Szerkesztő:Chxxx/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

H2MLM - Galaxis Útikalauz a Network Marketinghez[szerkesztés]

röv. Hitchhiker's Guide to Network Marketing (t.i. MLM)[1]

Galaxis Útikalauz a Network Marketinghez
Első kiadás Aug 21, 2013
Oldalszám 184 (ff) A/5
Szerző Méhes, Krisztián[2]
Nyelvek magyar, angol
Információk
ISBN ISBN 978-963-08-7196-9

Eredetileg 2013-ban kiadott könyv, amely egy hálózati cég minősítő rendszerré lett később fejlesztve, két fő cél érdekében:

  • a pilótajátékok felismerése és megszűntetése
  • üzlet iránt érdeklődőknek segít megtalálni az értékes üzleti ajánlatokat

Háttér[szerkesztés]

A könyv első kiadása magyar nyelven jelent meg (szerző: Méhes Krisztián[3] MBA), később a pozitív szakmai és média visszajelzések alapján [4] megszületett az angol kiadás is. Megjelenése előtt több egyetemen felvették a marketing tananyagba is, mivel "jelentős űrt töltött be a témája a marketing területén"[5].

A világon rengeteg helyen jogalkotási problémákat okoz, hogy hol húzzák meg a vonalat a pilótajátékok és a tisztességes hálózatok között (mint legutóbb Indiában[6]), ami lehetővé teszi káros szándékú cégeknek a terjeszkedést és a veszteség okozást.

A könyv neve Douglas Adams híres A Galaxis Útikalauz Stopposoknak (H2G2),[7] könyvéből származik, mintegy néma tiszteletadásként a könyvnek. Mindazonáltal a téma és a műfaj is, hogy úgy mondjuk, más galaxisból származnak.

A könyv[szerkesztés]

A H2MLM könyvnek 2 fő célja van:

  1. van benne egy 5 másodperces eljárás, amivel mindenki képessé tud válni azonosítani a pilóta játékokat / Ponzi sémákat[8], valamint
  2. felépít egy 8 kérdéssorból álló rendszert, amivel az olvasó meg tudja találni a tisztességes és számára megfelelő ajánlatokat, és meg tudja ismerni a különböző üzleti modelleket.

Először megértést kapunk a hálózatos és direkt étrékesítés történetéről[9], aztán a különböző kompenzációs matematikai modelleket veszi át, bemutatja a Porter féle 5-erő modellt[10] és elemzi a piacot vele, majd elemezve a piaci trendeket, profitmegtartó képességet és a vállalkozások fenntarthatósági elveit.

A fő üzenet: bármilyen is a marketing üzenete egy cégnek, a vállalkozás motorja mindenképpen az etika+gazdaság+matematika hármasa...semmi több. Azok, akiknek nincs szakirányú képesítése, a könyv elolvasásával olyan alap tudást szereznek, amivel meg tudják védeni a pénzüket, idejüket és kapcsolataikat a károkozó üzletektől.

MLM Minősítő Rendszer[szerkesztés]

A H2MLM nevű minősítő rendszer 20 kérdést értékelve 0-5 skálán elhelyezi a cégeket egy 0-100-as intervallumban. A pilótajátékok automatikusan 0-t kapnak. A többi ajánlat a piaccal és a közgazdaságtannal kell versenyezzen. A vállalatok utólag bizonyíthatják tényekkel a minősítés esetleges tévedéseit, ilyenkor automatikusan módosításra kerülnek az eredmények, ami élő visszajelzésre ad lehetőséget.

A 20 kérdés 5 csoportra van felosztva:

Játék faktorÜzleti modell elemzés, pénztermelési dinamika, szándék
Hasznossági faktorTermék/szolgáltatás értéke, kötődési erő
Folyamatossági faktor5-10-50 éves piaci terv, ár fenntarthatóság, megkülönböztető erő
Alapítási faktorHáttér, finanszírozás, pénzáramlás, bizalom
Trend faktorPiaci trendek, verseny a trendben, trenden kívüli verseny, alap/luxus igények


A Facebook követőknek lehetősége lesz egy folyamatosan frissített mlm-cég listát is látni (csak % és pilótajáték-figyelmeztető), valamint a weblapon regisztráltak további iparági elemzésekhez is hozzá tudnak férni.

(English book title: Hitchhiker's Guide to Network Marketing, publisher: MAKrópa Ltd., Hungary)

Referenciák[szerkesztés]

Külső linkek[szerkesztés]

"Facebook követői oldal"
"Galaxis Útikalauz a Network Marketinghez"
"MAKrópa Kft."