Szerkesztő:Percivale

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

F. Árpád vagyok, 1982-ben születtem. Az autodidakta tanulmányokat szeretem, ezért is tartom hasznosnak a Wikipédiát, ebből ugyanis lehet így is tanulni. Sajnos (vagy éppen szerencsére?) kevés időm van internetezni, ezért csak keveset szerkesztettem a wikipédiába, de azthiszem nélkülözhetetlen dolgokat. Nagyon fontos számomra az objektivitás és az igazság, ugyanakkor nem biztos, hogy ami manapság elfogadott, vagy gyakorlat, az objektív és igaz is.

Percivaleként vagyok itt jelen. Nevem gyermekkori olvasmányaimból kölcsönződik.

Percivale az Arthur királyt övező mondakör egyik szereplője, a Kerekasztal lovagja. Más neveken is ismert, úgy mint Perceval, Parsifal, Percival, Peredur, Parzival.

A mondák szerint valószínűsíthető, hogy bizonyos Pellinore király fiáról van szó. E szerint több fivére is van, akik szintén a Kerekasztal lovagjai, mint Sir Tor, Sir Aglovale vagy éppen Sir Lamorak. Apja halála után, még fiatalon anyjával egy erdőbe kellett költözzön. Az ifjú Percivale innen került Arthur király udvarába, ahol a Grál egyik felkutatójaként várt ismertté. Kalandos útjain találkozott többek között a Halászkirállyal is.

Könyvek, amelyekben Percivaleról olvashatunk (magyarul is):

  • Thomas Mallory: Arthur király és a Kerekasztal lovagjai
  • T.H. White: Excalibur

Percivale és a kerekasztal más lovagjai, valamint az egész legenda írókat, filmeseket, zene- és operaszerzőket is megihlettek. Richard Wagner 1882-es híres operája a Parsifal.

Szócikkek, amiken elindítottam:

Amelyek szerkesztésében még részt veszek: