Szerkesztő:Passalora/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Paul Ehrlich Intézet (németül: Paul-Ehrlich-Institut – Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel, PEI) egy németországi kutatóintézet és szabályozó hatóság, az oltóanyagokért és biológiai gyógyszerekért felelős német szövetségi intézmény. Mai nevét az első igazgatója és alapítója, Paul Ehrlich után kapta, mely a régebbi Szérumkutató- és Vizsgáló Intézet nevet váltotta fel. 1972 óta önálló, a németországi Egészségügyi Minisztérium alá tartozó állami felügyeletet gyakorló szerv. Székhelye Frankfurt közelében, Langenben található.

Története[szerkesztés]

A Szérumkutató- és Vizsgáló Intézet alapkövét 1896-ban rakták le Steglitzben (Berlin), melynek Paul Ehrlich lett az első igazgatója. 1899-ben Frankfurtba költöztették, ahol a Kísérleti Terápiás Intézet nevet vette fel. Első feladatai közé az államilag ellenőrzött gyógyszérumok bevizsgálása, a kórházi és közhigiénia fenntartása, illetve az immunológia-oktatás tartozott. 1906-ban nyílt meg a szomszédos, de önálló kutatóintézetként funkcionáló Georg Speyer Ház, melynek igazgatója szintén Paul Ehrlich lett. Az időközben immunológiai felfedezéseiért Nobel-díjazott professzor 1915-ben bekövetkezett haláláig az intézet rákkutatási és állatorvosi részlegekkel is bővült. 1917-ben Wilhelm Kolle lett mindkét intézet újonnan kinevezett vezetője, melyeket 1921-ben egy közös épület felemelésével összekötöttek egymással. Mivel az intézet a világháborús bombázások során jelentős károkat szenvedett el, egyes feladatokat Marburgban láttak el az újjáépítés ideje alatt. 1947-ben nevezték át alapítója után Paul Ehrlich Intézetnek.

1972-ben törvényt hoztak róla, hogy a Paul Ehrlich Intézet onnantól fogva a szérumokért és oltóanyagokért felelős különálló szövetségi intézmény. Az intézet átköltöztetése Langenbe 1987-ben kezdődött meg és 1990-ben fejeződött be az új épület felavatásával. A rá következő években új orvosi biotechnológiai divízió nyílt, illetve újraformálódott a korábbi hematológiai és transzfúziós medicina részleg. 1996-ban a Paul Ehrlich Intézet átvette a vér és vérkészítmények iránti felelősséget a korábbi németországi egészségügyi hivataltól (Bundesgesundheitsamt).

2009-ben választották meg az intézet jelenlegi igazgatóját, a frankfurti Wolfgang Goethe Egyetem biokémikus professzorát, Klaus Cichuteket.

További információk[szerkesztés]