Szerkesztő:Egontheworm/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Habàr sokan Herbert Freudenberger, német-amerikai pszichiáter 1974-ben megjelent "Staff Burnout" nevezetű cikkéhez kotik a szo elso megfogalmazàsàt tulajdonképpen màr 1969-ben megjelent egy cikk melyben Harold. B Bradley egy kulonleges munka àltal okozott stresszt nevez meg igy. Referencia.

Ez  azonban azon nem vàltoztatt hogy Freudenberger cikke az amelyik igazàn beinditotta az érdeklodottséget a fogalam irànt.


Egy megjegyzés az ezen az oldalon található hivatkozások listájához. Nem értem, hogyan lehetséges, hogy a hivatkozások nem magában az szövegben vannak megadva, hogy egyértelmű legyen, honnan származik az információ, hanem az oldal alján van egy random hivatkozási lista. Én voltam az első, aki magában a szövegben hivatkozott egy konkrét cikkre, és a pontos hivatkozást is jelezte (a kis kék szàmokkal), de amikor ezeket a hivatkozásokat beírtam, automatikusan a "Jegyzetek" részbe kerültek, aminek semmi értelme, hiszen ezek irodalmi hivatkozások. Tehát most már van egy "Jegyzetek" rész, majd egy "Források" rész, végül egy "Bibliográfia" rész, de mindhàrom referenciàkat tartalmaz. Meg kéne vizsgálnunk  a cikk szerkezetét.

A másik probléma a hivatkozások véletlenszerű felsorolásával a források kétes minősége (a "Források" részben különösen). Olyan magazinokat idéznek, mint a Divàny.hu, sőt egy szlovàk-magyar napilapnak egy gyilkossàgrol szóló cikke is meg van adva ("A fekete angyalok - a halàl angyalai"). Ez nem a Wikipédia minőségének megfelelő irodalom. Az egész "Források" részt törölni kellene. Többiek véleménye?


Magyarorszàgon a 90-es évektol kezdve a kutatàs a témàval kapcsolatban egyre csak nott.

A különböző kiégéselméletek csoportokba sorolhatók. Megkülönböztethetünk egyéni, interperszonális, szervezeti és társadalmi megközelítéseket.

Kiégési szindróma

AngolulOccupational burnout
Osztályozás
BNO-11QD85

Az 1990-es évek végén, több mint 90% -a az empirikus vizsgàlatoknak az MBI-t alkalmazta a kiégés felméréséhez. http://ap.elte.hu/wp-content/uploads/2018/10/APA_2018_2_Kiss_etal.pdf


az oldal strukturàja:

- Bevezetö

- Történet - különbözö definiciok

--> acedia, neurasthenia, Graham Greene

1) Freudenberger

2) Maslach

3) Maslach kritikàk, alternativ elméletek és méröeszközök

- A kiégésnek az okai cf. Wiki francia oldal

--> személy

--> munka körülmények

--> tàrsadalmi okok

- tünetek --> biomedikàlis iràny

- teràpiàs lehetöségek és korlàtok