Szerkesztő:Grin/Creative Commons licenc és védjegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lehet-e egy védett logót CC-BY-SA licenc alatt publikálni? Van ennek értelme?
Nem találtam jó leírást a kérdésről, így megpróbálok írni egy rövid összefoglalót. Aki úgy érzi hogy hibát talál benne, javítsa; aki úgy érzi nem ért egyet az vitalapozza.

A Creative Commons licencek – vagyis felhasználási szerződési feltételek – a szerzői jog szerinti védelemről szólnak. A szerzői jog fő feladata a „szellemi termékek” felhasználásának korlátozása: bármiféle felhasználáshoz a szerző engedélye (vagy ezzel egyenértékű szerződés) szükséges. A szerzői jog tulajdonosa („szerző”) csak magánszemély lehet, de a vagyoni jogokat (vagyis hogy ki jogosult a műből bevételekhez jutni) átruházhatja vállalkozásra is.

A védjegy egy iparjogvédelmi lehetőség, és mint a neve is mondja (szinte) kizárólag az üzleti környezetre vonatkozik. Célja az, hogy egy adott szolgáltatás vagy termék jó hírnevének, jellemző ábráinak „negatív” használatát vagy azzal való visszaélést (hamisítást) megelőzze de nem céja a felhasználást korlátozni.

Mit lehet egy olyan ábrával tenni, mely CC-BY-SA szabad licenc alatt kerül publikálásra de védjegyoltalmat élvez?

Például

  • használható a védjeggyel védett termék illusztrálására (beleértve üzleti hasznot hozó kiadványokat is);
  • használható bármilyen környezetben, ahol nem egy másik termékről vagy szolgáltatásról van szó, és az eredeti védett termékkel a használata nem összetéveszthető (például színelméleti tankönyvben, pszichológiáról szóló tanulmányban, design-elemeket oktató előadáson stb.).

De nem használható

  • (a védjegy árujegyzékével megegyező) más áruk megjelölésére;
  • (bármilyen) más áru megjelölésére ha a védjegy jó hírnevet élvez és a megjelölés alapos ok nélkül visszaél a védjegy ismertségével;

és explicit módon tilos (másoknak)

  • a megjelölés elhelyezése az árun vagy csomagolásán és/vagy
  • a megjelölést hordozó áru forgalomba hozatala, eladásra való felkínálása, valamint forgalomba hozatal céljából történő raktáron tartása, és/vagy
  • szolgáltatás nyújtása vagy annak felajánlása a megjelölés alatt, és/vagy
  • a megjelölést hordozó áruknak az országba történő behozatala vagy onnét történő kivitele;
  • a megjelölés használata az üzleti levelezésben vagy a reklámozásban.

Ezek alapján kifejezetten hasznos – kívánatos – a logók szabad licenc alatti publikálása, mivel lehetővé teszi a védjegyjogosultnak kárt nem okozó felhasználásokat, tiltja az amúgy nem kívánatos felhasználásokat, és emellett lehetővé teszi a származékos – és az eredeti logóval nem összetéveszthető – művek létrehozását, ha erre igény lenne.

--grin 2013. szeptember 16., 11:28 (CEST)