Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Marketing szak Sapientia/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Penge 204 egyesület[szerkesztés]

Célja[szerkesztés]

A Penge 204 Malomjáték Egyesületnek kiemelt célja egy régen széles körben népszerű játék, a malomjáték népszerűsítése. Az egyesület távlati célja, a malomjátéknak nagyobb teret biztosítani és a növekvő népszerűség által lehetőséget teremteni egy csíkszeredai világbajnokságnak.

Alapítása[szerkesztés]

A Penge204 Malomjáték Egyesület logója.

A Penge 204 alapítója Sánta Elemér, a világranglista jelenlegi 7. helyezettje, 1314 ÉLŐ pontszámmal[1]. 2017-től Csíkszeredában évente megrendezésre kerül a Penge 204 egyesület szervezésében a Parázska Kupa[2], felkarolva a tehetséges környékbeli gyerekeket. Egyik felfedezettje és tanítványa Vitán István, aki nemzetközileg jegyzett játékosokat győzött már le.

Penge 204 nevének eredete[szerkesztés]

A malomjátékban éles helyzetek vannak. Egyetlen hiba elkövetése a játszma elvesztését eredményez.A játékosnak szembesülnie kell önmagával, az ellenfelével, minden lépés egyértelműen eldönti a játszma kimenetét, minden lépés kritikus. Gyors, dinamikus, éles játék.

A 204-es szám a játék komplexitását hivatott jelölni. A malomjátékban elérhető leghosszabb nyerő út 204 lépéses, vagyis fejenként 102-t kell lépni úgy, hogy a nyerő fél mindig a legrövidebb utat, míg a vesztő fél a lehető leghosszabb utat választja.

A malom játék[szerkesztés]

A malom a világ egyik legrégebbi stratégiai társasjátéka. Ma is nagyon népszerű és számos változat létezik a világon.  A játékot 2 fő játszhatja, ismertebb változata a klasszikus Malom. Az angolszász országokban a nine men's morris néven ismert játékot nemzetközi szinten is játsszák. A malom játék egy kitűnő önfejlesztő játék, mert amellett, hogy fejleszti a gondolkodást stratégiai szempontból és logikus gondolkodás szempontjából is, még hozzájárul a matematikai fogalmak fejlesztésében is, mint például térlátás szempontjából vagy irányfogalom fejlesztésben (jobb-bal, fent-lent).

A klasszikusan ismert malomjáték régészeti kutatások eredményei alapján az ókori Egyiptomból származik. A régészek egy szentély feltárása során találtak rá kőbe vésett malom táblákat ábrázoló rajzokat, amelyeken papok játszhattak pihenés gyanánt.

Parázska Kupa[szerkesztés]

A Penge 204 alapítójának célja, hogy az egyesület nevében, Csíkszeredában szervezzék meg az első Malomjáték Világkupát, hiszen mostanáig a sport legrangosabb megmérettetése európai szintű volt. A Penge 204 egyesület, a malomjáték népszerűsítése érdekében jött létre, Csíkszeredában már több malomjáték versenyt is rendeztek, de a malomjáték iránt érdeklődőket nem mozgósítja egy átfogó rendezvénysorozat. A világon elsőként kerülhet megrendezésre a világbajnokság, ezzel is hírnevet szerezni a városnak és a magyarságnak.

  1. (2021. március 8.) „Malom (játék)” (magyar nyelven). Wikipédia.  
  2. Népe, Hargita: Parázska-kupa, harmadszor: Malomverseny Csíkszeredában (magyar nyelven). Hargita Népe, 2021. október 19. (Hozzáférés: 2023. március 30.)