Szerkesztő:Fauvirt/Szőlőkúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Őszi csendélet (Temple, 1895)

A szőlőkúra egy hízás, soványodás, erősödés, vagy gyógyulás céljával, a tapasztalat és tudomány által szabott feltételek betartása mellett előírt, szőlőfogyasztással alkalmazott, 3-4 hétig tartó gyógymód.[1][2] Magyarországon még az 1950-es évek előttig, a Balaton környékén is alkalmazták. A ma a legismertebb a meráni[3] szőlőkúra.

Nem tévesztendő össze a pár héten át folytatott szőlőevéssel, ami még nem minősül szőlőkúrának!

Egyes megbetegedéseknél fokozott elővigyázat szükséges (vesebetegségek, köszvény, gyomossav-túltengés, bélhurut, tüdőbaj, hólyaggyulladás, epepangás, súlyosabb természetű szívbajok), vagy egyáltalán nem alkalmazható (akut bélhurut, akut gyomor- és cukorbetegség).

Alapjai[szerkesztés]

A szőlőkúra nem csupán egy csak szőlőevésből álló kúra. A gyógymód alapja a naponta leszedett, megérett, friss, optimális viszonyok között termett gyümölcs megfelelő előkészítése, elkészítése és lassú elfogyasztása, a mozgás és a körülmények összessége. Azért a szőlő, mert nemcsak íze élvezetes, de kedvező, és a szervezet számára könnyen értékesíthető formában vannak benne az energizáló anyagok, ásványok és vitaminok.

A kúra célja: a gyógyulás, a testi erő fokozása, a lélek felüdítése, az idegrendszer megnyugtatása, a szervezet ellenálló képességének javítása. Ezért nem mindegy, hogy hol és hogyan alkalmazzuk az amúgy saját otthonunkban is végrehajtható folyamatot.[4]

Általánosságban elmondható, hogy a - szükségletek figyelembevételével - napi 300-1000 g szőlőt két étkezésre elosztva fogyasztjuk el. Reggelente (kezdetben legfeljebb 300 g) lehetőleg üres gyomorral, 1 órával egyéb étkezés előtt; a másodikat legalább 2 órával az ebéd vagy vacsora után (legalább 1 órával a reggeli, vagy uzsonna után).

Táplálkozási háttér[szerkesztés]

A szőlő kb. 78%-ban tartalmaz vizet, így 2-3 kg-ot elfogyasztva még a test párolgását erősen fokozó meleg napokon is kielégíti vízszükségletünket, 3 kg-on felüli mennyiség esetén azonban túlságosan igénybe veszi a vérkeringést és megterhelheti a gyomrot.

1 kg szőlő körülbelül: 780 g vizet, 175 g cukrot, 7 g fehérjét, 3,5 g dextrint, 10 g különféle sót és savakat, a vitaminok közül A, C és B2 vitamint tartalmaz.

A szőlő minősége[szerkesztés]

Adagolás[szerkesztés]

(cél és egyéni adottságok szerint)

Kísérő étrend[szerkesztés]

Egyéb szempontok[szerkesztés]

A balatoni szőlőkúra[szerkesztés]

Alkalmazási területek[szerkesztés]

Történeti áttekintés[szerkesztés]

A szőlőt az ókorban a görög orvosok, köztük Hippokratész még csak külsőleg, kenőcsként, míg a rómaiak (idősebb Plinius, Paracelsus) már mint „belső orvosság” is ajánlották. Ez a tudás a középkorban feledésbe merült, míg nem a 19. század közepén, svájci orvosok újra elterjesztették. A ma svájci Montreux, a mai Olaszországhoz tartozó Merán és Bozen területén, Magyarországon pedig Dr. Mangold Henrik[5] által Balatonfüreden honosodott meg ez a gyógymód az 1800 évek végére.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Diets (angol nyelven)
  2. GrapeCure (angol nyelven)
  3. Suedtirolerland - Grape-cure (angol nyelven). sudtirolerland.it
  4. La cure de raisin (francia nyelven). Satoriz le bio pour tous!
  5. Dr. Mangold Henrik (magyar nyelven)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Kiegészítő információk[szerkesztés]

https://www.nlcafe.hu/eletmod/20090831/tisztito_szolokura_/

http://www.mindmegette.hu/szolokura-kivul-belul-34871

https://wellandfit.hu/dieta/2007-09/szolokura/

http://www.50plusz.hu/articles/Kiprobaltam_a_szolokurat?aid=20120926115618

http://www.vilagszinvonal.hu/index.php?option=com_alphacontent&section=4&cat=42&task=view&id=12835&Itemid=84

http://www.femina.hu/fogyokura/tisztito_szolokura

http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/szolokura-105405.html

http://www.arnoldehret.org/healthclub/grapecure.html

http://www.slimming4all.com/the-grape-diet/

http://en.wikipedia.org/wiki/Grape

http://fr.wikipedia.org/wiki/Raisin

http://www.nutrition-and-you.com/raisins.html

http://www.balatoniborasz.hu/carpe-diem/20070817/szolokura_francia_modra (Most találtam. Nem rossz, bár alapjában reklám, de teljesen úgysem kerülhetőek ki.) [[Kategória:Alternatív gyógyászat]]