Szerkesztő:Malomgazda/Malomgazda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A malomgazda kifejezés pontos meghatározása éppoly nehéz, mintha a molnármester feladatait kellene egzakt módon meghatározni.

Az őrlőket már a 16-17. században malommester (magister molae), őrlőmester, malomgazda, molnárgazda megnevezéssel illették.

A "molnár" szavunk az idők folyamán jelentésváltozáson ment át. Századokkal ezelőtt a molnárok fő foglalkozása a malomépítés volt. Régi írott emlékek szerint voltak gátkötő molnárok, bárdos- vagy faragómolnárok. A gátkötő molnárok a különféle malomgátakat: a pallós, őrfás, vízfogó és fenékgátakat, zsilipeket készítették. A malmokat a faragómolnárok építették, akik egy személyben voltak malom- és hídépítők, ácsok és kerékgyártók. [1]

Csak a XVIII. század második felében különült el a malomépítő és a molnár mesterség. Utóbbiakat malommesternek vagy malomgazdának említik a régi iratok.

A forrásokban a malomgazda leggyakrabban mint a molnárok,molnárlegények munkaadója szerepel.[2]

Ehhez tudni kell, hogy leggyakrabban a malom tulajdonosának és molnárjának a személye nem volt azonos. A malmokat leginkább uradalmak, jómódú hajósok, kereskedők, tehetős polgárok birtokolták, s ők adták bérbe a molnároknak.

A mai viszonyok között már nem beszélhetünk tradícionális malomépítő és őrlő molnárokról (vízimalmi viszonyok között).

Napjaink malomgazdái a zömmel műemléki védettséget élvező néhány vízimalom működtetéséért, karbantartásáért és bemutatásáért felelős személyek. Így Orfűn Füzes Péter úr, Kárászon Komjáti János, vagy a mohácsi vízimalomban Mohácsi Bugarszki Norbert.


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pongrácz Pál: Régi malomépítészet Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1967
  2. M. Bugarszki Norbert: A Szent Miklós vízimalom, Mohács 2010, kiadta a Városvédő Egyesület

Források[szerkesztés]

  • Pongrácz Pál: Régi malomépítészet Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1967
  • M. Bugarszki Norbert: A Szent Miklós vízimalom, Mohács 2010, kiadta a Városvédő Egyesület