Szerkesztő:KicsiAmigo/Puskás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A díjat 2009-ben alapította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség(FIFA).


Puskás Ferenc a névadó (1927. április 1. - 2006. november 17.)[szerkesztés]

Fájl:Puskas Ferenc.jpg


Puskás Ferenc (Öcsi bá), a magyar labdarúgás kiemelkedő – ha nem a legkiemelkedőbb - futballistája volt. Már 15 éves korában a magyar nemzeti bajnokságban játszott, első mérkőzésén, 1943 decemberében a Kispesti AC csatárosát erősítette. Négyszer volt gólkirály. Kiváló rugótechnikájú, egyedülálló cselezési készséggel rendelkező, veszélyes bal lábáról híres csatár. Az ötvenes évek magyar Aranycsapatának a kapitánya. 1952-ben Helsinkiben olimpiai aranyérmet, a következő évben Európa Kupát, az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Svájcban a FIFA hivatalos értékelése szerint a torna legjobb játékosa. 1958 és 1960 között a Real Madrid csatársorában egymás után háromszor nyerte meg a bajnokcsapatok Európa-kupáját. A spanyol ligában négyszer lett gólkirály. 1965-ben befejezett pályafutása során összesen 1176 gólt szerzett, ebből 83-at a magyar válogatottban, ezzel ő a nemzeti tizenegy legeredményesebb futballistája. Pályafutása befejezése után edzőként dolgozott, a görög Panathinaikoszt BEK-döntőbe vezette, négyszer a magyar válogatottat is irányította. 2002-ben az 1953-ban felavatott Népstadion nevét hivatalosan is Puskás Ferenc Stadionra változtatták.

A díj[szerkesztés]

A díjat minden évben a legszebb gólt rúgó játékos kapja. A FIFA futballbizottsága összeállít egy tízes listát, amelyre a szurkolók szavazhatnak november utolsó két hetében a FIFA hivatalos honlapján. Az idén december 21-én rendezendő gálára mind a tíz jelöltet meghívják, de csak a voksoláson győztes találatot hirdetik ki, a sorrendet nem. Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie, hogy jelölt lehessen. Az idei gálát december 21-én tartják, ahova meghívják mind a 10 Puskás-díjra jelölt futballistát, de csak a voksoláson győztes találatot hirdetik ki, a sorrendet nem. Nem csak a gól szépsége fontos, hanem annak fontossága is, ezért a minimum követelmény, hogy legalább élvonalbeli bajnoki mérkőzésen kell esnie a találatnak. A díjat természetesen női labdarúgók is "megrúghatják".

A feltételek[szerkesztés]

  • különösen szép gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy fej fölüli lövésből született gól)
  • a gól fontossága (élvonalbeli bajnokság, felnőtt válogatottság, konföderációk által kiirt sorozat)
  • a találat szándékosságának megkérdőjelezhetetlensége (nem a másik csapat hibájából született a gól)
  • a gólszerző sportszerű magatartása az adott mérkőzésen ( nem állították ki a játékost)
  • a találat szerzője nem doppingolhatott (pályafutása során doppingtesztjei mindig negatívak voltak)
  • 2008 júliusa - 2009 júliusa között született gólok érvényesek

2009-es jelöltek[szerkesztés]

  • Emmanuel ADEBAYOR /Villarreal 1-1 Arsenal, UEFA Champions League, 7 April 2009/
  • Eliran ATAR /Bnei Yehoda 1:1 Maccabi Netanya, Ligat Ha-Al ,7 February 2009/
  • Luis Angel LANDIN /Morelia 1:1 Cruz Azul, Mexican Clausura, 12 April 2009/
  • Katlego MPHELA /Spain 3-2 South Africa, FIFA Confederations Cup 2009, 28 June 2009/
  • NILMAR /Corinthians 0-1 Internacional, Campeonato Brasileiro, 10 May 2009/

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kategória: Aranycsapat