Front-side bus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(FSB szócikkből átirányítva)
Tipikus northbridge/southbridge elrendezés, az FSB zöld színnel jelezve

A front-side bus (FSB) a személyi számítógépek, egyik jellemző hardveres alkotóeleme: digitális információk mozgatására szolgáló adatsín. Jelentése az angol elnevezés szabad fordítása szerint: főoldali sín. Az FSB végzi a CPU teljes adatforgalmának továbbítását, a gyorsítótár-irányú belső adatmozgások kivételével.

Az FSB fizikailag a központi egység, és a north bridge-nek (északi híd) is nevezett memóriavezérlő hub között helyezkedik el, innen van közvetlen kapcsolata az operatív tárral, a megjelenítést kiszolgáló grafikus csatlakozással, és a többi perifériát kezelő south bridge-nek (déli híd) nevezett I/O vezérlővel.

A processzoron kívüli legnagyobb sebességű adatmozgások az FSB-n zajlanak le. Hogy az adatsín működése teljes szinkronban legyen a rendszerrel, a központi egység órajelfrekvenciáját az FSB órajelének többszörözésével állítják elő.

Jellemzői[szerkesztés]

Legfontosabb jellemzője az órajel frekvencia : az a legnagyobb ütemezési frekvencia, melyen képes együttműködni a CPU-val.

mértékegysége:MHz

Több gyártó az FSB sebességét -valószínűleg marketing megfontolásokból, mert a közölhető érték számszakilag nagyobb- a másodpercenkénti adatátvitelek számával jellemzi.

mértékegysége: GT/s vagy MT/s, (GigaTransfer/secundum vagy MegaTransfer/secundum). Egy 400 MHz-es órajellel üzemelő FSB esetében, ciklusonként 4 transferrel (átvitel) számolva ez 1,6 GT/s átviteli sebességet jelent.