Malom (játék)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Malom
Nine Men's Morris board.svg

Név Malom
Műfaj stratégiai
Játékos 2
Egyenlő szerep igen

Figurák 9 - 9
Dobókocka nincs
Ütés van igen
Papíron játszható nem

Eredet őskor

A malom a világon mindenhol elterjedt, kétszemélyes, táblás stratégiai társasjáték, hagyományosan lapos korongokkal játsszák a malomtáblán.

A játék célja és menete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék célja az, hogy az ellenség korongjait levegyük, vagy olyan helyzetbe kerüljünk, hogy az ellenfél képtelen legyen lépni. Ennek elsődleges módja a malmok kialakítása (függőleges vagy vízszintes sorokban három korong egymás mellett), ugyanis egy malom létrejöttével levehetünk egy korongot az ellenfél készletéből (abból, ami a táblán van). Ha valakinek csak két korongja marad, elvesztette a játékot, mert már nem tud malmot kialakítani.

A játék alapvetően három fázisból áll:

  • a bábuk felrakása a táblára;
  • lépegetés a táblán;
  • ugrálás a táblán.

Az első fázisban az üres táblára a játékosok felváltva rakják fel a korongokat, mindig a világos kezd. Már a rakosgatásban is ki lehet rakni malmot, célszerű erre törekedni, vagy az ellenfél korongjainak beszorítására. Ha valaki malmot rak ki, akkor levehet egy korongot az ellenfelétől, azt követően az ellenfele következik. Az elején nem célszerű sarkokra tenni, mert oda könnyen beszorít az ellenfelünk.

Fontos: az ellenfél malmából nem vehetünk el korongot, kivéve ha az ellenfél minden korongja malomban áll!

Mindkét játékosnak 9-9 korongja van, ha ebből egyet már levettek, az természetesen már nincs játékban.

Piros és kék korongok egy lehetséges elhelyezkedése

Ha az összes korongot felrakták a táblára, illetve már nem tudnak többet rakni, akkor következik a második fázis, a lépegetés. A korongok vízszintes és függőleges irányban mozdíthatók, átlósan nem. Olyan mezőre nem léphetünk, ahol már áll egy korong, és mindig csak a közvetlenül szomszédos csúcspontig léphetünk a vonal mentén.

  • Ha egy malom három korongjából egyet elmozdítunk, majd visszateszünk, az érvényes malom, tehát újabb korongot vehetünk le. Ez többször is ismételhető.
  • Érdekes helyzet, ha valaki egy korongját úgy tudja mozgatni, hogy minden lépésével malmot alakít ki. Ezt sokan szabálytalannak mondják, pedig nem az, csukogatásnak vagy csiki-csukinak nevezik.
  • Ha egy játékos nem tud lépni (be van szorulva) akkor elvesztette a játszmát.

A végjáték[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha valakinek már csak három korongja maradt, akkor azokkal szabadon ugrálhat a pálya bármely pontjára, és ugrálva is alakíthat ki malmot. Ilyenkor úgy célszerű taktikázni, hogy egyszerre két malmot is nyitva tartunk, mivel az ellenfelünk csak az egyiket tudja megakadályozni.

Ha valaki úgy alakít malmot, hogy az ellenfelének csak három korongja maradt, és azok is malmot képeznek, akkor abból el lehet venni. Ez esetben a játéknak is vége, mert az ellenfelünknek csak kettő korongja maradt.

Ha mindkét játékosnak három-három korongja van, akkor nagyon kell figyelnünk, mindig a malomra törjünk, különben elveszítjük a kezdeményezést. Ilyenkor célszerű az "L" alakot felvenni, mert onnan két irányban is könnyen malmot alakíthatunk ki.

Trükkök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Több malom trükk létezik, de ezeknek nincs megnevezése. Kivételt alkot a fent leírt csiki-csuki, de az nem tekinthető trükknek.

Egyszerű trükkök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy bábut elhelyezünk az egyik sarokban. Majd egy másikat a vele ellentétes sarokba. Ettől kezdve bármelyik sarokba tehetünk egy bábut. Itt két malomra nyílik esély, és, ha az ellenfél az egyiket be is zárja, a másik még mindig bezárható. A trükk használója általában azt a bábut veszi le, amelyik a "másik" malmot levette. Ez a trükk úgy előzhető meg, ha az első lépés végrehajtása után rögtön az "ellentétes sarokba" teszünk egy bábut.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Már a késő bronzkori mükénéi kultúra leletei között található malom játék karcolat. Elterjedése a Római Birodalomhoz köthető. Első - jelenlegi formáját mutató - ismertetése Ovidius i.sz. 2-ben írt "A szerelem művészete" művében található. Az ókori kelták számára a malom játék ábrája szent, a gonosztól védelmező szerepet is betöltött. A középkori Angliában is nagyon népszerű játék volt, sok neves kolostor kerengőjében találták padokra vésve. Shakespeare Szentivánéji álom vígjátékában is említésre kerül egy szabadtéri változata amint "iszap borítja". Az angol elnevezései a Cowboy sakk, illetve Morrisz - ez utóbbi feltehetőleg a latin merellus vagyis pult, játéktábla szóból ered.

Változatai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Malom (játék) témájú médiaállományokat.