mint azt már sokan tapasztalhattuk a lövészet nem egy leányálom e fegyverrel. A 13 lövés leadása igen csak embert próbáló feladat, még akkor is ha magunk ellen dolgozva teletömködjük a gyúlyukat lõporral. Az egyébként igen pontos fegyverrel így az eredményes pontlövészet gyakorlatilag lehetetlen.

A fegyver hibái:

A: Beállítási hibák: ha van szikra, akkor sem biztos, hogy begyullad a felporzólopor. Sokszor 4-5 rásütésre van szükség egyetlen sikeres lövéshez.

B: A kõ túl rövid utat tesz meg az acélon, elcsettenésnél a kõ éle beleér a lõporba és szennyez[dik.

C: A felporzó lopor gyulladása esetén sem biztos, hogy a fõtöltet elindul. A gyúlyuk túl pici, és túl közel van a serpenyõ aljához, így nagyon érzékeny az eltömõdésre.

D: E fegyver a fenti gondok miatt különösen érzékeny a csorbult kore, mellyel használtuk.

E: A serpenyõ és csõ között rés van, melyen keresztül a felporzólõpor és szennyezõdések az agyazásba juthatnak. Az apró rést ésrdemes egy formára vágott ólomlemezzel kitölteni.

Történelem[szerkesztés]