Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Edith.B./próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Egészség Hídja Összefogást hazánkban 2002-ben Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet asszony kezdeményezte a mellrák elleni küzdelemért. 2006-tól közhasznú egyesületként folytatódik a korábbi években megkezdett tevékenység. A szervezet teljes neve: Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület.

Magyarországon az első PPP, azaz Public-private_partnership [[1]] kezdeményezéseként hívták életre az Egészség Hídját, amelynek alapító tagjai az akkor legjelentősebb rákellenes civil- és orvos-szakmai szervezetek és magánszemélyek voltak. Velük szoros együttműködésben a támogatók nagyvállalatok, az egészségügyben dolgozók és a kormányzati szféra volt.

2016-tól a szervezet átalakult, jelentősen kibővültek a tevékenységei, ernyőszervezetként betegszervezetekkel, támogató csoportokkal dolgozik együtt az egész országból.

Fő feladat a közös fellépés az emlőrák elleni küzdelemben, a nők egészségfejlesztése céljából az ismeretek terjesztésében, szűrésre mozgósításban az emlőrák miatti halálozás csökkentésének érdekében. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület által szervezett legismertebb esemény a Rózsaszín Lánchidi Séta, amely évente kerül megrendezésre Budapesten, hagyományosan a mellrák tudatosság, a figyelemfelhívás és az érintettekkel való szolidaritás jegyében. A fő figyelemfelhívó akció időpontja a "pink októberhez", a nemzetközi mellrák ellenes hónaphoz kapcsolódik.

A szervezet az alábbiak szerint folytat felvilágosítást, mozgósítást, kommunikációt:

  • a nők egészségmegőrzésének támogatása, az egészségtudatos életmód elősegítése;
  • az emlőszűrés és az emlődiagnosztikai vizsgálatok jelentőségének propagálása, illetve az emlő önvizsgálat népszerűsítése;
  • az emlőelváltozások és a rák korai felismerésének elősegítése, az időben elkezdett terápia elősegítése, és ezzel az emlőrák miatti halálozás csökkentése;
  • a mellrák betegségből gyógyulók, gyógyultak és betegek ügyeinek segítése, betegutakon való elakadások esetén segítségnyújtás, orvosi másodvélemények beszerzésének segítése;
  • ismeretterjesztő programok, konferenciák rendezése, előadások tartása, kiadványok megjelentetése,
  • fellépés a betegeket megtévesztő, veszélyeztető áltudományos tévinformációk ellen, hiteles tájékoztatás nyújtása az egész társadalomnak a mellrák betegségről és egyéb egészségügyi információkról.

Az egyesület alapítója, Körtvélyes Éva 2015-ig vezette az egyesületet, 2018-ban elhunyt. Emlékére az egyesület újságírói díjat hozott létre, melyet minden évben egy olyan újságíró kaphat meg, aki a mellrák betegségről evidencia alapú, társadalmilag hasznos, az informálódást segítő, közérthető anyagot készít.


Az Egészség Hídja Összefogás legfontosabb célja az emlőrákos megbetegedések halálozási arányának csökkentése és a korai felismerés minden lehetséges eszközzel való elősegítése.