Szerkesztő:Math/Vitarendezes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Viterendezés

A viterendezés célja, hogy két egymással egyet nem értő fél véleménykülönbségét elrendezze. Cél továbbá az, hogy a közös érdekeinknek minél jobban megfelelő konszenzus szülessen. A cél tehát nem az, hogy egyiknek vagy másiknak igaza legyen, hanem úgymond "az igazság" megközelítése, amely úgy értendő, hogy a közös érdekeinknek megfelelő konszenzus.

Az emberiség egyetlen eszköze arra, hogy az ilyen vitatott kérdéseket rendezze, a logika. Ez az a konszenzus, amelynek a legszélesebb alapja van az emberiségben. tehát ettől várható el az, hogy esetleg rendezni tudja a vitát. Mástól nem.

A viták során a két fél mindenképpen rendelkezik egy olyan vitatott állítással, amelyről nem értenek egyet. Általában azonban különbözik a két fél sok kiindulási feltétele, premisszája is. A vita egyetlen lehetséges logikus megoldása, ha a két félnek sikerül megegyeznie egy olyan keretrendszerben, amelyben olyan premisszák vannak, amelyeket közösen elfogadnak. Nincs értelme annak, hogy az egyik fél a saját keretrendszeréből ostorozza a másik fél véleményét, amely egy másik keretrendszeren nyugszik. Valamilyen minimális közös keretrendszer mindig megtalálható. A Wikipédia esetében ez a minimális közös keretrendszer az, hogy mi az, ami a Wikipédia céljának megfelel. Ha valakinek a keretrendszere a Wikipédia céljainak minimumát sem tartalmazza, azaz nem egy enciklopédia fejlesztése a célja, akkor azzal nincs mit vitatkozni, azt ez esetben itt ki lehet tiltani.

Amennyiben megvan a közös keretrendszer, és ez általában jóval szűkebb, (nem szükséges mindig Ádámtól indulni), akkor ebben a közös keretrendszeből a logika szabályainak megfelelő érvekkel lehet meggyőzni a másikat. Sőt, helyesebb, ha úgy tekintjük, hogy ésszerű analízissel lehet megbeszélni, hogy mi lehet az optimális megoldás, vagy milyen megoldások fogadhatóak el, és milyenek nem.

Az olyan kérdések, amelyekről egy ilyen keretrendszer alapján sem mondhatóak semmik, azok a Wikipéádia céljai szempontjából mellékes kérdések, nyugodtam megegyezés nélkól, szabadon hagyhatóak, nem okozhatnak zavart. Az olyan kérdésekről, amikről mindenképpen meg kell egyezni, ilyen keretrendszer alapján meg kell, hogy tudjunk egyezni.