Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola
(21. Sz Általános Iskola)
Alapítva1973
NévadóI. Lajos magyar király
Rövid névDNLK
HelyMagyarország, Miskolc - Diósgyőr
Mottó"Együtt dolgozik a szív és az ész"
Típusáltalános iskola
IgazgatóVucskó Zsuzsanna
OM-azonosító028965
Elérhetőség
Cím3535 Miskolc Tóth Á. u. 12.

A Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola 1921-ben kezdte meg működését polgári iskolaként, majd 1948-ban nyolc osztályos általános iskolává alakult. Az 1970-es évek elején új iskolaépület épült Diósgyőr városközpontjában, és 1973-ban nyitotta meg kapuit 21. Sz. Általános Iskola néven. 2014-ben az intézmény nevét Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskolára változtatták. Az iskola programjában szerepelnek a lovagkirály hét lovagi készségei, mint a lovaglás és sakk. Az intézmény a Polgár Judit Sakk Alapítvány referencia iskolája, így szakmai bemutatókat és együttműködéseket szervez. Az iskola ma is állami oktatást nyújt, és aktívan részt vesz a közösségi és helyi sportéletben.

Története[szerkesztés]

A Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola története és fejlődése számos mérföldkövet tartalmaz, melyek az oktatási intézmény változásait és adaptációját tükrözik az idők folyamán.

Polgári iskola[szerkesztés]

Az elemi népiskola negyedik vagy ötödik osztályának elvégzése után a tanulók kérhették felvételüket a négy évfolyamos polgári iskolába. A diósgyőri polgári iskola 1921-ben létesült, és kezdetben az állami elemi népiskola épületében kapott helyet. Az első időszakban váltott műszakban működtek: három nap délelőtt és három nap délután volt tanítás.

Az iskola elhelyezkedése változott az évek során, kezdetben a Nagy Lajos király utcában működött, amely ma a Városi Könyvtár Petőfi Sándor fiókkönyvtárának otthona.

Az Iskola fejlődése és átalakulása[szerkesztés]

1948-ban a népiskolát átalakították nyolc osztályos általános iskolává, amelynek épülete továbbra is az eredeti maradt. Az intézmény külön fiú- és leányiskolaként működött, az első állami iskola épülete a fiúkat, a másik pedig a lányokat fogadta.

Az új épület és a 21. Sz. Általános Iskola[szerkesztés]

1970 és 1972 között Diósgyőr városközpontjában nagyszabású lakótelep-építési projekt zajlott, amely során 40 tízemeletes házat építettek. Ezzel párhuzamosan egy új, modern általános iskola is felépült, melynek címe Tóth Árpád u. 12. lett. Az új épület 1973-ban kezdte meg működését Garadnai Ferenc igazgató vezetésével, és a 21. Sz. Általános Iskola nevet viselte.

Első tanév:[szerkesztés]

  • Tanév: 1973 / 74
  • Tanterem: 20
  • Tanulók száma: 680
  • Tanerő: 44

Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános[szerkesztés]

2014-ben az iskola nevét Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskolára változtatták. Az új név választása a diósgyőri kötődés és egyben tisztelgés volt I. Lajos, Magyarország és Lengyelország Anjou-házi királya előtt, aki a középkori Magyar Királyság fénykorának meghatározó alakjának számított.

Az iskola pedagógiai programjában a lovagkirály hét lovagi készsége is megjelenik, mint például a lovaglás, úszás, nyilazás, vívás, vadászat és sakk. Az intézmény a Polgár Judit Sakk Alapítvány Észak-Magyarországi régiójának referencia intézményévé vált, amely lehetőséget biztosít szakmai együttműködésre és bemutatók tartására.

A Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola története példaértékű bemutatása annak, hogyan tud egy oktatási intézmény folyamatosan alkalmazkodni a változó körülményekhez, miközben hű marad hagyományaihoz és értékeihez.