Szerkesztő:Károlyi Mária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vászonkép története[szerkesztés]

A modern vászonnyomtatások napjaink egyik legelterjedtebb dekorációs megoldásai közé tartoznak.

A vászonra nyomtatott motívumok segítségével könnyen létrehozható egy egyedi és különleges darab, amivel otthonosabbá varázsolhatja környezetét.

Néhány faldekorációs termékkel ellentétben megfizethetőek, így nem csoda, hogy a vászonképek a legtöbb belsőépítészeti listán szerepelnek.

Azonban amíg a vászonnyomtatás a műalkotások egy meglehetősen új formája, a vászon, mint művészeti kellék már több száz éves múltra tekint vissza, azonban napjainkban is töretlen népszerűségnek örvend.

Szerény kezdetek[szerkesztés]

A képzőművészek a reneszánsz kor előtti időkben leginkább fa panelekre festettek. Ezek könnyen beszerezhetőek és széles körben elterjedtek voltak, azonban anyagából fakadóan könnyen rothadt és ezért folyamatosan kutattak valami más, tartósabb anyag után.

Ekkor jött a vászon, mint egy új festői kellék divatba.

A 15. században a művészek rájöttek, hogy ha a vásznat egy erős fakeretre feszítik, amit előtte gipsszel alapoznak, ideális felületet képez a festéshez.

A vászon többféle anyagból készült: kenderből, lenből, pamutból és a fával ellentétben lényegesen tartósabb anyagnak bizonyult. Ennek különösen a velencei és más mediterrán országok „nedves” reneszánsz városaiban örvendtek.

Miután a reneszánsz festők a 16. századtól ezt az anyagot használták, így a vászon nagyon hamar az olajfestmények legnépszerűbb matériájává vált, majd később az akrilok számára is.

Vászonnyomtatás[szerkesztés]

Míg a vászon festmény több száz évre visszatekinthető hagyomány, a vászonra való nyomtatás viszonylag újabb jelenség.

Az offset nyomtatási módszereket már évek óta használják a vászonra történő nyomtatásra, az 1990-es évektől kezdve a tintasugaras vagy színes szublimációs nyomtatási eljárásokat vászonnyomtatások készítéséhez használták.

Mivel a technológia olcsóbb és szélesebb körben elérhetővé vált, az egyéni nyomtatott vásznak előfordulása megnövekedett, és a tervezők és a nem-tervezők egyaránt kezdték észrevenni annak a lehetőségét, hogy bármilyen helyiségben dinamikus megjelenést alkossanak vászonnyomatok segítségével.

Napjainkban sok művész és képzőművész vászonnyomtatót használ, hogy értékesítse munkáját.[https://ajandekpont.hu/a-vaszonkep-tortenete 1]

  1. A vászonkép története (magyar nyelven). ajandekpont.hu. (Hozzáférés: 2018. február 4.)