Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Mesüge/elhalásztam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



A kapcsolat szónak a köznyelvben számos jelentése, használati esete illetve szinonimája van. Ilyenek például a kapcsolódás, az összekötés, összeköttetés, a reláció vagy viszony. A kapcsolat szó használatáthoz szükség van a kapcsolat jellegének a meghatározására, továbbá a kapcsolt felek megnevezésére. Kapcsolatról leggyakrabban két vagy több fizikai dolog közti valós kapcsolódás megléte esetén beszélhetünk, aholis a kapcsolat összekapcsolódást jelent, azt a tényt, hogy két dolog (rendszerint látható módon) valamilyen kapcsoló alkalmatosság révén egymáshoz kapcsolódik, illetve jelöli azt a körülményt, hogy valami térben vagy időben valami más mellett, körül, stb. van, azzal érintkezik vagy azzal határos, főleg úgy, hogy a két kapcsolódó rész egy harmadik dolgon belül van.

A kapcsolat vagy kapcsolás a távközlésben két vagy több (távbeszélő) készülék (telefonközponti) összekapcsolása, vagy maga az áramköri eszköz, amely a kapcsolatot (kapcsolódást megvalósítja). A távközlési kapcsolat még maga az eszköz, mint pl. száloptika, illetve számítástechnikában a LAN, PAN, MAN, WAN és egyéb szinkron kapcsolódás vagy asszinkron kapcsolat az OSI vagy egyéb protokolt használó számítógépek között. Ami a kapcsolat időbeli terjedelmét illeti, lehet állandó vagy ideiglenes kapcsolatot teremteni, létrehozni, kiépíteni, megszüntetni, szétbontani vagy megszakítani, felrúgni stb.

A mindennapi életben az elektromos (galvanikus) kapcsolat megvalósulása, illetve ebből következően a kapcsoló, stb. tárgyak különféle megnevezése a legismertebb. Fontos tulajdonsággá vált a különböző céllal különböző időben készült szórakoztató elektronikai eszközök összekapcsolása, egymáshoz illesztése. Ezzel új funkcionális jellemző jelent meg a fogyasztói termékek piacán, a kapcsolódást lehetővé tevő eszköznek az a lényegi tulajdonsága, hogy mással összekapcsolhatóak - ezt kapcsolódóképességnek (connectivity) nevezzük.

A kapcsolat (kapcsolódás) jelenségét, tényét számos más képzett vagy összetett kifejezés is rögzíti, többek közt arra utalva, hogy mit nevezünk kapcsolatnak, és miféle kapcsolatok, kapcsok lehetnek, megjelölve azt a személyt, akivel valakinek valamilyen viszonya, dolga, stb. van, vagy az emlékezetben vagy a képzeletben észlelt egyéb kapcsolatok megélésének a tényét, illetve azt azt a véleményt, hogy két vagy több dolog, tárgy, gondolat, stb. egymással összefügg, összetartozik.

A kapcsolat szinonímája még az összeköttetés valamint a csatlakozás szó is, nemcsak a fenti jelentésekben, hanem az alábbiak tekintetében is:

Összeköttetés

  • két település közötti rendszeres busz vagy vonat járat.
  • megfelelő ismeretség bizonyos (nehéz) ügyek elintézére

Csatlakozás

  • egyik közlekedési eszközről a másikra való késedelem nélküli átszállási lehetőség

Maga a társadalom sem jelent más tág értelmezésben, mint érzelmi és gazdasági szálakkal összekapcsolt embereket. (Lásd: kapcsolat, társulás - asszociáció, amely nemcsak a szavak és a növények között, hanem szociális, azaz társas, társadalmi, kapcsolati viszonyban lévő emberek között is fennáll. Az emberi kapcsolat ha erős, kötődésnek nevezzük. A kötés, kötelék, háló - sokszor metaforikusan használt értelemben alapvetően az emberi léthez tartozó fogalmak.

Konkrét síkon a kapcsolat tárgyakban testesül meg, köztük az egyik legrégebbi kapocs (kapcsolat) ősi, materializált változata a láncszem, a lánc, és a láncolás. De réginek számít a füzér, a kötés, a horog, a horgolás, a szövés, a háló, és még számos olyan munka és eszköz, amely dolgok összekapcsolására irányul (ragasztás, forrasztás, hegesztés, szövés, stb.) Újabban a különböző kombinációjú csatlakozók és a bedugós csatlakozás után azonnal használható eszközök (plug and play) és kiegészítők különböző vállfajai nyernek teret.

Kapcsolat szövegrészek között[szerkesztés]

Olvasási célra íródott, nyomdai úton előállított nem elektronikus próza (szöveg) általános jellemzője, hogy a szöveg lineárisan halad a papíron, amelyet számozott lapok és címek tagolnak. Ebből következően ha valaki idézni akar egy ilyen munkából, akkor e munka szerző, cím és oldalszám paramétereivel azonosítja azt a helyet, amelyhez az ő írásával kapcsolódik. Ha valaki arra kíváncsi, hogy egy adott műben hol fordul elő egy szó (téma, tárgy, név), akkor ehhez a könyv végén található mutatókat vagy indexeket használja, amelyek a témák ábécé sorrendjében sorolják fel az oldalszámokat és tagolják új módon (más sorrendben) az eredetileg a tartalomjegyzék sorrendjében leírt narratívát.

Az internetes és hipertextes környezetben igen nagy részben a fenti szövegek digitalizálása után előállt helyzettel van dolgunk azzal a különbséggel, hogy a számítógépes eszközök (programok és technikák) segítségével megváltoznak az olvasási lehetőségek, mivel

  • ha indexként használjuk a webet, akkor először a keresett tárgyszó előfordulási helyét felsoroló, esetenként túl hosszú és pontatlan listákat kapunk, majd
  • ha ezután a cím alapján megtalált művet kinyitjuk, akkor azt folyamatosan olvashatjuk, hacsak nem hipertextként van megírva, vagy önmaga is nem egy annotált bibliográfia vagy annak egy része, amely esetben tovább folyik az indexelt fájlok böngészése.

Az így összekapcsolt vagy linkkelt szövegrészek lelőhelyeit a számítógép megőrzi, és módot ad arra, hogy ezekből összekapcsolás (linkelés) segítségével folyamtosan olvasható, tehát szekvenciálisan összekötött szöveg keletkezzék mások okulására. Természetesen előfordulhat, hogy valaki nem tud ennyi ugrást és szöveget fejben megjegyezni, ezért e szövegeket le is akarja tölteni, vagy ki akarja nyomtatni, amit megnehezít az a körülmény, hogy az előző műveletek közben nem egy programban, nem egy helyszínen vagy időpontban közlekedett, hanem a cybertérben, a virtuális szövegtárban, amelyre vonatkozóan szintén igaz az a feltevés, hogy az információ a kapcsolatban, a viszonyban van, azaz a keresett gondolat, tény vagy adattal szinte azonos értékű az oda vezető útvonal leírása.

Magyarul szólva az egész tudomány, a bölcsészeteket is ide számítva arról szól, hogy egyes emberek kutatnak olyan helyeken és időszakokban, ahová más embernek sem képzettsége, sem pénze sem ideje nincs ellátogatni, és ezek az emberek onnan tudósítják a többieket. Annak az információnak az értéke pedig azzal az energiával arányos, amit ennek az ismeretenek a kibányászására kellett fordítani. Mivel a virtuális szövegvilágban nem lehet mindenfelé ingyen csavarogni, világos, hogy ha valakinek olyan szöveg kapcsolatokat sikerül azonosítani, amelyek előteremtése forintosítható érték, akkor hasznos munkát végzett a többiek számára, amit meg kell őrizni.

És persze nem biztos, hogy amikor valaki enciklopédiát vagy lexikont készít, akkor csak olyan tényeket kell begyűjteni, amelyeket mindenki készséggel kitesz a háza ablakába (név, cím), vagy amely szerepel a különböző összeírásokban (pl. népszámlálási adatok), vagy feljegyzésekben (helytörténet, levéltár, stb.) hanem olyanokat is, amelyeket esetleg éppen az előbbiből, talán szándékosan kifelejtettek (pl. a szakmákhoz köthető jövedelmek, fizetések). Igaz, hogy a példa nem a tudományok területéről való, de ne felejtsük el, hogy a tudomány legfrissebb információ egyáltalán nem nyilvánosak, amit pedig nyilvánosságra hoznak, az át is alakul mindjárt kereskedelmivé...

És persze mindenkinek élő kapcsolata van az anyanyelvével, vagy ha nincs, az rögtön meglátszik azon, amit ír.

Más összekapcsolási (csatolási, illesztési) technológiák, eszközök és módszerek[szerkesztés]

Például lehorgonyzás (horgony és nehézségi erő kombinációja), tapadás, ragasztás, szíjazás, csatolás, gombolás láncolás, ragasztás, szögelés, fűzés, csavarozás, kötözés, horgolás, hímzés, csavarozás, forrasztás, tűzés,

Illetve:

Karabíner, eletrostatikus erő, horog, kapocs, mágnes, kötél, kábel, zipzár, link, rapport Matematikában

Matematikában[szerkesztés]

Bizonyos matematikai tárgyak topológiai tulajdonsága, kapcsolt állapota, kapcsolt tér, gráf Differenciál geometriában alapvető szerkezet, amely megengedi the use of parallel transport on manifolds: see connection (mathematics)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Internetes meta-lexikon, amely egy szótő vagy betűsor variáció különböző előfordulásait keresi ki különböző lexikonokban és/vagy enciklopédiákban - amely nagyon hasznos lehet a wikipedia egyértelműsítési lapok készítésénél.
  • Példa egy olyan internetes honlapra, amely forrásanyag lehet a Wikipedia szerzői és lektorai számára (angolul)

A NameBase nevű honlap a Wikipediahoz hasonló vállalkozás, amennyiben közérdekű információkat nem nyereségszerzés céljából tesz közzé (fair use szerzői jog alapján) bizonyos dokumentumok indexeléséből kiindulva elsősorban háttérinformációkat és összefüggéseket, kapcsolatokat kereső újságírók számára.

Az indexelés tárgya a tualjdonnevek, személyek, csoportok és vállalkozások nevének előfordulásai, ezeket ábécé sorrendbe szedi. Egy második műveletben, a „kapcsolati lépésben” (proximity search) megmutatja a keresett személyt annotációval együtt, körülötte a „lehetséges szociális kapcsolatok” fényében. De keresni lehet országok és dokumentumok szerint is, főleg olyan idézett, illetve indexelt anyagokból, amelyek a merényletek, szervezett bűnözés, botrány, nemzetközi vállalatok, külpolitikai intézmények, a média, a politikai elit, a hidegháború és a hírszerzés témakörében kerültek publikálásra. Példaként Arthur C. Clarke nevét megkeresve, láthatóvá válik egy sor másik személy és forrásmunka neve, pl. Snyder,A. Warriors of Disinformation. 1995 (23). A munka címére klikkelve nagyon meglepő, hasznos, tanulságos és érdekes információkat lehet olvasni - amitől kár lenne elzárni az érdeklődő wikipédiás önkénteseket.

Vegyes külső linkek a kapcsolat témakörben:[szerkesztés]

http://www.geocities.com/Athens/Crete/9511/kapcsolat/ A Szerbiai Magyar Babtista Közösség Lapja http://www.kapcsolatalapitvany.hu/ „A gyermek-szülő kapcsolatok gyógyítója”

http://www.origo.hu/tudomany/elet/20041221gyulladas.html Gyulladás és rák: lehetséges kapcsolat

http://winnipeg.hu/ A magyar kapcsolat

http://www.adata.hu/weblapok.nsf/0/5d66572a0e1ad949c12568bc006ad8cc?OpenDocument Közösségi kapcsolat Alapítvány

http://www.ratalalsz.hu/cikkek/cikkek_kapcsment_main.html Kapcsolatmentés

http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/story/na.html az egyiptomi kapcsolat

http://www.cab.u-szeged.hu/linux/os/node35.html A hálózati kapcsolat modellje

http://www.mimi.hu/terinfo/kapcsolat.html A mimi kapcsolat címszava és forrásainak néhány soros mutatvány szövege a kapcsolat betűsor előfordulásával

http://geo.efe.hu/hun/onlinejegyzet/geoinfo/geoinfo5.htm Térbeli kapcsolatok

[a vilkághálós kapcsolatok ábrázolása - cybergográfia]