Szerkesztő:Nyenyec/Jószándék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
nyenyec hihetetlenül
mélyenszántó gondolatai

Ali, a Bölcs

Az, hogy valaki:

  • őszintén gondolja, hogy a Wikipédiának másképp, a mostanitól eltérő szabályok és konvenciók alapján kéne működnie
  • őszintén gondolja, hogy X felhasználó (viselkedése) árt a Wikipédiának és jobb lenne nélküle
  • őszintén gondolja, hogy a vitalapon kialakult többségi vélemény ellenére X szócikk hibás / téves / kiegyensúlyazatlan / törlendő

nem jogosítja fel arra, hogy más szerkesztőkkel szemben személyeskedjen, őket zaklassa, rugdossa, illetve demonstrációkba kezdjen.

A társadalomban is megvannak az elfogadott és elfogadhatatlan módjai az egyet nem értés kinyilvánításának. Ugyanazt a változtatási szándékot kifejezhetjük elfogadható módon, pl. egy kritikus publicisztika írásával vagy aláírásgyűjtéssel és elfogadhatatlan módon, mondjuk a nekünk nem tetsző személy rágalmazásával, bántalmazásával vagy gyújtogatással. Az, hogy a szándékunkat a saját szemszögünkből nemesnek hisszük, nem jogosít fel minket a szabályok áthágására.

A primitív vandálokon kívül szinte minden szerkesztő, beleértve a legbalhézósabbakat és a tartósan kitiltottakat is, a maga módján jobbá szeretné tenni a lexikont. Szinte sohasem a jobbító szándékkal, hanem a megengedettnek vélt eszközökkel szokott a gond lenni.


„So the next time you mention one to someone and they reply “yes, but we did with a good intent” explain to them that’s no defense; the only people who don’t are characters in comic books.”

The Intentionality of Evil - Aaron Swartz