Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Matador~huwiki/Skoda Felicia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Skoda Felicia
Skoda Felicia Kombi
Skoda Felicia PickUp
Skoda Felicia Fun
Skoda Felicia Van Plus
Gyártási adatok
GyártóŠkoda Auto Vrchlabí, Cseh Köztársaság
Mladá Boleslav,Cseh Köztársaság
Modellvariánsok5-ajtós ferdehátú
5-ajtós Kombi
2-ajtós PickUp/>2-ajtós Fun
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz3883 mm - ferdehátú
4205mm - kombi
Szélesség1635 mm
Magasság1415 mm - ferdehátú
1420 mm - kombi
Tömeg920 kg - 1060 kg
Teljesítmény
Motor1.3;L
1.6;L
1.9;L Dízel
Váltó5-sebesség kézi sebességvátó

A Skoda Felicia, (Typ 791) egy családi autó, a cseh autógyártó Škoda Auto terméke 1994 és 2001 között készült (1995 - 2001 a kombi). Ez volt az első modell Skoda Auto felvásárolása után a német óriás Volkswagen-csoporttal közösen fejlesztették. A Felicia a Favorit átdolgozott változata , de egy modern megjelenésű újratervezett dizájnnal. A bemutatkozó premiere 1994 októberében a Károly-hídon volt Prágában. Sorozatgyártás 1994 októberében kezdődött, és 2001-ben ért véget. A Felicia nevét sokáig nem használták, a feltámasztott név eredetileg a Skoda az 1960-as években egy kétüléses sportkocsit jelölt, amelyek nagyon népszerűek voltak.

Névválasztás[szerkesztés]

A Felicia nevét sokáig nem használták, a feltámasztott név eredetileg a Skoda az 1959-1964-ig egy kétüléses sportkocsit jelölt, amelyek nagyon népszerűek voltak. Az új modell névvel választással, akarták egyértelműen kifejezni, hogy teljesen megújult Skoda. Optimizmust, bártorságot, újdonságot és hagyomány tiszteletet szerettek volna sugározni a vevők felé. A Felicia latin eredetű, jelentése: boldog- boldogság és az egész világon érthető.

Skoda Felicia 1959-1964[szerkesztés]

A Mladá Boleslavban 5 év át készített modellt 28 országba exportálták acélkarosszériával és hátsókerék hajtással készült. Az alap modell 1089 köbcentiméteres hengerűrtartalomból 50 LE hoztak ki. A nagyobb motorú 1221 köbcentiméteres hengerűrtartalomból szintén ugyanennyi lóerőt hoztak ki. Ennek a modellnek a neve Felicia Super

Érdekeségek az autó tervezéséről fejlesztéséről[szerkesztés]

A Bertone stúdió által tervezet Favorit ék alakú jellegével jó kiinduló alapot jelentett a stilisztikai kifejlesztéséhez. Az autó tervezése és fejlesztése 3 évet vett igénybe. A karosszéria formatervét Mlada Boleslav-i szakemberek munkáját dicsérik, de az alap- formákat Wolfsbugban Peter Knapp fektette le. Az autótervezésekor a CAD/CAM számítógépes tervezést alkalmazták ez volt az első ilyen módon tervezet Skoda. A VW konszern vezetősége két tanulmány tervet készített a Cseh terv: letisztult forma világot képviselte, míg a Német terv a márka identitását hangsúlyozta jobban. 1991-ben mindkét tervet Wolfsbugban a két forma tervező csoport jelenlétében zsűrizték és a német tervet választották ki. Habár a Skoda autótípusainak történetében nem képviseltek egységes forma tervezési stílust az MB-1000 óta, így egyetlen egy forma elemet sem örökölték egymástól. A Feliciától kezdve törekedtek a jobb márkaazonosításra. Az autó prototípusa kialakítása-kidolgozása 1991-1993 történt. 1993 júliusától Hans Gunnar Folkessen okleveles mérnök csatlakozik a Skoda fejlesztő csapatához. Vezetése alatt a teherhordó vázszerkezetet, ajtókereteket, tető oszlopokat megerősítik és javítanak az ajtók oldal védelmén. Átdolgozzák a McPherson rendszerű felfüggesztés geometriáját: a kerékdőlés +20 szögperc volt most -30 szögperc lett. Hátsó futóműbe torziós stabilizátort építenek be. A szélcsatorna kísérletek során módosításokat hajtanak végre a kocsi karosszérián és így elérték a 0,34-es alaktényezőt.(Személyautóra vonatkozik az alaktényező adata.) A Favorithoz képest 15mm-rel szélesebb és 40mm-rel hosszabb lett a Felicia. 1993 végén teljesen átalakították a műszerfal vonalait mely így áttekinthetőbbé vált. Az autó kísérleti és számítógépes szimulációkat a Porsche végezte el. Átdolgozzák a lökhárítókat, amelyek 5km/h ütközést alakváltozás nélkül visel el. Az autó klimatikus vizsgálatait Észak-Skandináviában, kalahári sivatagban és a Volkswagen bázisán Dél- Afrikai Köztársaság végezték el. Az autót 1994 szeptemberében kezdik a gyártását október 17-től Mlada Boleslav-ban beindul a szériagyártás. 1998-ban a Skoda legjobb Gyártó címmet ebben az évben a JD Power Survey Car Mlada Boleslav-ban 2001 július 20. állítják le a gyártást. 1995 tavasza óta Magyarországon 21836 darab Skoda Feliciát értékesítettek, világszerte 1.416.939 darab talált gazdára.

Skoda gyári típusok megjelölése[szerkesztés]

Skoda Felicia (Typ 791), Skoda Felicia Combi (Typ 795),Skoda Felicia PickUp(Typ 797), Skoda Felicia Fun(Typ 796)

Gyártott autók száma típus szerint[szerkesztés]

  1. Skoda Felicia (Typ 791) 912 810 darab
  2. Skoda Felicia Combi (Typ 795) 356 596 darab
  3. Skoda Felicia PickUp (Typ 797) 128581 darab ( Ebben a darab számban benne van a Fun verzió legyártott példányszáma is).
  4. Skoda Felicia Fun (Typ 796) 4016 darab

Felszereltségi szintek[szerkesztés]

Skoda Felicia LX, GLX, LXi, GLXi, LX 1,6, 1,6 GLX; LX 1.9 D, 1.9 D GLX (Az LX az alap felszereltségei szintet jelöli, i az injektort jelöli)

Active[szerkesztés]

Standard GLX felszereltségei szintek adták elöl elektromos ablakok és légzsákok vezető és utas oldalon is megtalálhatóak.

Atlanta[szerkesztés]

Felicia LX a nevét a 1996-os nyári olimpiai játékok miatt változtatták Felicia Atlantára. Készült: 1996-ban. Kizárólag az Atlanti-zöld színben, az 1,3 motor 50 kW-os teljesítménnyel. Felszereltségbe tarozott, fordulatszámmérő digitális óra, öngyújtó, ködlámpák, osztott hátsó ülések, beltéri szőnyeg, világítás a csomagtérben, vezető felőli légzsák, könnyűfém felnik, Blaupunkt rádió két hangszóróval, központi zár, indításgátló, színezett ablakok, napfénytető, fekete kipufogóvég, italtartó, tartozék a tároló doboz. Kombi modellek is megkapták ezt a felszereltszégi osztályt. A márkakereskedésekben, a tulajdonos már több, ajándéktárgyat, kaptak, mint a hátizsákot, sapkát és kulcstartót, logókat.

Blue Sky[szerkesztés]

Csak bizonyos piacokon jelt meg csak a széria ferdehátú modell, kapott egy vászon tetőt.

Color Line[szerkesztés]

A Standard LX felszereltségei szintet egészíti ki, lökhárítók, tükörházak és a kilincsek színre festése, ködlámpa, osztott hátsó ülések. Speciális színei a kék tenger és a sárga, (ilyen sárga színel forgalmazták a Fun modelleket). Ülések és az ajtók kárpit színe sárga vagy kék változatú volt.

Family[szerkesztés]

LX alap felszereltséget egészült ki ebben a kiadásban az és erősítették a kényelmi és biztonsági jellemzőket. Az ülések kárpitozása mintás szövet, összehangolták a színes mintás ülések színét az ajtók kárpitozásával. Az autóvezető oldali légzsák, ködfényszóró, központi zár távirányítóval és elektromos első ablakok voltak a felszereltségben.

Action trim-mailben[szerkesztés]

Ez a korlátozott verziójú modell az alapot az LX adta fő értékesítési hely Németország. Felszereltséget kiterjesztették elektromos első ablakok le, riasztó, központi zár, alu felni és színre festett külső tükrök (később a löhárítokat is színre festették). A biztonsági berendezések is két első légzsák és az ABS.

Genf[szerkesztés]

Ebben a verzióban az LX autók felszereltsége egészül ki alu felnivel, sport kormánykerék, rádió Blaupunkt, ködlámpák, díszítő króm kipufogó és a fekete B-oszlopok.

Laurin és Klement[szerkesztés]

Ezt a speciális kiadás, fényűzően felszerelt ünnepli modell, száz éves volt a Skoda autót 1995-ben. Standard GLX felszereltségéi volt, ABS, vezető-és utas oldali légzsákok, ezeken belül pirotechnikai biztonságiöv-feszítő, központi zár és riasztó távirányítóval , indításgátló, alu felni, színezett ablakok, napfénytető, ködlámpa, bőr ülések és ajtókat, fűthető első ülések, ez a csomag, amely magában foglalja a bőr kormánykerék, kézifék kar és a sebességváltót. Lökhárítók és a tükrök színre festését. Kombi modellek is megkapták ezt a felszereltségi osztályt.

Magic[szerkesztés]

Magic Edition kerül forgalomba, csak a színe Gránit metál. Ez egy korlátozott sorozatot 3000 darabot gyártottak 1998-ban. Alu felni, elektromos első ablakok, osztott hátsó ülés, központi zár távirányítóval és riasztó, valamint a ködfényszóró. Külső visszapillantó tükrök színre festve. Kombi is szállítottak, belőle a tetőcsomagtartó is megkapták.

Magic 2[szerkesztés]

Alapja a Magic kiadás. A Magic 2 lökhárítók is színre festve voltak, a motor kapott indításgátlót, fordulatszámmérőt digitális órával, fekete B-oszlop, oldalsó védő csík, színezett hő védő üveg, bőr csomagot (kormány, kézifék fogantyú, markolatok és váltógomb), vezető felőli légzsák, belső textil szőnyegek dekoratív kipufogó vég, öngyújtó, alu felni. Az autót kínálták, gránit, gyémánt ezüst, kék, mély és smaragdzöld színben. Ez a verzió került értékesítésre 2000-ben.

Mystery[szerkesztés]

A kereset modell az LX változat, ezt egészítették ki néhány elemet a GLX felszereltségéből. Állítható magasságú ülés, kilincsek, tükrök, lökhárítók színre festve, króm kipufogóvég, hátsó ablaktörlő, vezető felőli légzsák, osztott hátsó ülés, ködlámpák, központi zár távirányítóval és riasztóval, első elektromos ablakemelő, elektromos tükör tükör, a csomagtartó ajtón spoilerbe integrált harmadik féklámpa lett beépítve. Kombi változat is készült Mystery Edition-ből forgalomba került modellek, csak a fémes, zöld és lila színben voltak elérhetőek.

Space Line[szerkesztés]

Felicia Kombi 2000-ben került a márkakereskedésekbe. kilincsek, tükrök, lökhárítók színre festve , a motor indításgátlót és fordulatszámmérőt digitális órával kapott, fekete BB-oszlop, ködlámpák, ülések anyaga Antlia bevonatú, osztott hátsó ülés, központi zár távirányítóval riasztó, színezett hő védő üveg, elektromos első ablakok, vezető oldali légzsák, dekoratív finial kipufogóvég, és alumínium kerekek.

Sport Line[szerkesztés]

Edition Sport Line felszereltség alapját az LX képezte. Kizárólag vörös és fekete színben 1999-ben gyártották. A piros autókban voltak a vörös és szürke ülések, vörös biztonsági övek az autó, vörös kárpitozott ajtókat kapott. Fekete ugyanaz a belső szín sárga, valamint az autó műszerfalán a műszeregység színe sárga, amelyet a Color Line kiadás kapott meg. Autót egy bőr csomagot kapott, ahol a kormánykerék fekete vagy vörös volt. Kilincsek, tükrök, lökhárítók színre festve, motor indításgátlót és fordulatszámmérőt digitális órával kapott, fekete B-oszlop, ködlámpák, központi zár távirányítóval riasztóval, első elektromos ablakok, vezető felőli légzsák, színezett hő védő üveg, ködlámpák, alu felni.


Csomagtér[szerkesztés]

Személygép kocsiknál: A két gázrugós csapóajtó felnyitásával könnyen hozzáférhető. Térfogata megfelelő az alsó közép kategória átlagának. A rakfelület az osztott hátsó üléstámla ledöntésével egyszerűen megnagyobbítható. Poggyász kapacitás: A ferdehátú volt, 272 liter a hátsó ülések függőleges helyzetben, és ez növelni 976 litere a hátsó ülések ledöntésével kombi változatnál, ez 447 és 1.366 liter volt.

Pickup-nál: 180 fokban nyithatók az ajtók jól pakolható tér ötletesen megoldott az áru vagy csomagok rögzítése. A raktér teljes egészében kimosható, amit a padlón lévő kis lefolyók is jeleznek. Csomagtér méretei: Hossza: 1575 mm Szélessége: 1370 mm Dobok közötti szélessége: 1017 mm Magassága: 1400 mm A raktérfogata: 2m3

Belső zaj[szerkesztés]

Igen alacsony zajszint. Csekély a szél zúgása. Jól szigetelt motortér melyet poliurtán habbal szigeteltek le. Minimális rezgés a motor térből, nem zörögnek a műanyag belső elemek. 90-100km/h sebességnél szinte észrevehetetlenül dolgozik a motor. A futómű kiválóan nyeli el az úthibákat, és kevés az úthibákból származó belső zaj. Be-és kiszállás: Az első ajtó nyílásszöge megfelelő, be-és kiszállásnál nagy a fejmagasság. Az ajtó nyitásához kicsi erő kell.


Kilátás[szerkesztés]

Nagy ablakfelületekből jó a kilátás. A külső tükröknek kicsi a holttere. Pickup-nál pokolian nagy segítséget jelent az utasteret elválasztó hatalmas felületű üveg így nagyon jó hátra a kilátás.

Alapkarbantartás[szerkesztés]

Könnyen nyíló motorház fedél. Jól hozzá lehet férni a nívópálcához és az olajbeöntő nyíláshoz. A szélvédő mosó tartály is könnyen feltölthető

szelephézag beállitás.

Motor[szerkesztés]

Négyhengeres soros benzinmotor, elöl keresztben beépítve, hengerenkénti szelepszám: 2, OHV-vezérlés (overhead valves alul vezérelt, felül szelepelt) szelepvezérlésű. Lökettérfogat 1289cm3, furat 75,5 mm, löket 72mm. Sűrítés: 9,7:1. Maximális teljesítmény 50KW (68LE) 5000/fordulat/percnél, 100Nm 3750/min. Bosch Mono Motronic egyfúvókás, elektronikus vezérlésű szívócső-befecskendezés. Mikroprocesszor vezérlésű, érintkező nélküli gyújtás. Generátor 14V 70Ah Akkumulátor 12V 44Ah Esőkerék-hajtás A motortömb nyomásos öntései készült vékonyfalú, alumíniumötvözetű öntvény. A forgattyús tengely kovácsolt acél. A motortömbben három vékonyfalú, alumínium-ón ötvözettel bélelt acél csapágycsészében van ágyazva. A lendkerék öntöttvasból készül, az indítómotor részére fogas koszorú van rásajtolva. A vezérműtengely kovácsolt acél. A motortömbben jobb oldalon helyezkedik el, három csapágyban van csapágyazva, és a forgattyús tengelyről kettős görgős lánccal és lánckerekekkel van hajtva. Himbák, szelepemelő rudak és szelepemelők közvetítésével működteti a hengerfejben levő szelepeket. A hajtókarok kovácsolt acélból készülnek. A hajtókarszemben bronzpersely, a hajtókarfejben alumíniumón ötvözetű csapágybélései ellátott csapágycsészék vannak. A hengerperselyek különleges szürkeöntvényből készülnek, önállóan vannak a motortömbbe behelyezve és kiegyenlítő alátétekkel vannak tömítve. A dugattyúk anyaga könnyűfém öntvény. A dugattyú közép részére acélszalag van beöntve, amely csökkenti a hőmérséklet függvényében keletkező hő tágulást. A dugattyúk három dugattyúgyűrűvel vannak tömítve a hengerperselyben. A hengerfej alumíniumöntvény, az összes henger részére közös, nyolccsatornás, a szelepülések és a szelepvezetők bele vannak sajtolva. A szívó- és kipufogószelepek vezetőire tömítőgyűrűk vannak felsajtolva, amelyek megakadályozzák a motorolajnak a tüzelőtérbe és a kipufogó berendezésbe jutását. A motor kenése túlnyomású, és főáramkörű olajszűréssel van ellátva. A hengerperselyek fala és a vezérműlánc kenése szóró olajozással történik, a forgattyús- és vezérműtengely csapágyainak és a himbatengelynek kenése túlnyomásos olajozással történik. A többi alkatrész kenése csepegő- vagy szóró olajozással van megoldva. Az olajhűtő (különleges kivitel) a vezérműfedélen levő olajszivattyú nyomócsöve és a fő olajcsatorna közé van beiktatva. Az olajszűrő különleges szűrőpapírból készül és lemezházban található. Közvetlenül az olajszivattyú nyomócsöve után és a fő olajcsatorna elé van beiktatva a kenőkörbe. Az olajteknő acéllemezből van sajtolva. Egyidejűleg tárolja, közben a felülete hűti a motor olaját. A levegőszűrő különleges szűrőpapírból készült száraz betéttel van ellátva, a motor felett van elhelyezve. A levegőszűrő háza a szívócsonkkal együtt a szívás zajcsökkentő szerepét tölti be. A levegőszűrőben egy termosztát szabályozza a beszívott levegő hőmérsékletét. (levegő előmelegítés) A motor hűtése folyadékos, zárt rendszerű, a hűtőfolyadék kényszer keringtetésű. A rendszer zárt, túlnyomásos, kiegyenlítőtartállyal. Áramlásszabályozó termosztát és hő kapcsolóval ellátott elektromos ventilátor szabályozza a hűtést. A hűtési rendszert állandóan fagyálló hűtőfolyadékkal kell üzemeltetni. A hűtőfolyadék-szivattyú önálló házban van a motortömbön. A generátorral együtt a motor forgattyús tengelyéről ékszíj hajtja. A befecskendező egység Bosch gyártmányú, központi befecskendezésű, Mono-Motronic típusú. A szívógyűjtőcső alumíniumöntvényből készül, és a motor hűtőrendszerébe iktatott előmelegített a hűtőfolyadék melegével melegíti elő az elégetendő keveréket. A kipufogó-gyűjtőcső szürkeöntvényből készül. A gyújtás elektronikus. A megszakító érintkező nélküli gyújtáselosztó hajtása a vezérműtengelyről, csavarkerékkel történik. Befecskendezéses motornál a gyújtást elektronikus vezérlőegység vezérli. A karburátoros motornál a gyújtáselosztó röpsúlyos és vákuumos előgyújtás szabályozóval rendelkezik, és benne induktív szinkronizáló impulzusgenerátor van elhelyezve. Megjegyzés: Az első henger a gyújtáselosztónál van. A hengerek jelölése a lendkerék felé a gyújtógyertyák nyílásainál levő kiemelkedő öntött számokkal történik. A gyújtási sorrend 1-3-4-2. A vezérműtengely a vezérműfedél felől nézve jobbra forog. Az összes belső égésű motor soros elrendezésű vízhűtéses.

Motor Paletta[szerkesztés]

1,3 literes 1289 cc, hengerenkénti szelepszám: 2, felső szelep (OHV) Furat 75,5 mm, Löket 72mm. Sűrítés: 9,7:1. A Bosch Mono Motronic egypontos üzemanyag-befecskendezés. Max Teljesítmény:40 kW 54 PS, 54 LE/ 5.000 Fordulat per perc Max Nyomaték: 94 Nm/ 3.250 Fordulat per perc Gyártási idő: 1994-1997 1994-1997

1,3 i literes (i az injektort jelöli) 1289 cc, hengerenkénti szelepszám: 2 felső szelep (OHV) Furat 75,5 mm, Löket 72mm. Sűrítés: 9,7:1. Siemens többpontos üzemanyag-befecskendezés (MPI). Max Teljesítmény: 50 kW 68 PS, 67 LE/ 5.500 Fordulat per perc Max Nyomaték: 100 Nm/ 2,600-3,750 Fordulat per perc Gyártási idő: 1997-2001

1,6 literes 1598 cc, hengerenkénti szelepszám: 2, egyetlen felső vezérműtengely (OHC) Furat 76,5 mm, Löket 86,9mm. Sűrítés: 9,8:1. Magneti Marelli többpontos üzemanyag-befecskendezés (MPI) Max Teljesítmény: 55 kW 75 PS; 74 LE/ 4,500 Fordulat per perc Max Nyomaték:135 Nm/ 3,500Fordulat per perc Üzemanyag-fogyasztás: (90 km / h - 120 km / h - város) 5,9 - 7,6-8,7 l/100 km Gyártási idő:1995-2001

1,9 Dízel 1896 cc,hengerenkénti szelepszám:2, egyetlen felső vezérműtengely (SOHC) Furat 79,5 mm, Löket 95,5mm. Sűrítés: 22,5:1. Lucas AEF elosztó befecskendező szivattyú, közvetlen befecskendezés Max Teljesítmény: 47 kW 64 PS, 63 LE/ 4.300Fordulat per perc Max Nyomaték: 124 Nm/ 2,500-3,500 Üzemanyag-fogyasztás: (90 km / h - 120 km / h - város) 4,3 - 6,1-6,3 liter/100 km Gyártási idő: 1995-2001

Erőátvitel[szerkesztés]

Egytárcsás száraz tengelykapcsoló tányér rugóval, azbesztmentes súrlódó betétel. Ötfokozatú váltómű, áttételek: 3,31; 1,91; 1,26; 0,93; 0,72; hátramenet:2,92. Tengelyhajtás áttétele 4;16

Futómű[szerkesztés]

Független kerékfelfüggesztés. Elöl McPherson rugóstag alsó háromszög keresztlengőkarral, hátul lengőkarok és haránt stabilizátor. Hidraulikus, kétkörös fékrendszer tandem főfékhengerrel, depressziós rásegítéssel, statikus nyomáskorlátozóval a hátsó kerékre. Elől tárcsafék 236mm, hátul dobfék 200mm. Fogasléc kormánygép. Gumiabroncs: 165/70R13T

Méretek és tömeg[szerkesztés]

Nyomtáv elöl/hátul 1420/1380mm, Fordulókör átmérője10,5 m. Menetkésztömeg: 950kg Megengedet össztömeg: 1510kg Teherbírás: 550kg

Mérési adatok[szerkesztés]

Menetteljesítmények gyorsulás 0-100 km/h 15,1 s 0-400 m-re 19,0 s 0-1000 m-re 36,5 s

Gyorsuláskapcsolás nélkül 60-100 km/h-ra (3./4./5) 9,8 13,7 24,4s 80-100 km/h-ra(4./5.) 25,1 31,6s Legnagyobb sebesség: 149 km/h Fékút: 100km/h-ról (hideg fékkel) terheletlen autóval 52,3 m terhelt autóval 60,5 m

100km/h-ról (meleg fékkel) terheletlen autóval 56,1 m

Üzemanyagfajtája: 95 oktánfajtája

Üzemanyagtartály térfogata: 42liter

Alváz és tetőszerkezet: Skoda Favorit erősített kivitele

Modellfrissítés[szerkesztés]

Az 1994-ben bemutatott Skoda Felicia elérkezett a modellfrissítéshez 1998-ban. A legszembetűnőbb változás az orr-részt érintette: az Octaviához hasonló szögletes fényszórókat és krómozott hűtőmaszkot kapott a kis Felicia. B-oszlopokat feketére festették, így az oldalsó üvegfelületek messziről összefüggőnek látszanak. Újdonság még a kétszínű műszerfal és a Volkswagen-rendszerű, szimmetrikus kulcs. Nagyobb lökhárítók, kapott, de kisebb változtatásokat is tartalmazott az alváz és a karosszéria merevítése amely, javította a biztonságot.

Különleges modellek:Felicia Arany Prága[szerkesztés]

Felicia Arany Prága prototípus a Genfi Autószalonon mutatták be, 1998-ban, és csak egyetlen példány készült belőle. A motort VW 1,6 MPI. Végsebessége 170 km/h, gyorsulás 0-100 km/h-ra 12,0 másodperc, hossza: 3885mm, szélesség: 1635mm, magasság: 1415mm, Üres tömege: 990kg. Különleges metál festék arany színben. A belső tér festett két színű bőr és a bőr borította a műszerfalat is. Műszeregység világítása kék színű.

Skoda Felicia Fun[szerkesztés]

A Skoda Felicia Fun modell, legjobban jellemzése, a szabad idő jármű. Ha szükséges, kétüléses zárt, de a jármű lehet is nyitott négy üléssé is lehet változtatni a hátsó fal a mozgatásával.

MTX Kabrió[szerkesztés]

Miután sikeresen autó MTX Roadster által bemutatott Metalex Favorit, a vállalat úgy határoztak, hogy a termelés 1997-ben négy ajtós-kabrió alapuló újabb Feliciát választotta. A padlót is megerősítik, megerősítése küszöbök erősebb lengéscsillapítók kaptak. Az autó háromrétegű vászon tető kapott. hossza: 3855mm, szélesség: 1635mm, magasság: 1415mm, Üres tömege: 990kg. Végsebessége 170 km/h, gyorsulás 0-100 km/h-ra 12,0. Felszereltségei szintje nem különbözött a standard Feliciától. Metalex Company, ugyanakkor felajánlotta a saját extra felszerelés, mint a könnyűfém felnik, lökhárítók festett test színe, sport kipufogó, sárvédő, műanyag csövek, díszítő panelek műszerfalak, speciális váltó gomb, vagy színes ellenőrző paramétereket. 1998-tól a vállalat is szállított a modellfrissített változatát. A kabriót 2000-ig állították elő.

Sport[szerkesztés]

A premierjén Skoda Felicia Kit Car volt a Svéd-rali 1995-benA legsikeresebb év a Skoda Felicia Kit Car 1996-ban volt. Skoda Motorsport használta VW 1,6 l motorját. Az eredmény csak 3. hely 1996-es rali-világbajnokság az F2 osztályban. 1997 volt az utolsó év, Felicia, ahol a Finn Rali jött az utódja, az Octavia Kit car.

48db Felicia Kit Cars épült Škoda motorsport gyárban

Skoda Felicia Kit Car volt az utóda a sikeres verseny Skoda Favoritnak. A motor alapjául soros négyhengeres vízhűtéses 1,3 literes széria motor szolgált amelyek tovább fejlesztett változata volt két formában állt rendelkezésre: 1,3L,és 1,5L. A Volkswagen 1,6 literes motorjait is használták. Az autók elsőkerék-meghajtásúak. Motor négyütemű, vízhűtéses, soros, négyhengeres Motoralkatrészek alumínium ötvözet készültek. A tüzelőanyag-tartály 60 literes. Tengelytávja 2450 mm volt. Tizenöt colos könnyűfém kerekeket a választották Az egyetlen hátránya a motornak a, kétszelepes technika, így a Skoda Motorsport kérte az FIA, hogy változtassunk a szabályozás így lehetne javítani a motorok teljesítményén. Sikerült, és tudták építeni nagyobb teljesítményű motorok gyártottak. 108 kW (145 LE) 7.800 fordulat / perc (1,3 l) és 122 kW (164 LE) 7.500 fordulat / perc (1,5 l). Mindketten együtt 6 sebességes H-shift sebességváltóval.

Car Kit 1500 1994-ben készült változata. A motor térfogata 1491 cm3-es volt és 115 kW, nyomaték 122 Nm volt. Az autó súlya mindössze 850 kg. Maximális sebessége elérte a 180 km/h, gyorsulás 0-100 km/h 6 másodperc. Az autó egy önzáró differenciál és független kerék felfüggesztése volt, állítható teleszkópos lengéscsillapítókkal.

Car Kit 1600 VW motor térfogata 1589 cm3 OHC. Blokkot öntöttvasból készítették. Az autó 128 kW teljesítményű és 180 Nm nyomaték.


Külső hivatkozások[szerkesztés]