Szerkesztő:Brambilla~huwiki/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kitchen Budapest

"If you want to learn about something, just write an entire Wikipedia article about it."

A Kitchen Budapest (KIBU) a Magyar Telekom innovációs laborja Budapesten a IX. kerületben, Ráday utca 30. szám alatt. A KIBU egy városi térrel, mobil kommunikációval és internettel foglalkozó sokfunkciós hely, ahol szabad gondolkodásra és kreatív csapatmunkára ösztönzik a fiatal kutatókat, teret és eszközt biztosítva vizsgálódásaikhoz. A Kitchen Budapest egyik alapvető célja, hogy megkeresse a társadalom, a művészet, a tudományok, és az új média közötti kapcsolódási pontokat, s közös, nemzetközi kontextusban is érvényes, lokális válaszokat adjon mérnökök, művészek, designerek; a labor kutatói segítségével. A KIBU tehát egy labor, ahol a kutatás, a fejlesztés és az oktatás egyaránt kiemelten fontos szerepet kap.


Kutatás

A közösségi alkotás során lehetőség nyílik arra, hogy különböző technológiák, tudományterületek képviselői újragondolják, átdolgozzák az új média adta lehetőségeket, s válaszokat keressenek azok lakóhelyünkre, életünkre tett hatásaira.

Fejlesztés

A KIBUban laborbeli munkája során mindenki megtapasztalhatja a kutatómunka egyes fázisait, az ötlet kitalálásától a bemutatásig, a prototípus elkészítéséig. A Kitchenben a kutatók által kitalált ötletek prototípussá válhatnak. A kutatók rendszeres prezentációival saját maga, és a laborban dolgozó más kutatók számára is lehetőség van, hogy tesztelhesse projektjét, információt kérjen, vagy tanácsot adjon.

Oktatás

Workshopok, prezentációk, szemináriumok rendszeres megrendezésével teszik lehetővé, hogy a Kitchen-ben dolgozó, kutató munkatársak, nemzetközi és magyar előadók segítségével, megismerkedjenek a legújabb kísérleti eredményekkel, fejleszthessék meglévő tudásukat, gondolatokat, ötleteket cserélhetnek.

Kiállítás A már elkészült prototípusokat, vagy inspiratív, más, hasonló jellegű intézményekben készült munkákat rendszeres kiállításaikon mutatják be. Ez az a platform, ahol kutatók saját projektjeik első lépéseit is végignézhetik, bemutatásuk, használhatóságuk eredményessége a piacra kerülés első állomása.

Együttműködések

A különböző oktatási intézményekkel folyamatos kapcsolatot tartanak fenn, egyetemekkel, más, hasonló profilú nemzetközi intézményekkel alakítottak ki különböző szintű együttműködést. Ez lehetőséget ad arra, hogy folyamatos és minőségi munkát tudjanak biztosítani kutatóik számára. Többek között előadókat, csereprogramokat szervezünk, hogy élénkítsük a magyar és a nemzetközi kapcsolatokat.


Működése

A Kitchen Budapestben elsősorban az előzetes pályázat alapján kiválasztott 13 ösztöndíjas kutató dolgozik folyamatosan. Az ő munkájuk mellett a labor részben nyilvános programok, így előadások, prezentációk, workshopok, konferenciák s természetesen nyilvános kiállítások helyszíneként is működik.

A Kitchen Budapest kutatóinak négy kiemelt feladata van:

  1. Saját projekten, témán, ötleten dolgozni. A cél az, hogy egy olyan munkát; szolgáltatást, terméket, installációt, eszközt, interfészt, technológiát stb fejlesszen, ami őt nagyon érdekeli, hisz benne, fontosnak tartja. Ebbe a munkába a KIBU kutatói közül másokat, elsősorban máshoz értő embereket is érdemes bevonni. Ennek a projektnek a kutató a vezetője, ő felel azért, hogy a munka haladjon.
  2. Más kutatók projektjeiben is részt kell venni, segíteni őket munkával, idővel, projekttagként.
  3. Sok közös projektet is indítunk. Ezeket közösen találjuk ki. Az elv az, hogy sokan együtt gyors és produktívan lehet dolgozni, tehát elég sűrűn tudnak új Kitchen projektek megjelenni.
  4. Tartanak maguknak szemináriumokat, előadásokat, workshopokat, hogy tanítsák egymást, tanuljanak egymástól.

Időbeosztás

A KIBU kutatói alapjában véve teljesen szabadon osztják be a munkaidejüket, körülbelül heti 20 órát. Egyedüli kötöttség, hogy a kutatók minden héten egy fix időpontban beszámolókat tartanak egymásnak. Itt mindenki referál azokról a projektekről, amin dolgozik. A Kitchent törekszik arra, hogy a kutatók úgy érezzék érdemes legyen oda bejárni, a projekteken ott együtt dolgozni. Célja továbbá, hogy eredményeket, működő prototípusokat tudjon felmutatni, ezért folyamatos, aktív, sőt proaktív közreműködést vár el.


Szerzői és felhasználási jogok

A Kitchen Budapestben készült projektek elsősorban használati prototípusok, technológiai demonstrációk, installációk, tehát nem kész piaci szolgáltatások. Az esetleg ezekre épülő termékek, szolgáltatások felhasználási joga a projektben résztvevők tulajdona, azonban pár kikötést figyelembe kell venni:

  • A Magyar Telekomnak ezekre a termékekre, szolgáltatásokra elővásárlási joga van. Ha a MT nem kíván élni ezzel a jogával, ezek szabadon értékesíthetők.
  • Amennyiben egy projekt gazdára talál és értékesítésre kerül a piacon, az összeg 25%-a a Kitchen Budapest kutatói közösségét illeti meg, amiből az itt folyó kutatási projekteknek segít. Ezzel a hozzájárulással is motiválni kívánja a közösségi munkát, a kutatók részvételét a csapatmunkában alakuló projektekben.
  • Amennyiben egy projekt nem piaci jellegű sikereket ér el (kulturális díjazás, fesztiválsiker, kiállítás, nyilvános bemutatás minden formája), a szerző/k megjelölésénél minden esetben fel kell tüntetni a Kitchen Budapest nevét és webcímét, és mindenkit, aki segített a projektnek.

Lehetőségek

Spin-off

A Kitchen projektjeinek egy része sikeres szolgáltatásként, termékként folytathatja majd az életét a Kitchenen kívül. Nem titkolt cél, hogy minél több ilyen sikeres projekt legyen, de fontos az is, hogy nem lehet minden munka elsődleges célja, hogy később felvásárolják. Terveik szerint a projekteknek legalább a fele sikeres lesz (a másik fele pedig csak önmagában szórakoztató), ezek fele esetleg túllép a Kitchen Budapest falain, és jónéhány ezek közül termékké válik.

Art and technology

A Kitchen projektjeinek egy másik / vagy azonos része remélhetőleg nemzetközi szakmai publicitást kap, elektronikus művészeti fesztiválokon, fórumokon, blogokon jelenik meg. Ez is érték, a KIBU céljai között van a közeljövőben megjelenni a nemzetközi fórumokon.

Értékelés, visszacsatolás, rotálás

A Kitchenben három havonta értékelik egymást, az elvégzett munkát, a csapatot. Nemcsak az számít, hogy egy projekt mennyit haladt, hanem hogy mások mit gondolnak arról, ki mennyire segítette a közösséget. A Kitchenben van egy természetes rotálás: 13 ösztöndíjas mellett, a tervek szerint egy holdudvar dolgozik, vesz részt a munkában. A teljes csapat minden eredményes tagja lehetőséget kaphat, hogy ösztöndíjat szerezzen hosszabb-rövidebb időszakokra. Cél, a csapatdinamika fenntartása úgy, hogy folyamatosan lehetséges az új tagok bekerülése.

Többféleképpen képzelhető el a folyamatos cserélődés:

  • valaki egy adott időre nem ér rá (mondjuk sikerült egy féléves külföldi ösztöndíjat elnyerni)
  • egy projekt teljes értékű embert kíván, mert annyira értékesnek tűnik: ekkor már felvásárolták
  • valamiért úgy alakul, hogy nem lehetséges a további eredményes együttműködés

Juttatás

A KIBU 13 ösztöndíjas hellyel indul, az ösztöndíj 125.000 forint havonta. Minden ösztöndíjas saját számítógépet kap. Az eredeti tervek szerint egy MacBook-ot, vagy annak megfelelő asztali számítógépet. Emellett, szükség és lehetőségek szerint, a projekteknek külön erőforrást (eszközt) biztosítanak.


Pályázat (2011 nyár)


Projektek:

Olive Day. Az Olive a FabLab Japan által indított wiki alapú oldal, melyen keresztül olyan kész megoldásokat, leírásokat, oszthatunk meg a japán katasztrófa áldozataival, amik segíthetik mindennapi életüket. Így pl.: a test melegen tartása, tisztálkodás, ivóvíz készítés, elektronikus eszközök töltése, kommunikáció, stb...

Egyszerű Többség c. kiállításon a magyar nyelvű Marshall McLuhan Wikipédia-szócikk közösségi hiánypótlása, a McLuhan Wikisprint

Szubjektív Budapest Tér-képek c. kiállításra készült SUB-MAP szubjektív térképezés

Magyarország szubjektív atlasza - kéthetes pályázati workshop egy kiadványért

noisy coat - a divatőrült performansz eszköz


Kövesd! • Facebook • Youtube, Vimeo • Twitter • RSS • Bambuser