Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Math/Civilizalt Viselkedes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kiegészítés a civilizált viselkedéshez.

Korrekt viselkedés: A civilizált viselkedéshez hozzá tartozik egy korrekt viselkedés. Ez többek között azt jelenti, hogy nem várunk el mástól olyat, amit magunk nem teljesítünk, vagy fordítva: teljesítjük azt, amit mástól is elvárunk. Természetesen az aktuális állapotokhoz képest magasabb ideális elvárásaink lehetnek mindenkivel szemben, de ezeknek elsősorban magunknak kell törekedni, és csak ezután kérhetjük számon másoktól. Ide tartozik az is, hogy egyenlő mércékkel, részrehajlás nélkül kell megítélnünk dolgokat. Az emberek sokfélék, és sokféle mércéjük lehet, de mindenkitől elvárható az, hogy egy kiszámítható, egyenlő mércével mérjen dolgokat, hogy következetes legyen.

Tisztesség: Minden szerkesztőtől elvárható, hogy ne hazudjon, ne próbáljon becsapni másokat. Elvárható, hogy a jogos kritikát, tévedéseit elismerje, és ne hadakozzon a végtelenségig, csak hogy ne kelljen elismernie.

Figyelmesség: Mindenkitől elvárható, hogy a hozzá intézett kérdésekben, vagy az olyan kérdésekben, amiknél elvárható, hogy véleményt mondjon, válaszoljon a kérdésre, a kritikára. Ha ezt sokan elmulasztják, akkro bizonyos szerkesztőkben, ekike zt sokszor elszenvedik, olyan kép alakulhat ki, hogy a Wikipédia közössége elzárkózó, kirekeszti őt, nem érdekli a véleménye. Ugyanez hozzátartozik a korrektség, tisztesség témaköréhez is.

Ésszerűség: Az emberek között a vitatás esetek egyetlen közelfogadott rendezési módja a logikus érvelés. Minden szerkesztőnek ajánlott, hogy ekképpen próbáljon a viták rendezésében részt venni. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a különböző szavazásokon a tartalomra kell szavazni, és nem a személyre, ugyanis a Wikipédia szempotnjából a tartalom számít. A személyre szavazás nem ésszerű, hanem ésszerűtlen önzés. Ugyanígy ésszerűtlen az érzelmek alapján való szavazás, ugyanis a WIkipédiában nem az a fontos, hogy a szerkesztők az érzelmeiket megjelentessék.