Szerkesztő:Dudinyúl/cee'd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A cee'd (ejtsd: szíd) egy, a dél-koreai Kia Motors cég által gyártott személygépkocsi. A típus neve a Community of Europe and European Design (európai közösség, és európai dizájn) kifejezések kezdőbetűiből áll. [1]

A típus kifejlesztése[szerkesztés]

A tervezés fázisában az 'ED' (European Design) kódnéven futott a modell kifejlesztését lefedő projekt. A típust ugyanis nagyrészt Németországban tervezték. A formaterv elkészítését pedig a korábban az Audinál tevékenykedő magyar Kovács Miklós formatervező által irányított csapat végezte.

Az autó padlólemeze, és a hajtáslánc főbb elemei teljes mértékben megegyeznek a Hyundai által gyártott Hyundai i30-as modellével. A Kia cee'd hivatalosan a Párizsi Motor Show-n mutatkozott be a nagyközönségnek 2006-ban.

Gyártás[szerkesztés]

A modellt egy teljesen új, Európai üzemben, a Szlovákiai Zsolnán gyártják.

  • Karosszériaváltozatok
    • Ötajtós (cee'd)
    • Kombi (cee'd SW)
    • Háromajtós (pro_cee'd)

Motorok[szerkesztés]

A cee'd jelenleg összesen hat erőforrással kapható. (Az 1.6 literes 90 lóerős dízelt Magyarországon nem forgalmazzák).

Lökettérfogat Üzem Teljesítmény
1.4 liter Benzin 80kW/109 lóerő
1.6 liter Benzin 90kW/122 lóerő
2.0 liter Benzin 105kW/143 lóerő
1.6 liter Dízel 67kW/90 lóerő
1.6 liter Dízel 85kW/115 lóerő
2.0 liter Dízel 103kW/140 lóerő


Mindkét benzines erőforrás négyhengeres, 16 szelepes (DOCH) a szívóoldalon változó szelepvezérléssel (a Kiánál ezt CVVT-nek nevezik). A dízelmotorok ugyancsak négyhengeresek, 16 szeleppel. Ezeknél a befecskendezés common rail rendszerű, változó geometriájú turbófeltöltővel, és köztes hűtővel.

Erőátvitel, futómű[szerkesztés]

A cee'd kizárólag elsőkerékhajtással készül. Háromféle sebességváltóval gyártják: 5 sebességes kézi kapcsolású, 4 sebességes automata (csak 1.6, és 2.0 literes benzinmotorhoz választható). A kétliteres dízelmotort pedig csak hatsebességes manuális egységgel készítik.

A kocsi elöl McPherson futóművet kapott, hátul pedig multilink felfüggesztést, spirálrugókkal. Elöl belső hűtésű, hátul tömör féktárcsák találhatóak. A széria ABS mellett ESP is rendelhető.


Biztonság[szerkesztés]

A típusban összesen hat légszák található. További biztonsági felszerelései közé tartoznak az aktív fejtámlákkal, illetve az ESP. A cee'd 5 csillagot szerzett az Euro NCAP töréstesztjén. [2]

Koncepciók[szerkesztés]

A Kia két koncepciót is bemutatott a háromajtós cee'd alapjain.

Az ex_cee'd egy kabrióváltozat, az eco_cee'd pedig egy automatikus motorleállító rendszerrel ellátott üzemanyagtakarékos típus. Ez utóbbi gyártását 2009-től tervezik.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

A Kia cee'd számos elismerésben részesült világszerte. A tesztelők, és a vásárlók egyaránt díjazták az autó minőségét, a kedvező árat, és az egyedülálló 7 éves garanciát.

Néhány jelentősebb díj: