Szerkesztő:KanyaE/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kánya Endre (Szatmárnémeti, 1971. Február 22 - Nagyvárad, 2018. Január 13.) református Lelkész, egyetemi oktató

Életpálya[szerkesztés]

Kánya Endre Szatmárnémetiben született, 1974-ben szüleivel Szinérváraljára költözött. Itt nevelkedett református, mélyen vallásos szülők egyetlen gyermekeként. Édesanyja Kánya Erzsébet, Apahegyen született 1951 augusztus 18.-án, édesapja Kánya Endre Berenden született 1940 szeptember 21.-én. Családápolás, egymásra figyelés, példaértékű tisztelet és szeretet jellemezte gyermekkorát, fiatalkorát.

Már gyermekként nagy rajongással várta a vasárnapi Istentiszteleteket. Szülei nagyon sok szeretettel emlékeznek vissza csupán 4 éves gyermekük kijelentésére, miszerint, ha megnő, Tiszteletes úr lesz!

Isten segedelmével mindvégig kitartott vágya mellett, és ezáltal sokan isteni áldásként részesülhettek életének kiemelkedő szeretetben, gondoskodásban gazdag tiszta teológiai látásból fakadó tanításában.

"Aki befogadja azt, akit küldök, engem fogad be, s aki engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött." Ján 13,20


Kánya Endre Lekipásztor az elemi iskolát Szinérváralján, a középiskolát a szatmárnémeti Kölcsey Gimnáziumban végezte a 1985–ös évben.

Egyetemi Fokú Egységes Protestáns Teológiai tanulmányait Kolozsváron végezte 1995-ös évben. Egyetemi évei alatt egy éven át kihelyezett teológusként szolgált Hosszúmezőn, 1992 október 1-től, ahol megismerkedett feleségével, akivel a válásukig 23 évig élt házasságban. Két leánygyermekük született: Dorottya és Lilla.

Svájcban, Bázelben tanult, ahol német nyelvtudását felsőfokura fejlesztette.

Tanulmányait követően Nagyváradra került, ahol a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöki titkárként, és ugyanakkor segédlelkészként szolgált Várad-Olasziban. Tizenhat éven keresztül tanított előbb a Sulyok István Református Főiskolán majd a Partiumi Keresztény Egyetemen. 1997-es évtől az Örvéndi Református Egyházközség Lelkipásztora lett, ahol teljes húsz esztendőn keresztül szolgált a gyülekezetben. Párhuzamosan szolgálati tevékenységével a 2001-es évben elkezdte a Debreceni Hittudományi Egyetemen tanulmányait, hogy doktori címet szerezzen.


2017 november 1.-én, örvéndi szolgálatának 20. Éve betöltését, szerényén és sok szeretettel köszönte meg híveinek néhány sorban:

„20 év... 1997. november 1. Életem egyik legfontosabb dátuma, amikor Uram méltatlan bár, de hivatalos szolgájaként az örvéndi református gyülekezetbe helyezett. Nagyon hálás vagyok, hogy mindeddig megtartott, sokrétű szolgálataimban Lelkével támogatott! Mindenkinek köszönöm a tiszteletet, megbecsülést, hogy munkámban mellém álltak, még a kritikát is, mert ezek által teljesedhetett ki hivatásom betöltése. Az elmúlt két évtizedért is Istené a dicsőség, Ő legyen ezután is mindannyiunk őriző Pásztora!“


Az Úrban való erős hite és szolgálatában talált végtelen öröme volt élete meghatározó alappillére. Széleslátókörű, békés lelkivilágú, jó kedélyű, másokkal barátságosan viselkedő személyiséget ismertünk meg Benne. Humora átszőtte mindennapjait, még a legnehezebb pillanatokat is. Tisztelte, becsülte embertársait függetlenül attól, hogy milyen rangúak voltak, egyformán megadta a tiszteletet mindenkinek.

„Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást. Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást.” Jn 13,34-35

Örömmel helyettesítette szomszédos lelkész kollégáit, és szívesen vállalta ezen egyházi szolgálatokat is. Igehirdetésének nyelvi gazdagsága és páratlan kifejezőereje nem csak az örvéndi gyülekezetre volt nagy hatással, hanem a környékbeli egyházak gyülekezeti tagjaira is. Minden alkalommal nagy örömmel várták és fogadták Kánya Endre Tiszteletes úr Igehirdetéseit.

„Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.” Luk 6,45

Sok időt szánt a kapcsolatépítésre: fontos feladatnak tartotta a családlátogatást, híveivel való ismerkedést. Sokan keresték meg szolgálata során, lelki beszélgetésekre. Páratlan közvetlenséggel, egyszerűséggel, visszafogottsággal mindenkit türelmesen meghallgatott, tanácsot adott és segített.

„Aki nagy akar lenni köztetek, az legyen a szolgátok, és aki első akar lenni köztetek, az legyen a ti szolgálótok. Hiszen az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért. Máté Evangéliuma 20,20-28.


2014 tavaszán tiszteletreméltó előadásokat tartott a Selye János Egyetem Református Teológiai Karán Szlovákiában.

2016 júliusában megkapta a magyar állampolgárságot. Magyar és román állampolgársággal rendelkezett.

Az egyházon belül számos programok, rendezvények szervezésére került sor: imahét, vakációs imahét gyermekeknek, idősek vasárnapja, falunapi ünnepségek.

Szolgálata idején sokat tevékenykedett a gyülekezet és az egyház fejlesztésében:

2000-es évben készült el az imaterem. 2002-ös évben emlékművet állítottak az I. és II. világháború hőseinek a templomkertben, az akkori alpolgármester, Sorbán Mihály támogatásával. A 2003-as évben elkészült a templom újrapadlásolása. A 2006-os esztendőben a Kultuszminisztérium, a német GAW szervezet és a Megyei Tanács jóvoltából sikerült külsőleg felújítani a templomot, a régi ablakokat lecserélni és elkészült a légbefúvásos fűtés is. A 2006-os évben kopjafát állítottak Örvéndi Pál, Bocskai István erdélyi fejedelem főembere, várkapitány, hadvezér, Örvénd birtokosa emlékére. A 2007-es esztendő egyik legnagyobb eredménye a meghibásodott elektromos orgona kicserélése volt, Kánya Endre Tiszteletes úr holland kapcsolata révén sikerült egy Johannus-orgonat szerezni. Ugyanakkor elkészült a harang automatizálása is. 2008-ban az egyház visszaperelte a kis iskolát, ahol az elemisták tanúlnak, majd 2010-ben megkezdődött a temetőkápolna építése megyei tanácsi támogatással. Az Úr kegyelméből fel is épült, a református temetőben található, mely terület az egyház tulajdona. A kápolnában van egy kis harang, mely egy Örvéndről elszármazott, Németországban élő család tagjainak az adománya. Ugyancsak ők gyűjtötték össze az anyagiakat egy turulmadaras emlékműhöz is, ami egy fatalapzattal együtt a templomban kapott helyet.


2017 December 24-én Szenteste, szolgálatának utolsó estéjén, Kánya Endre Lelkipásztor reményteljes szívvel közölte a gyülekezet tagjaival: a Jézuska elhozta egy rég várt pályázat eredményét is, amely összeget a templom belső felújítására igényeltek. Az Úr áldása legyen az örvéndi Egyházközség tagjain, hogy elhunyt Lelkipásztoruk nemes munkájának eredményes gyümölcsét méltósággal követhessék, és az örvéndi templom a tervezett belső felújításban részesülhessen!

Hirtelen rosszúlléte után, korházi tartózkodásának heteiben sokan látogatták, támogatták Kánya Endre Lelkipásztort. Háláját kifejezve beszélt ezen kollégák és egyháztagokról akik nagybetűs Barátként hűségesek maradtak a legnehezebb pillanatokban is.

„Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik. ”Péld 17,17

Halála[szerkesztés]

2018 január 13-án, szombaton, 46. Életévében az Örvéndi Református Egyházközség mélyentisztelt Lelkipásztora visszatért teremtő Urához. A gyászszertartásra január 16-án az örvéndi református templomban került sor, földi porsátrát pedig szülőfalujában, a szinérváraljai temetőben helyezték végső földi nyugalomra.

„Mert tudjuk, hogyha e földi sátorházunk összeomlik, épületünk van Istentől, nem kézzel csinált, örökkévaló házunk a mennyben.” 2Kor 5,1


A gyászolókat, a végtisztességet tévő gyülekezetet Dénes István-Lukács, a Bihari Református Egyházmegye esperese köszöntötte, majd Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette Istennek vigasztaló igéjét.

Gyülekezeti tagok könnyekkel küzdve, mély tisztelettel és szívszorító szavakkal beszélnek Lekipásztorukról, őket idézve:

„Amióta az Úr magához szólította mélyentisztelt Lekipásztorunkat szétszórodtunk mint a juhok akik pásztor nélkül maradnak, Tiszteletes úr hiánya mély nyomot hagyott gyülekezetünkben, szívünkben, szerettük Őt, tiszteltük Őt!“

Sorbán Levente presbiter / polgármester úr az egyházközség nevében fejezte ki mély tiszteletét és köszönt el Kánya Endre Tiszteletes úrtól:

„Kánya Endre mosolygós, meleg szívű, nyitott ember volt, mindenre és mindenkire kíváncsi. Szegényekhez szívvel forduló, ember között különbséget nem ismerő, személyes, kedves arc. Mert Ember volt nagybetűvel, és társaságában valamennyien, különbség nélkül, kicsit több, kicsit jobb embernek éreztük magunkat”

A halál fájdalmával szemben az örök élet ígérete az egyetlen reménységünk és vigasztalásunk! Tekintsünk fel Isten Fiára, mint Megváltó Úrra, akinek a cselekedetei méltóvá tették Őt arra, hogy Övé legyen minden hatalom mennyen és földön. Az Ő hatalmát pedig arra használja, hogy nekünk életet adjon, hogy üdvösségre vezessen, és átvigyen a halálból az életre.


Kegyelettel megőrizzük nagytiszteletű Kánya Endre Tiszteletes úr áldott emlékét, és tovább származtatjuk az eljövendő időkre! Ámen!

Könyv[szerkesztés]

Kánya Endre Tiszteletes úr a 2012-es évben közreműködött az Örvénd monográfiája könyv megírásában.


„Méltó a Bárány, akit megöltek, hogy övé legyen a hatalom, a gazdagság, a bölcsesség, az erő, a tisztelet, a dicsőség és az áldás.” Jel 5,12