Szerkesztő:Károlyi Mária/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A paraván története - röviden  


A paravánok olyan szabadon álló bútordarabok, melyek több részből vannak összekapcsolva.

Felhasználásuk történhet praktikus és dekoratív célokból egyaránt. Anyag és stílus tekintetében is eltérőek lehetnek.

Eredetük az ősi Kínába vezethető vissza. Az első írásos emlékek az i.e. 4. században születtek – a Han dinasztia idején – de a térelválasztókat nagy valószínűséggel már korábban is használták.

Kezdetben csupán a szobák elválasztását szolgálta, így nem kellett őket gyakran mozgatni.

Az első összecsukható kínai paravánok fa táblákból készültek és csodálatos művészeti elemekkel díszítették őket.

A palotai jeleneteket, a mitológiai témákat valamint a természet elemeit fa táblákra festették, melyek jóval többet jelentettek, mint egy bútordarab.

A legismertebbek közé tartoztak a kínai Coromandel – térelválasztók, melyeket lakk technikák kombinációjával készítettek.

Miután Kínában egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, az összecsukható paravánok végül elterjedtek a kelet-ázsiai országokban majd később Európában is.

A legkorábbi japán térelválasztók a 7. században jelentek meg, Tenmu császár uralkodása alatt, mely Silla koreai királyságának ajándéka volt.

A 8. században nagyon népszerűvé váltak, így a japán művészek saját maguk kezdték el készíteni őket, a kínai design nagy hatással volt művészetükre. A térelválasztókat mérettől függően különböző alkalmakra használták; a teák ünnepségén gyakran a kisebb 2-részeseket, a nagyobb 8-részeseket általában a táncok háttereként használták. A japán térelválasztók könnyebbek voltak, gyakran selyemből vagy papírból készültek.

A Távol-Keletről Európába a 17. század elején érkeztek meg az első összecsukható paravánok.

Hatalmas vonzerejük nem csupán gyakorlati felhasználásuknak volt köszönhető, hanem csodálatos művészeti dekorációiknak is.  

A híres tervezőt, Coco Chanelt teljesen elbűvölte a Coromandel paraván. Ismert, hogy a kínai összecsukható térelválasztók lelkes gyűjtője volt. Legjobb tudomásunk szerint 32 paraván volt a tulajdonában, melyek közül 8 darab kapott otthont párizsi lakásában.

Egyszer kijelentette:

"Tizennyolc éves korom óta kedvelem a kínai paravánokat. Majdnem elájultam az örömtől, amikor egy kínai boltba belépve először megláttam a Coromandelt. A paraván volt az első dolog, amit megvettem:”

A 18. század elején már az európai kézművesek is elkezdték az összecsukható térelválasztók gyártását. Nem használták a lakk technikát, hanem csupán imitálták a kínai összecsukható paravánokat, kevésbé drága festett verziókban. A festett bőr térelválasztó volt trendi azokban az időben.

Népszerűségük az 1800-as évek elejére lecsökkent és csak 1860 körül állt helyre, III. Napóleon uralkodása alatt, a japonizmus hullámának köszönhetően, amely számos francia művészt megihletett.

A XX. Századtól az új modern paravánok többnyire dekorációs célt szolgálnak. https://ajandekpont.hu/a-paravan-tortenete-roviden