Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Khalai/Vita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nagybaczoni[szerkesztés]

Vitaszöveg

Mint könyvekkel foglalkozó, teljes mértékben elismerem, hogy szükség van (majdnem) könyörtelen egységesítésre, ami szintén nem megy vita nélkül. Nem is kívánom önhatalmúlag felülírni a jó egységesítést, csak úgy látom, hogy e (Nagybaczoni) vita kapcsán kibukott egy hiányosság.

Azt írod, Így tehát vonatkozik rá az a wiki-elv, hogy nemesi előnév, tudományos cím ne szerepeljen a szócikk címében, tehát Nagy Vilmos az egzakt név. Teljes mértékben elfogadom a wiki-elvet, de:

Akkor nézzük az én gondolatsoromat: attól kezdve, hogy megindulnak Magyarországon is a nemesítések, az esetek nagy számában a megajándékozott (vagy családja) lakóhelye szerint nevezik meg őket, ez lesz a nemesi előnév. (pl. zágoni Mikes, enyingi Török, márkusfalvi Máriássi, nagybányai Horthy, stb.) Ez tulajdonképpen jelző, mutatja, hogy onnan származik a család, de egyúttal a nemességet is. Latinul a de ... formában írták. Volt egy másik forma is, amikor vagy a nemesség adományozásakor, vagy később, valamilyen kimagasló tett jutalmazásaként (adott esetben kérelmezésre)a király , engedélyezte a név használatát. Én ezt kvázi vezetéknévnek nevezem, mert így fungált: a nemesi előnév beemelődött első vezetéknévvé, a név megváltoztatása nélkül.

Erre hivatkozik Pasztillabot is, amit én is idéztem: Székely kisnemesi családként eredetileg valóban nemesi előnévként fungált a bölöni, amit ő – valamikor élete során – hivatalosan a családneve részévé tett, és Te is, nyomatékot téve: a hangsúly a hivatalosan családneve részévé tett-en van. (Bár arra egyikőtök sem tér ki, hogy milyen formában tette hivatalosan a családneve részévé.) Elfogadott a dolog, mondhatnám azt is, senki nem firtatja, hogyan, csak azt, hogy hivatalosan.

A horthy korszakban, amikor újra elharapózott a nemesi előneveknek a használata, általában figyelembe vették a kettő közötti külömbséget, és az elsőt rendszerint funkciójának megfelelően kis betűvel írták, míg a második esetben nagy kezdőbetűvel - mondat közben is.

Nekem van még egy figyelembeveendő szempontom: a bibliográfiai leíró nyelvben kiemelik, hogy az előneveket - és többek között a nemesi előneveket is - nem használjuk a név részeként, kivéve, ha az illető azon a névalakban szerzett ismertséget magának. És ezt is helyesnek tartom, hiszen még ha nemesi előnév is adott esetben, de ha ilyen néven szerzett ismertséget magának valaki, akkor helyes ezen a néven szerepeltetni a Wikipédiában is.

Nézzük sorban:

Székely köznemesi család. Elég is ennyi, senki sem vitatja a nekrológírók közül. Innen kezdve lehetne nemesi előnév a Nagybaczoni.

Ezzel szemben a legtöbb esetben a Horthy-korszakban szemben sok más szereplő névírásával, az ő nevét eléggé következetesen nagy kezdőbetűvel írták. Miért?

Ilyen néven szerzett ismertséget magának.

Így rögzítették nevét a Világ Igazai között, [1] így szerepel neve a keresztény embermentők a magyar holocaustban témát tárgyaló oldalon [2], de így tárgyalják nevét a Kéri Kálmánnal készült 1990-es HVG riport angol nyelvű adaptációjában [3], vagy a DEGOB - a magyarországi holocaust történéseit leíró oldalon [4].

De, ezen a néven (így, nagy kezdőbetűkkel) ír róla számos magyar nyelvű oldal is, ezek közül az egyik legfigyelemreméltóbb az OSZK fond és állagjegyzéke: [5], valamint a PR Herald online oldalon fellelhető tanulmány, ahol Nagybaczoni Nagy Vilmos névalak társaságában nagybányai Horthy Miklós névalakban szerepel a kormányzó neve [6]

Hivatalosan a családneve részévé tette

Károlyfalvi József: A református tábornok. Nagybaczoni-Nagy Vilmos katonai-politikai pályája (Kecskemét, 1995.) könyve 8. oldalán a következőket írja: 1916-ban mint a 61. honvéd gyalogezred tisztje [...] kezdeményezte a Nagybaczoni előnév használatának engedélyezését. [...] IV. Károly király 1918-ban engedélyezte nekik (ő és bátyja, Béla) hosszas procedúra után, figyelembe véve a háború alatt szerzett érdemeiket és tanusított magatartásukat.

Három érv

is van így arra, hogy maradjon az általam is használt Nagybaczoni Nagy Vilmos lexikoni névalak: mint székely köznemesi család sarja hivatalosan a családneve részévé tette, ettől fogva nem nemesi előnév, és ilyen néven szerzett ismertséget magának.

Fenti elveket Ti magatok állítottátok fel, általam is helyesnek ítélve alkalmazzátok is. Vagy, törölni akarjátok Ilosvai Selymes Péter-t, s maradna pusztán a Péter deák, (merthogy Szinnyei a Selymes-t megkérdőjelezi [7]) avagy Tinódi Lantos Sebestyén tinódi és lantos neveit, hiszen ő maga a címerkérő levelében Sabastianus L(ite)ratus de Thynod-ként írja alá magát? Persze, hogy nem...

Ps. A nemesi levélre nagyon kíváncsi vagyok természetesen :))

Bocsáss meg, hogy ilyen hosszúra kerekedett, tisztelettel és üdvözlettel: Khalai scrib