Szerkesztő:Kocos85/GNURadio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A GNURadio projektet Eric Blossom alapította 2001-ben. A projekt GPL3 alatt került kiadásra.

A projekt elérhető az alábbi operációs rendszerekre: Linux, Windows, Mac OS X Továbbá elérhető még Linuxon debian csomag formájában. De érdemes mindig a legfrissebb verziót lefordítanunk. Windowson a telepítés nehézkes, csakis Cygwin környezetben tudjuk feltepeíteni.


A GNURadio egy Szoftverádió megoldás. Fő jellemzője, hogy teljesen nyílt megoldást kínál, ám egyben arra is ösztönöz, hogy megismerjük a szoftver rádiók világát, mert nem egy kész megoldást kapunk készhez. Jellemzően mi magunk állítjuk össze a rendelkezésre álló blokkokból.

Hardwer elemek[szerkesztés]

Jelenleg két különböző tipusú USRP (Universal Software Radio Pheripheral) érhető el, az USRP1 és az ebből nyert tapasztalatok alapján kifejlesztett USRP2. Maga a projekthet nem feltétlenül muszáj USRP-et használni. Mi magunk is tervezhetünk és építhetünk hozzá hardver elemeket.

USRP[szerkesztés]

Universal Software Radio Pheripheral azaz Univerzális Szoftverrádió periféria. Matt Ettus tervezte illetve az általa alapított gyár gyártja. Ezzel bevezetett egy új fogalmat: a GNUHardwer fogalmát. Mert a hardver tervrajza elérhető és letölthető a cég weboldaláról. Úgy tervezték hogy a lehető legtöbb feladat ellátásra képes legyen. 4 darabb külső áramkörrel bővíthető, így mi magunk is hozzáépíthetünk új komponenseket.

Központi eleme egy Altera Cyclon 2 FPGA. Ehhe kapcsolódik 2 darabb 14 bites AD átalakító. Az AD-k mintavételi sebessége 64MS/s (Mega Sample / secundum). A Nyquist kritérium alapján így 32MHz-es sávszélesség érhető el.

       

Az USRP-hez elérhető NYÁK-k:

  • BasicTX ( 1 - 250 MHz )
  • BasicRX ( 1 - 250 MHz )
  • DBSRX-LF ( 800 MHz - 2.4 GHz )
  • LFTX-LF ( Low Frequenz Transivier )( DC - 50MHz )
  • LFRX-LF ( Low Frequenz Transivier )
  • Microtune( Digitális tévé vételére )

Ha megnézzük a LFTX Nyákokat, láthatjuk hogy szinte semmilyen jelkondicionálást nem történik rajta. A lekeverés teljes egészében az FPGA-ban, vagy a számítógépen (ezt mi döntjük el) valósul meg. A többi NYÁK esetében amelyet nagyobb frenkvenciákra terveztek, minden esetben találunk valamilyen lekeverő fokozatot.

Szofver világa[szerkesztés]

Felépítése szerint a következő elemekből épül fel.

  • C++ jelfeldolgozó blokkok
  • Python felület
  • GRC

Azaz minden egyes jel-feldolgozó blokkot C++-ban valósítanak meg, majd pedig a swig program segítségével létrehozzák a python modulokat. A python modulok felett található az úgynevezett GRC (GNURadio Companion). Ennek segítségével grafikus felületen tudjuk megtervezni a jelfeldolgozó blokkok egymáshoz csatlakozását.

GNURadio és a jövő[szerkesztés]

Tervbe van véve, hogy a jövőben Java nyelven is lehessen programokat létrehozni.

Telepítés Linuxon[szerkesztés]

Célszerű a legfrissebb verziót telepíteni, ezt a git programon keresztül tudjuk elérni. Miután megszereztük a legfrissebb verziót lépjünk be a forrás könyvtárba és adjuk ki a Unix rendszereken megszokott ./configure, make, make install parancsokat. A make install parancs kiadását mint rendszergazda kell megtennünk.