Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Kempi/Írói álnév

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az írói álnév a valódi vagy születési név helyett használt névváltozat, amelyet egy művész (író, költő) vagy publicista az eredeti neve helyett tüntet fel a kiadott műve vagy művei szerzőjeként. Néha csupán a valódi név variánsa, gyakrabban az eredeti névváltozattól teljesen különböző. A eltérő névváltozat választásának számos oka lehet. Különlegesebben hangzik, megvédheti őt az "anonimitás" a műveiben megjelentetett vélemény miatti retorziótól, fakadhat a családja, elődei vagy valamilyen hagyomány iránt érzett tiszteletből, de lehet csupán művészi szabadságból eredő játékos kifejezőeszköz. Ritkább esetekben csak a kiadó ismeri a névváltozat mögötti szerző valódi nevet, de gyakrabban közismert. Nem szabad összekeverni az írói álnevet a családi vagy születési név helyett hivatalosan felvett névvel, vagy nem írói munkásságot folytató művészek művésznevével. Egységes abban a tekintetben, hogy kizárólag ez a név szerepel feltüntetve a nyomtatásban vagy az online megjelent tartalom szerzőjeként.

Írói álnevek használatának okai, sajátosságai[szerkesztés]

Más személyekkel félreértésből össze nem keverendő álnévhasználat[szerkesztés]

A fiatal Winston Churchill, aki Indiában haditudósítóként is dolgozott a The Daily Telegraph-nak, 1898 márciusában Winston S. Churchill néven jelentette élete első könyvét, a The Story of the Malakand Field Force: An Episode of Frontier War címmel. Azért használta az "S." monogramot a szerzőként feltüntetett nevében, hogy ne keverjék össze a kortárs amerikai, szintén Winston Churchill nevű regényíróval, aki abban az időszakban sokkal népszerűbb írónak számított.

Női írói álnevek a 20. század előtt[szerkesztés]

Néhány példa írói álnevekből[szerkesztés]

Mivel egy enciklopédiaszerű szócikknek nem lehet célja összegyűjteni a magyar és világirodalmi szerzők álneveit lexikálisan, ezért néhány illusztráció szolgáljon az álnevekből az alábbi kategóriákban.

Néhány példa magyar irodalmi álnevekből[szerkesztés]

Írói álnév Valódi név Megjegyzés
Csokonai Lili Esterházy Péter Ezen az álnéven jelentette meg 1987-ben a Tizenhét hattyúk című regényét
P. Howard, Gibson Lavery Rejtő Jenő
Göre Gábor, Göre Gárdonyi Géza 1893 tavaszától jelentek meg a lependi bíró mögé bújt Göre Gábor-kötetei
Nat Roid Tandori Dezső Anagramma. Detektív- és bűnügyi regényeinek szerzői álneve

Néhány példa világirodalmi álnevekből[szerkesztés]

Írói álnév Valódi név Megjegyzés
Brian Coffey Dean R. Koontz 1973-ban jelentette meg ezen az álnéven a Mike Tucker-trilógia első darabját, a Blood Risk-et, 1974-ben a Surrounded-et, és 1975-ben a sorozat befejező részét, a The Wall Of Masks-et

Néhány példa újságírói, publicista álnevekből[szerkesztés]

Érdekességek írói álnévválasztással kapcsolatban[szerkesztés]

Az 1918. július 4-én született Esther Pauline Friedman, aki Ann Landers álnéven vált híressé, azért változtatta meg nevét, mert a Chicago Sun-Times "Kérdezd Ann Landerst" rovatvezetője - aki egyébként Ruth Crowley volt - elhunyt. A rovatvezetésnél ő nyerte el helyét. Esther Pauline "Eppie" Lederer née Friedman, a 20. század egyik legbefolyásosabb amerikai médiaszemélyisége így lett Ann Landers néven világhírű.

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]