Szerkesztő:Gépész100

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hát akkor "röviden" bemutatkozom...

Nyugdíjas, aktív tervező mérnök vagyok. Mint valamennyiünket (hiszen látom) engem is minden érdekel- elgondolkodom a létezés dolgain. Szándékosan nem "életet" írok, mert számomra a legmagasabb filozófiai fogalom a Tudatos Létezés. Vagyis maga a TUDAT (csupa nagybetűvel). Ami önmaga megfoghatatlan, nincs egyetlen részecskéhez kötve, hanem mindig valamely élettelen, vagy élő Tudathordozóban nyilvánul meg! Ahogyan az elektromos töltés, úgy a gravitáció is sokféle formában: részecskében vagy összetett élő, élettelen testben is megjelenhet... Vagy egy képlet, egy tervrajz is a papiron, monitoron, vagy csak elmondva is ugyanazt jelenti, angolul, és magyarul... A mai tudomány mégis tagadni látszik ezt az egyszerű gondolatot: a standard modell mindent valamely részecskével próbál igazolni... Miközben már legalább öt, vagy még többféle Higgs bozont talált, vagy keres még? Ugyanannyi, vagy talán végtelen mennyiségű standard modell lenne építhető- lehet válogatni, melyik szebb?

Miközben a Biblia szerényen megjegyzi, hogy mindent, elsőként a "világosságot" a TUDAT hozta létre azzal, hogy a megismerhetetlen "káoszból" tudatosan megismerhetőt alkotott! És mindjárt fel is mutatta a Megismerhetőség kritériumait:

A Tudatos Létezés megismerhető egyede az ami:

1. Teremtő (alkotó) tudatú lény (Isten, Ember, Emberközösség)

2. teremtő (alkotó) szándékából, ("legyen világosság")

3. a teremtés (alkotás) folyamatában jön létre (csak így, egyszerűen: és "lőn világosság", én meg mit kínlódok egyetlen költségvetés kiírással?)

4. aminek tulajdonsága van ( "...látá, hogy az jó...")

5. ami, behatárolható mérhető ("szétválasztotta")

6. azonosítható, elnevezhető ("nevezé")

7. végül pedig van rendeltetése. (és az este,és a reggel...)

Minden teremtménynek, alkotásnak- fizikainak, szelleminek- van tudata! Valamely elemi részecskének csak egyszerű (pl. tömeg), másokénak összetett. A legmagasabb, összetett tudati szint a tudatosan teremtő- alkotó (jónak-gonosznak tudója). Mellyel nem minden összetett tudat bír: a Könyv háromról tesz csak említést: a legelsőről, és legnagyobbról csupán az első két oldala szól- Ő a világosság, és minden más teremtője.

Mindezt a tudomány "mesének" tarthatja, számomra viszont a Tudatos Létezés filozófiájának, a filozófiai megismerhetőségnek legteljesebb, legtömörebb, legősibb megfogalmazása! Mert minden, ami létezik, és amiről tudhatunk, megismerhetünk- ezekkel a jegyekkel kell, hogy rendelkezzen! Ezekre kereshető válasz bármivel szemben, amit meg kívánunk ismerni: ki hozta létre, milyen szándékkal és módon, melyek a tulajdonságai, határa- mértéke, neve, végül mi a rendeltetése? (a matematikában ez úgy hangzik: (x=?) Ami (aki) nem rendelkezik ezen ismérvek mindegyikével, az nem, vagy csak részlegesen megismerhető! Ilyenek például a négyzetgyök kettő utolsó számjegye, vagy a megszámlálhatatlan univerzumból álló multiverzum- a világmindenség tömege! Abban csak a mi univerzumunké becsülhető, a hipotetikus "sötét anyagokban" tapogatózva: 10^52-54 kg!

Tudatos Létezésünknek tehát mind a két minőség elválaszthatatlan eleme! Ám melyik a jobb? A négyzetgyök kettőt annak ellenére hasznosíthatjuk, hogy teljesen nem megismerhető, és a világmindenségben is néha egész jól érezzük magunkat! A kés viszont, amit pedig jól ismerhetünk, nem csak a kenyérszegésre jó (lásd Leonardo: "Utolsó Vacsora" jobb oldalán, Simon Zelota előtt), de fegyverként is használható! Mert a kép közepén viszont (valakinek (?) a kezében, akinek látszólag jó, valójában helytelen szándékát Szent Péter, és az Isten együtt akadályozzák meg), már eltörve látható! Ez a kérdés tehát nem új keletű-tudjuk- már Arisztotelészt, Marcus Auréliuszt is foglalkoztatta.

Próbáljuk persze a megismerhető határait növelni, csökkentve a káoszét... Azonban lehetnek kétségeink, hogy azt jól csináljuk, ha a tudatos létezés filozófiai alapjait nem tiszteljük? És ez már nem csupán a humán, hanem a természettudományokban, a matematikában, fizikában, kozmológiában is egyre jobban megmutatkozik... Honlapomon ilyenekre mutatok példákat- egyebek között a "Nagy Fermat sejtésként" aposztrofált matematikai elmélet kalandos, valójában máig sem befejezett sorsát a tudományos tévedések útján. Hogy ezt nem valami képzett "tudós" állítja? Hát ez tényleg nagyon jó- cáfolhatatlan ellenérv... A filozófia általános tagadása, amit nem egy ismert kutató nyíltan hangoztat- szintén filozófia!

Ami nem kérdés, hová vezet, hiszen a világosság után máris sikerült megteremtenie a sötétet..?

(Nálam ennyi a legrövidebb beírás...:-)