Szerkesztő:Deephoto/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Dömölky Dániel[szerkesztés]

Dömölky Dániel (Budapest, 1985. Május 14. -) Junior Prima díj-as szabadúszó fotográfus, építész, vizuális művész. Minimalista és precíz szemléletét ötvözi spontán és gyors helyzetfelismerő képességével, rendszeresen alkalmazza a digitális képalkotás adta lehetőségeket, túllépve a fotó valóság ábrázoló képességén, saját valóságok létrehozására tesz kísérletet, oly módon, hogy ez a szemlélő számára a lehető legtermészetesebb maradjon.

Életrajz[szerkesztés]

Budapesten született, édesanyja Takács Katalin színművész, édesapja Dömölky János filmrendező. A színház és filművészettől látszólag távol maradva építész pálya felé fordult, de nem tartott sok időbe az egyetem alatt végig aktív fotós szenvedélye a 2009-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett építész diplomájának megszerzése után hivatássá alakult. Az építészeti tanulmányok hatás fotósmunkásságán is nyomot hagy, és a kreatív egyetemi csapatmunka hatása is megmaradt, hisz élettársával Simkó Beatrixszal több közös projekteken dolgoztak/nak, és 2014-ben édesapja utolsó színpadi rendezéséhez a A Fizikusokhoz (Veszprémi Petőfi Színház) készített színpadi díszletet.

Színház és Tánc[szerkesztés]

2009 végén kezdett dolgozni a Katona József Színház-ban mint a színház fotósa, majd ezt követően 2011-ben a Radnóti Miklós Színház-nál is dolgozni kezdett és 2014-től rendszeresen dolgozik a Vígszínház számára is. Színházi fotós pályája előfutáraként a magyar nu-metal szcéna fotósaként dolgozott többekközött a Subscribe és a Superbutt együtteseknek ahol a fotózás mellett plakátkészítéssel is foglakozott, mely szerves részét képzi színházfotós munkáinak is mind a mai napig. Párhuzamosan színházi munkáival 2009-ben a Duda Éva társulattal is dolgozni kezd. Az elmúlt évek során rendszeresen dokumentálja a kortárs magyar táncközeg előadásait, így közreműködik többek közt Gergye Krisztiánnal, Barta Dórával, Téri Gáspárral és a Hód Adrienne is. Gergye Krisztiánal közös fellépésük is készült a MU színházban.

Építészeti fotográfia[szerkesztés]

Az egyetem hatására épületfotózás elválaszthatatlan ellensúlyként jelenik meg színházi munkák mellett. Nemcsak magyar építészek számára dolgozik, de képei rendszeresen publikálódnak az Octogon magazinban. Utazásai során a várósokat, épületeket mondhatni elfogult építész szemmel fotózza.

Egyéb munkássága[szerkesztés]

Amíg a színház és tánc világ ezernyi arca és egyénisége inspirálja portréfotóit, addig reklám, tárgy és divatfotóit az építészetből merített precizitás jellemzi. Bár utóbbiak eltörpülnek fenti fotós munkáihoz képest, látszik, hogy tudatosan törekszik munkásságát széles spektrumon tartani, így garantálva a frissességet és változatosságot munkáiban és életében.

Kiállítások, díjak[szerkesztés]

2010-ben fotósorozatával elnyerte a MÜPA épületfotó pályázatának fődíját.

2011-ben beválogatták a L’Office tehetséggondozó BAH programjába.

2010 és 2015 között 3 egyéni kiállítása is látható volt, melyek tematikusan a táncosokkal készültek. Munkái továbbá kiállításra kerültek a Design Terminálban, a FUGA-ban és a MU Színházban.

2010-ben és 2013-ban az Év Fotói magyar Sajtófotó könyvbe válogatták be munkáit, 2014-ben pedig képei szerepeltek a XXX. Magyar Sajtófotó kiállításon a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

2013-ban az év épületfotója díjban részesült.

2015-ben Junior Prima díj-ban részesült.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • ...

További információk[szerkesztés]

  • ...

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • ...