Szerkesztő:Nyenyec/Vitalapokon is maradj a tárgynál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Általános szabály, hogy a szócikkeknél maradj a tárgynál. Ugyanakkor legjobb a vitalapkon is a szócikk szűk értelemben vett témájára fókuszálni. A tanács megfogalmazása röviden:

  • Ha X témáról szól a szócikk, akkor ne indíts vitát a vitalapján Y témáról.

Általában — és vitatott témáknál különösen — figyelj oda arra, hogy ne írj be olyan megjegyzéseket, vicceket, kérdéseket stb., amik nem kapcsolódnak a szócikk szövegéhez és nem szolgálják a szócikk jobbá tételét. Különben csak azt éred el, hogy egy hosszú vita indul el valami olyasmiről, amitől nem lesz jobb a Wikipédia és a hosszú vitalapokat, sokkal kevesebb szerkesztőnek lesz kedve végigolvasni.

Különösen sokat tud ártani az egészséges vitának, hogyha valami erős érzelmi töltetű témára tereled a szót. Ilyenek például:

  • politika
  • történelem
  • vallás
  • más szerkesztők viselkedése

Ha ilyen témát keversz bele egy olyan vitába, ahol a kontextus ezt nem igazán indokolja, akkor megnő annak a kockázata, hogy a vita eldurvul és így még kevesebb szerkesztőnek lesz kedve abba bekapcsolódni vagy egyáltalán elolvasni.

Ellenpéldák:

Ha csupán más szerkesztőkkel szeretnél kommunikálni, akkor használd a vitalapjukat. Ha a tágabb szerkesztői közösséghez kívánsz szólni, használd a Kocsmafalat. Ha X témáról szól a szócikk, akkor a vitalapján ne indíts vitát Y témáról.

Viták közösségi lapokon[szerkesztés]

A közösségi lapokon (kocsmafal, szavazások stb.) is igyekezz figyelembe venni az adott kontextust, a felvetett problémát. Figyelj oda, hogy a megfelelő témákat a megfelelő helyen beszéld meg.

Viták releváns lapokra mozgatása[szerkesztés]

Többször előfordul, hogy menet közben megváltozik a vita témája. Pl. egy Vietnami háborúról szóló megbeszélés során, George W. Bush elnökségére terelődik a szó.

Ekkor a legjobb, hogyha átmozgatod azokat a hozzászólásokat amiknek már nincs közük az eredeti témához arra a lapra, aminek a tárgyához leginkább kapcsolódnak. Így nem terheli a csak az eredeti téma iránt érdeklődő szerkesztőket (mert GWB szerepe a háború története szempontjából nem igazán releváns), viszont az elnök vitalapját figyelő szerkesztők számára érdekes információkkal szolgálhat, vagy ők tudnak értékes hozzászólásokkal hozzájárulni.

Ilyenkor helyezz el egy hivatkozást az eredeti lapon, hogy a résztvevők könnyen megtalálják a vitát az új helyen.

Pl. :A vita további része a Vita:George W. Bush#9/11 címre mozgatva.

Legjobb, ha ilyenkor a linkben a megfelelő szakaszcímre való hivatkozást is teszel, pl. [[Vita:George W. Bush#9/11]], hogy a lehető leggyorsabban odajussanak az érdeklődők.

Ne felejtsd el a szerkesztési összefoglalóban is megfelelően jelezni, hogy a hozzászólásokat nem kitörölted, hanem átmozgattad.

A megbeszélés témájától függően előfordulhat, hogy a leginkább releváns lap, ahova való, valamelyik szerkesztő vitalapja, vagy éppen a kocsmafal, vagy más közösségi lap lesz.