Szerkesztő:Grin/Irányelvek/Alapelvek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Status Quo[szerkesztés]

Amikor a Magyar Wikipédia létrejött – létrehoztam – akkor az volt a szabály, hogy mindenki legyen értelmes és civilizált, valamint tartsuk be a „Wikipédia” szokásokat, hiszen ekkor még jelentősebb „szokásai” csak „A Wikipédiának”, vagyis az angol Wikipédiának voltak. Segítendő a leendő szerkesztőket, ezen alapelvek közül párat leírtam, de nem volt időm több, mint 200 lapot egyedül lefordítani.

Ahogy telt az idő, jöttek új szerkesztők, és mindenki azzal volt elfoglalva, hogy cikket írjon, vagy hogy azokat a lapokat fordítsa, ami a civilizált szerkesztőket segítik. Így ismét senki nem fordította le azokat a lapokat, amik a civilizálatlan szerkesztőkre vonatkoztak.

Milyen alapelvekkel indult hát a Magyar Wikipédia, melyek „adottak” voltak, amikor ti, szerkesztők idekerültetek?

Az alapelvek valójában az angol wikipédia alapelvei voltak. Akkor még nem létezett az a különbség, hogy mi „hivatalos” és mi „általános” irányelv, hanem a legtöbb, nem vitatott irányelv alapján dolgozott az adminisztrátor, és így működött a Wikipédia.

A Wikipédiák (sőt a wikik) szabályainak a szokásos módja az, hogy a projekt indítója meghatároz egy kiinduló szabálykészletet, és aki belép a proektbe, az ezeket elfogadja, vagy elhagyja a projektet. Az elmúlt boldog időszakban szinte csak értelmes szerkesztőkkel rendelkeztünk, ezért nem volt szükség arra, hogy konkrétan meg kelljen fogalmazni azt, hogy a magyar Wikipédiának mi a büntető szabályrendszere.

Ez az időszak látszólag elmúlt, megjelentek a rosszindulatú, közösségbe beilleszkedni nem akaró elemek, és többen jelezték (wikin és emailben), hogy nagyon jó lenne pontosan tudni, hogy „mik a szabályok”.

Az egyértelmű, hogy a Wikipédia működése során a közösség által javasolt, kialakított és elfogadott szabályok és útmutatók érvényesek.

Azonban a Wikipédia szabályai ezek mellett azok, melyeket a Wikipédia kezdettől fogva alkalmaz; vagyis ami alapján eddig az adminisztrátorok és a szerkesztők eljártak.

Átgondoltam az elmúlt héten, hogy milyen szabályok alapján alkottam meg a Magyar Wikipédia vázát, alapszabályait; milyen szabályok cselekedtem, mint admin, és később milyen szabályok betartására kértem meg az új admint is. Ennek eredménye az alábbi:

  • A Magyar Wikipédián jelenleg érvényes szabályok az Angol Wikipédia „official policy” jelzésű anyagai.

Az angol szerkesztők is tudták, hogy melyek a fontos szabályok, és gyakorlatilag mindegyiket kiemelték, amelyeket én is (mi is) fontosnak tartottunk. Ez tartalmazza azokat az alapokat, melyeket már többször – konzisztensen – jeleztem, hogy nem képezik semmilyen szavazás alapját (pl.: Copyright, NPOV), de ez gyakorlatilag vontakozik az összes official policy szellemére (szövegezésük természetesen lehet – sok helyen szükséges – korrigálás alapja).

  • A Magyar Wikipédián jelenleg figyelembe veendő útmutatók az Angol Wikipédia elfogadott (nem támadott) útmutatói.

Vagyis aki nem tudja, hogy mit fednek az egyes nagy általánosságban megfogalmazott kérdések, azokat pontosításképp – vagy értelmezést segítendő – az angol útmutatók alapján magyaráztam, magyaráztuk.

Sajnálatos, hogy ez nem volt így leírva – szerencsés, hogy eddig nem kellett leírni. [Ha valakit részletesen érdekel, hogy ez miért így működik, arról van egy lap az angol Wikipédiában, de most nem találom. :( Az angol WP szabályainak kialakulásáról szól.]

Kérem, hogy ezt mindenki vegye figyelembe döntéseinél, szavazásainál, az adminok támadásánál.

Kérdéseket, hozzászólásokat a a vitalapon írjatok, ha van.

--grin 2005. június 28., 23:35 (CEST)