Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Kali.bence/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abe no Szeimei
Életrajzi adatok
NemzetiségJapán
Munkássága
Vallásonmjōdō

Abe no Seimei (安倍 晴明?, ’921. Február 21. – 1005. Október 31.’) egy onmjōdzsi volt, egy vezető specialistája az onmjōdō-nak a Heian-korban Japánban.[1] Fontos szerepén kívül a Japán történelemben, legendás alakja a Japán néptörténetben és több történetben és filmben is ábrázolják.

Szeimei onmjōdzsi-ként dolgozott a császároknak és a Heian kormánynak, naptárakat készítve és a problémák szellemileg helyes megoldásában tanácsokat adva. A császárok és a kormány jólétéért imádkozott ,illetve egyéb témákban adott tanácsokat. Hosszú életet élt, nagyobb betegségektől mentesen, ami hozzá járult ahhoz a népszerű hithez róla, hogy természetfeletti ereje volt.

A Szeimei szentély, ami Kiotóban található, egy népszerű szentély az ő tiszteletére.

Élete és legendák[szerkesztés]

Szeimei élete a számos leírásnak köszönhetően jól ismert. Halála után azonban azonnal legendák alakultak ki róla. A legtöbb eredetileg a Kondzsaku Monogatarisu című műben jelent meg, és az Edo korra sok történet volt ismert amik hősies tetteit írták le.

Születésének időpontját nem tudni biztosan. Legalább két forrás állítja a 894-et, de mások a 921-et írják.

Abe no Szeimei a költő Abe no Nakamaro[2] leszármazottja ,illetve Kamo no Tadajuki és Kamo no Jasunori, 10. századi jósok tanítványa volt. Kamo no Jasunori örököse volt csillagászatban és jóslásban, míg Jasunori fia a naptár megtervezés kisebb felelőségű feladatát kapta.[3][4] Szeimei feladatai közé tartoztak a furcsa jelenségek elemzései, ördögűzések végzése, gonosz szellemek távoltartása, és a földjóslás különböző rituáléinak végrehajtása. Különösen ügyesnek tartották az embriók nemének megjóslásában és elvesztett tárgyak megtalálásában.[1] A Kondzsaku Monogatarisu szerint, sikeresen megjósolta Kazan császár lemondását égi jelenségek megfigyelése alapján.

Szeimei hírneve annyira megnőtt, hogy a késő 10. századtól, az Abe család irányította az Onmyōryō-t, az onmjōdō kormány minisztériumát. Hasonlóképpen, a Kamo család a naptár örökös felelőseivé váltak.[5]

A szimetrikus öt ágú csillag titokzatos szimbóluma, amit a nyugaton pentagramként ismernek, Japánban Szeimanként vagy Abe no Szemei pecsétjeként ismernek.[6]

A legenda szerint, Abe no Szeimei nem volt teljesen ember. Apja, Abe no Jaszuna, ember volt, de anyja, Kuzunoha, egy kicune (egy "róka szellem") volt.[7] Öt éves kora előtt állítólag képes volt irányítani gyengébb Onikat (démonokat). Anyja rábízta őt Szeimei to Kamo no Tadayuki-ra, hogy rendes emberként éljen és ő maga ne váljon gonosszá. Abe no Szeimei-nek legalább 2 fia volt akik szintén onmjodzsik voltak--Joshihira and Joshimasa.

Szeimei állítólag nevét a császártól kapta amikor 5. udvari rangot kapott a császár betegségének meggyógyításáért a Kin'u Gjokuto Su-t használva amit állítólag a kínai "Hokudo Dzsonin"-tól kapott.

A Heian kor, különösen amikor Szeimei élt, nem volt békés. Sok legenda szól harcairól riválisával, Asija Doman-nal, aki gyakran megpróbálta megszégyeníteni Szeimei-t, hogy átvehesse helyét. Egy bizonyos történetben Doman és a fiatal Szeimei jóslásban párbajozik ,ahol a cél egy bizonyos doboz tartalmának kiderítése. Doman 15 mandarint tettetett a dobozba és "megjósolta", hogy 15 mandarin van benne. Szeimei átlátott a csaláson, a mandarinokat patkányokká változtatta és azt állította a dobozban 15 patkány van. Mikor a patkányok meglátta, Doman megdöbbent és vereséget szenvedett.

Szeimei több másik történetben is szerepel. Mellékszereplőként bukkan fel a Heike Monogatari-ban és felelősnek tartják a Suten-dōdzsi (egy erős oni amit állítólag Minamoto no Jorimicu pusztított el) helyének megjóslásában.[8] Néha őt tartják felelősnek Tamamo no Mae igaz természetének felfedezésében, habár Tamamo no Mae történet nem Szeimei idejében történik; más források egy szerint egy leszármazotja tette, Abe no Jasucsika.[9][10][11]

Sikigami[szerkesztés]

Abe no Szeimei gyakran 1 vagy több sikigami vagy szellem szolgálók társaságában ábrázolják. Úgy hitték, hogy a nagy szellemi erővel rendelkező személyek képesek voltak szellemeket megidézni, hogy őket szolgálják. Szeimei gyakran 12 sikigamival ábrázolják, 1 mindegyik csillagjegyhez.

Öröksége[szerkesztés]

Szeimei halála után a császár egy szentélyt, a Szeimei szentélyt, állíttatott otthona helyén. Az eredeti szentély háborúban elpusztult a 15. században, de újra építették ugyanazon a helyen és még ma is áll.

Az aszteroida 5541 Szeimei, amit 1976-ban fedeztek fel, róla nevezték el.[12]

Sendzsi Rjakkecu[szerkesztés]

Abe no Szeimei-nek tulajdonítják a Sendzsi Rjakkecu megírását, egy onmjōdo kézikönyv.

Források[szerkesztés]

  1. a b Miller, Laura. "Extreme Makeover for a Heian-era Wizard." Mechademia 3: Limits of the Human. Minneapolis: University of Minnesota Press, 2008. 33.
  2. Anderson, William. Descriptive and Historical Catalogue of a Collection of Japanese and Chinese Paintings in the British Museum. London: Longman's & Co., 1886. 391.
  3. Mikami, Yoshio. "The Development of Mathematics in China and Japan." Abhandlungen zur Geschichte der mathematischen Wissenschaften mit Einschluss ihrer Anwendungen. Volume XXX. 1913. 179.
  4. Goff, Janet. Conjuring Kuzunoha from the World of Abe no Seimei. A Kabuki Reader: History and Performance, ed. Samuel L. Leiter. New York: M. E. Sharpe, 2001. 271. (ISBN 0-7656-0704-2)
  5. Itō, Satoshi. Shinto — a Short History. New York: RourledgeCurzon, 2003. 98. (ISBN 0-415-31179-9)
  6. Miller. Extreme Makeover. 44
  7. Goff. Conjuring Kuzunoha. 269–270.
  8. Tanaka, Stefan. New Times in Modern Japan. New Jersey: Princeton University Press, 2004. 57–58. (ISBN 0-691-11774-8)
  9. Gilbertson, E. "Japanese Archery and Archers." Transactions and Proceedings of the Japan Society of London. Volume 4. London: Kegan Paul, Trench, Trübner and Co. Ltd., 1900. 118.
  10. Schwarz, Karl M. Netsuke Subjects. Vienna: Novographics, 1992. 72.
  11. Kusano, Eisaburō. Stories Behind Noh and Kabuki Plays. Tokyo: Tokyo News Service, 1962. 80.
  12. Schmadel, Lutz D. Dictionary of Minor Planet Names. Berlin: Springer-Verlag, 1992. 472. (ISBN 3-540-00238-3)