Szerkesztő:Hetty Szalai/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Xeropan[szerkesztés]

A Xeropan ( |ˈzɪropæn \ zee-row-paan) egy magyar fejlesztésű, nyelvtanárok által létrehozott  idegennyelv-oktató alkalmazás.

Történet[szerkesztés]

A Xeropant AlGharawi Attila és Mile Ferenc alapította 2013-ban. Attila angoltanárként dolgozott ekkoriban, Ferenc pedig a magándiákja volt. Az applikáció megalkotása hátterében az az ötlet állt, hogy szükség lenne egy olyan alkalmazásra, amely naprakész, újító szellemű és könnyen elérhető a nyelvtanulók számára. Az indulás óta az app több mint 1,5 millió letöltővel rendelkezik a világ 160 országából[1].

Mérföldkövek[szerkesztés]

2015-ben a Xeropan első helyezést ért el Életmód kategóriában az Appra magyar! pályázaton.[2]

2018-ban közel 800 ezer eurónyi (250 millió forint) tőkebefektetésben részesült a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől a Xeropan.[3]

2019-ben új arculatot kapott az alkalmazás. A Xeropan 3.0 legnagyobb újdonsága egy mesterséges intelligenciára épülő interaktív chatbot, amellyel a tanulók sokféle, anyanyelvi környezetbe helyezett szituációban gyakorolhatják a szóbeli kommunikációt.[4] [5] [6]

2020-ban a neves Tech Breakthrough szervezet a Xeropannak ítélte az év Interaktív Tanulást Támogató rendszere díját.

2020 szeptemberétől elérhető a Xeropan Classroom[7]. Az applikáció felületén a nyelvtanároknak lehetősége van tanulócsoportok, úgynevezett ‘Classroom’-ok létrehozására, amelyeken belül a Xeropan feladattárából oszthatnak ki leckéket a diákok számára. A Xeropan Classroom emellett lehetőséget nyújt a diákok erősségeinek és gyengeségeinek nyomon követésére, illetve különböző tanítást segítő tippekkel és tanácsokkal látja el a felhasználókat.

2020-ban a Xeropant választották meg a kilenc legjobb európai startup egyikének a  a Google Accelerator program keretein belül. [8]

2021-ben az EdTech Awards díjkiosztón a Xeropan mindkét platformja döntőbe jutott a Cool Tool több alkategóriában is. A Xeropan a „Nyelvtanulási megoldás”, a Xeropan Classroom pedig a „Tanulásmenedzsment megoldás” és a „Személyre szabott tanulási megoldás” csoportokban végzett a legjobbak között.

2021-ben a Xeropannal már 17 nyelven (magyar, angol, német, spanyol, francia, olasz, koreai, japán, indonéz, hindi, portugál, arab, török, orosz, vietnámi, román és lengyel) tanulhatnak angolul a felhasználók. Az alkalmazás vezetői bejelentették, hogy 2021-ben a német, később pedig a spanyol és a francia nyelv is tanulható lesz az iOS-en és Androidon is elérhető applikációban.

A Xeropan 2021 szeptemberében 45 munkatárssal rendelkezik debreceni székhelyén.

Áttekintés[szerkesztés]

A Xeropan alkalmazás a négy készséget (szövegalkotás, szövegértés, hallás utáni szövegértés és szóbeli kommunikáció) külön részenként tanítja a felhasználók számára. A letöltőknek lehetőségük van a beépített szintfelmérő kitöltése után a saját tudásuknak megfelelő tananyagok közül válogatni és azokkal gyakorolni az általunk preferált sorrendben. [9] Mindemellett a  leginkább figyelemre méltó funkciók a Chatbot és a Speakbot, amelyekkel a felhasználók élőbeszéd formájában gyakorolhatják a célnyelvi kommunikációt, valamint a megfelelő kiejtést kezdőtől egészen C1-es szintig.

Funkciók[szerkesztés]

Xeropan botok[szerkesztés]

Mesterséges intelligencia alapú botok segítik a szóbeli kommunikáció és a kiejtés gyakorlását. Az appon belül a felhasználóknak lehetősége nyílik olyan kommunikációs helyzetek gyakorlására, mint egy étteremben való rendelés, egy interjú vagy egy taxisofőrrel való csevej. A beszélgetés zökkenőmentes, valamint a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően teljesen életszerű. [10]

Xeropan videós leckék[szerkesztés]

A Xeropan alkalmazás több mint 800 videó alapú, interaktív leckét tartalmaz kezdő szinttől felsőfokig. A videók valós tv műsorokat és YouTube klipeket vesznek alapul, így garantálva, hogy a mindennapi nyelvhasználat maradjon a nyelvtanulás központjában.

Xeropan szókészlet[szerkesztés]

Az alkalmazással több mint 8000 kifejezés tanulható meg, 24 különböző kategória keretein belül. A nyitólapon a tanulóknak lehetősége van az úgynevezett “gyenge” és “erős szavak” számontartására, illetve saját szótárt is létrehozhatnak a leckék kitöltése közben. Az alkalmazás a “gyenge szavakat” (tehát a felhasználóban még nem tartósan rögzült szavakat) folyamatos ismétléssel tanítja meg tanulóinak.

„Tankönyvi, magolós, idejét múlt tananyagok helyett filmek előzeteseit, TV show-k párbeszédeit, híranyagokat dolgozunk fel, hogy a velünk tanulók ne egy idegen bolygón érezzék magukat, ha külföldiekkel kell kommunikálniuk. A módszerünk lényege éppen az, hogy anyanyelvi környezetbe helyezzük a tanulókat, hozzászoktatjuk őket az anyanyelvi kiejtés megértéséhez és kognitív gondolkodásra is késztetjük őket, hogy az adott szituáció segítségével felfedezzék a számukra ismeretlen szófordulatok jelentését” [11]

Xeropan nyelvtani leckék[szerkesztés]

A Xeropan rendelkezik egy saját nyelvtankönyvvel, amely magyarázatok és példamondatok útján tanítja meg a felhasználókat a nyelvtani szerkezeteket a gyakorlást megelőzően.

Heti leckék[szerkesztés]

A felhasználók számára lehetőség nyílik a 700 előre elkészített leckét úgynevezett “heti lecke” formájában megkapni. A rendszeresség és a határidők betartatásával a belső motiváció kialakítása a cél.

Ranglista[szerkesztés]

A Xeropan hetente frissülő Ranglistáján a diákok nyomon követhetik fejlődésüket és versenyezhetnek a többi felhasználóval, illetve barátaikkal. A külső motiváció ezen formája pszichológiai alapokra helyezve segíti a tanulókat az előrejutásban.

Xeropan Classroom az iskolák számára[szerkesztés]

A Xeropan Classroom felületén a tanárok a Xeropan alkalmazás több mint 8 évnyi tananyagából válogatva állíthatják össze óráikat, illetve a felület a diákok haladásának nyomonkövetésére is alkalmat ad.

  1. Xeropan: Learn English - Apps on Google Play (angol nyelven). play.google.com. (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)
  2. Továbbra is verhetetlen a Xeropan nyelvtanuló app (magyar nyelven). technokrata.hu, 2015. január 26. (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)
  3. Xeropan: milliárdos forgalom a cél 2020-ra (magyar nyelven). [-] mínuszos.hu, 2018. szeptember 10. (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)
  4. HGabor: Mihez kezdj negyedmilliárd forinttal? – interjú a Xeropan alapítójával (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)
  5. Xeropan - Jó szóval oktasd, játszani is engedd | HIVENTURES (magyar nyelven). startup.hiventures.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)
  6. Xeropan – Nyelvtanulás játékosan (magyar nyelven). BVK, 2018. november 30. (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)
  7. Xeropan Classroom - Apps on Google Play (angol nyelven). play.google.com. (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)
  8. Meet the startups joining our accelerator program (amerikai angol nyelven). Google, 2020. október 20. (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)
  9. Zrt, HVG Kiadó: Újabb remek alkalmazás, ha fejlesztenétek az angol nyelvtudásotokat (magyar nyelven). eduline.hu, 2020. augusztus 16. (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)
  10. Igényesférfi.hu: A Xeropan digitális nyelvtanára egyszerre motivál, kijavít és fejleszti az angol tudásod | Igényesférfi.hu online férfi életmód magazin (hu-HU nyelven). https://igenyesferfi.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)
  11. Magyar siker: piacvezető debreceni startup a legmenőbb edtech-cégek közt | Forbes.hu (magyar nyelven). forbes.hu, 2021. április 15. (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)

[[Kategória:Nyelvoktatás]]