Szerkesztő:Betétvédelem/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Országos Betétbiztosítási Alap

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 1993-ban jött létre. Az OBA által működtetett betétbiztosítás feladata a betétesek védelme arra az esetre, ha a betétet elfogadó hitelintézet nem tudja a betéteket visszafizetni. A betétbiztosítás másik kiemelt feladata a betétesi közbizalom fenntartásán keresztül az ország pénzügyi stabilitásának védelme.

Ha egy hitelintézet (pl. bank, lakástakarék-pénztár, vagy takarékszövetkezet) tevékenységi engedélyét a http://www.mnb.hu/felugyelet visszavonta, vagy a bíróság elrendelte a hitelintézet felszámolását, akkor az OBA a betétes részére, 20 munkanapon belül kártalanítást fizet. A kártalanítás összege hitelintézetenként és betétesenként összevontan maximálisan 100 000 euró lehet.

Az OBA-biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Ha tehát egy betétes több hitelintézetnél helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik külön-külön a törvény szerinti 100 000 euró összeghatárig.

Az kártalanítása automatikus, azz az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük.

A betétbiztosításért az ügyfeleknek nem kell díjat fizetniük.

Az OBA munkaszervezete működteti a https://www.szanalasialap.hu/szanalasi-alap/#nemzeti-jogi-szabalyozas alapján működő Szanálási Alapot.

Az alábbiakban a betétbiztosítás lényegesebb pontjai kerülnek bemutatásra, részletes tájékoztatásért a tekintse meg az https://www.oba.hu/images/stories/downloads/iranytu/oba_iranytu_hu.pdf c. kiadványt.


Mit biztosít az OBA?

Az OBA védelmét a magyarországi székhelyű bankokban, vagy azok külföldi fiókjaiban elhelyezett, névre szóló banki betétek lekötéstől függetlenül (betéti okiratok, betétszámla, folyószámla, bankszámla, fizetési számla, későbbiekben: betét) élvezik. A betétek közül azok minősülnek névre szólónak, amelyeknél a betétes személye a bank nyilvántartásából egyértelműen megállapítható.

Betétet kizárólag hitelintézetek gyűjthetnek, és csak ezek lehetnek az OBA, vagy külföldi betétbiztosító intézmény tagintézetei. Az OBA biztosítottság feltétele, hogy a betét névre szóló legyen. A törvényi változások eredményeképpen azonban a 2003. január 1. és 2015. július 2. között bankok által kibocsátott kötvények és letéti jegyek is biztosítottak ezen értékpapírok futamidejének lejáratáig.

A hazai betétbiztosítás nemcsak a forintban, hanem pénznemétől függetlenül a devizában elhelyezett betétet is védi. Az OBA a Magyarországon elhelyezett, általa védett devizabetétek alapján járó kártalanítást is forintban fizeti ki.

Mi az, ami nem védett? Az OBA nem minden hitelintézeteben elérhető megtakarítási formát véd, nem esik OBA védelem alá pl. az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, kamatozó részvény, szövetkezeti részjegy, vagy a befektetői részjegy sem.


Mekkora kártalanítást fizet az OBA? Az OBA egy betétes részére egy hitelintézetnél elhelyezett betéteinek tőkéje és kamatai után főszabály szerint összesen legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő forintösszegig fizet kártalanítást.

A törvényben meghatározott speciális esetekben ezt az értékhatárt meghaladóan, további legfeljebb 50 000 euró összeghatárig is fizethető kártalanítás. Ilyen, a kártalanítás általános értékhatárát meghaladó kifizetésre jogosultak azok a természetes személyek, akinek elkülönített számlán elhelyezett betétje: a) lakáseladás vételárából, b) lakásbérleti jog vagy lakáshasználati jog eladásából származó vételárból, c) munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, d) biztosítási összegből vagy e) bűncselekmény áldozatainak vagy tévesen elítélteknek járó kártérítésből származik.

Tájékoztatás A bankok az ügyfél kérésére kötelesek (évente egyszer díjmentesen) tájékoztatni betéteseiket valamennyi, OBA által biztosított betétjük összegéről, ez az ún. konszolidált biztosított betéti (KBB) információ. A tájékoztatás történhet levélben, elektronikus úton, illetve a bankfiókokban közvetlenül átadott kimutatással. A tájékoztatás konkrét módjáról érdeklődjön számlavezető bankjánál!

A biztosított betétek könnyen felismerhetők az OBA fogyasztóvédelmi emblémája alapján. A bankok számára kötelező az embléma feltüntetése az ügyféltájékoztató anyagokon. Ha egy banki termék hirdetésén ezt az emblémát látja, biztos lehet afelől, hogy az a betéti termék OBA által biztosított, így vonatkozik rá a 100 000 eurós (vagy bizonyos esetekben további legfeljebb 50 000 eurós) védettség.


OBA fogyasztóvédelmi embléma


Mennyi idő alatt kártalanítja az OBA a betétest? Az OBA a Felügyeletnek a bank tevékenységi engedélyét visszavonó határozatának közlését, vagy a bank felszámolásának közzétételét követően azonnal megkezdi és 2018-ban 20, 2019-től 15 munkanapon belül befejezi a kártalanítási összegek kifizetését. A kifizetési határidő hosszabb lehet, ha pl. a betétes jogosultsága bizonytalan vagy a betét jogvita tárgyát képezi, illetőleg a betétre az általánosnál magasabb kártalanítási összeghatár vonatkozik.

Mit kell tennem az OBA kártalanítása érdekében? Ha egy hitelintézet tevékenységi engedélyét a Felügyelet visszavonta, vagy a bíróság elrendelte a hitelintézet felszámolását, a kártalanítás automatikusan megkezdődik, azt nem kell a betétesnek igényelnie. Ennek azonban előfeltétele, hogy az érintett hitelintézet nyilvántartásában a betétes kifizetéshez szükséges adatai pontosan szerepeljenek.

Az OBA vagyona Az OBA működését és a kártalanításra szolgáló vagyont a hitelintézetek rendszeres befizetései és az annak befektetéséből származó hozam fedezi. Emellett az OBA feladatai teljesítéséhez hitelt is felvehet, és kötvényt is kibocsáthat, amelyek visszafizetésére rendkívüli díjfizetést rendelhet el a hitelintézetek számára. A betéteseknek törvény szerint járó pénz kifizetésének nem lehet pénzügyi akadálya: az OBA hitelfelvétele, kötvénykibocsátása mögött szükség esetén ott áll a magyar állam garanciája.

Hol tájékozódhatok bővebben? https://www.oba.hu/index.php https://www.facebook.com/Betetvedelem/ https://twitter.com/Betetbiztositas https://www.youtube.com/channel/UC8MHEEEIY_egpW20DSi_FIA

Nemzetközi szabályozás Magyarország implementálta az Európai Unió betétbiztosításról szóló irányelvét (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32014L0049). Az http://www.fsb.org/ által elfogadott betétbiztosítási https://www.iadi.org/en/assets/File/Core%20Principles/cprevised2014nov.pdf.

Nemzetközi betétbiztosítási szervezetek Betétbiztosítók Európai Fóruma Nemzetközi Betétbiztosítási Egyesület

Kapcsolódó intézmények Befektető-védelmi Alap (Beva) Szanálási Alap Magyar Nemzeti Bank Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Bankszövetség Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.