Szerkesztő:Gyimhu/piszkozat/Gyógyszernevek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Hatóanyagok[szerkesztés]

Három „hivatalos” hatóanyagnév van:

  • Magyar név. Ez a leghivatalosabb.
  • INN-név.
  • Magyar gyógyszerkönyvi név.

A szócikk a magyar néven készül, a másik két névre REDIRECT mutat. A szócikk mindhárom nevet felsorolja. Az ATC-kódoknál mindhárom hivatalos név szerepel (példa: ATC D04 – Viszketés elleni szerek). A sablonokban a magyar név szerepel.

Meglevő lapok esetén a szócikk- és sablonneveken nem változtatunk, de a REDIRECT-eket megcsináljuk (ez esetben a magyar névről az INN-névre). Ha a szócikk egyik fenti névkategóriába sem tartozik, és nem is nagyon ismert készítménynév, átnevezzük a magyar hatóanyagnévre.

Készítménynevek[szerkesztés]

A szócikkben a készítmény neve csak az utolsó fejezetben szerepel. Nagyon ismert készítmények esetén ettől el szabad térni.

A szócikk utolsó fejezete a „Készítmények”, mely gyártó nélkül felsorolja a készítményneveket. Magyar gyártó esetén ettől el szabad térni. Ha a készítmény Magyarországon is forgalomban van, a magyar készítményeket elkülönítve soroljuk fel.

Ha sok készítmény van, csak a magyarországiakat soroljuk fel, a többi listájára linkelünk.

Technikai kérdések[szerkesztés]

A magyar készítmények nevét az OGYI honlapjáról[1] vesszük.

A nemzetközi készítményekről jó nyilvántartás van a Drugs-About lapján[2], de természetesen más forrás is használható.

A listát három oszlopba rendezhetjük a

<div style="column-count:3;-moz-column-count:3;-webkit-column-count:3">

  • név1
  • név2
  • név3

...
</div>
utasítással.

A nemzetközi készítménynév rövidítése INN. Ha a magyar és nemzetközi név azonos, elég a név után zárójelbe írni az INN jelzést. Az INN-nevet az ATC-kód utolsó négy jegyére kattintva hivatalos forrásból[3] ellenőrizhetjük[4].

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szereplő névre a {{phhg8}}(?) sablonnal hivatkozhatunk. Sajnos a gyógyszerkönyvhöz gyakorlatilag csak szakmabeliek férhetnek hozzá, a III. és IV. kötet pedig nincs is meg elektronikusan, ezért a gyógyszerkönyvi nevet nem egyszerű megtalálni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. OGYI honlap; a hatóanyagok mezőben lehet keresni. A lap eleje azonnal látható, de a teljes lap 2–3 másodperces várakozás után töltődik le.
  2. Drugs-About.com
  3. ATC/DDD Index 2011 (WHO Collaboratin Centre for Drug Statistics Methology)
  4. Ez egyúttal az ATC-kódot is ellenőrzi, amit nem árt megtenni, mert a többi információhoz képest itt viszonylag sok a változás és a hiba (az angol lapon is).