Szerkesztő:Benjiii/Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola Gimnázium és Kollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Benjiii/Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola Gimnázium és Kollégium
Alapítva1964
IgazgatóMatúzné Nagy Ildikó
OM-azonosító031620
Elérhetőség
Cím3300 Eger, Bem tábornok út 3.
A Benjiii/Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola Gimnázium és Kollégium weboldala

Története[szerkesztés]

Az iskola 1964-ben alapult Egri Egészségügyi Szakközépiskola és Szakiskola néven. Az intézmény az egri Árva-köz 1. szám alatt működött egészen 2000-ig amikor is Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata határozata alapján a Lenkey János Honvéd-Gimnázium megszűnésével a két intézmény egybeolvad és Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium néven működött tovább. A katonai osztályok végleg leballagtak 2004-ben, és a gimnáziumi képzés megszűnt, ám 2006-ban újraindult dráma-sport szakon, de ez is megszűnt 2008-ban.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Az Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakközép Iskola és Kollégium épülete az egri Károly-városban található. A 7 hektáros területen több intézmény is található. Itt székel a Városi Nevelési Tanácsadó és Logopédiai Intézet, az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye, az Egri Autisták Speciális Iskolája és Óvodája és a Móra Ferenc Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola. Az egész terület 2002-ig a Magyar Honvédelmi Minisztérium tulajdonában állt, ugyanis az egész területen és annak intézményeiben a Lenkey János Honvéd-Gimnázium működött megszűnéséig.

Iskolavezetés[szerkesztés]

Matúzné Nagy Ildikó igazgató (közoktatási szakértő, vizsgáztató, szaktanácsadó, biológia-kémia szakos középiskolai tanár - KLTE, Debrecen, pedagógus szakvizsga és oklevles közoktatási vezető - Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Bp).

Heisslerné Kiss Katalin tanügyigazgatási igazgatóhelyettes (matematika-ábrázoló geometriai középiskolai tanár - KLTE, Debrecen, számítástechnika szakos tanár - EKTF, Eger).

Szentpéteriné Tátrai Éva szakmai igazgatóhelyettes (egészségügyi szakoktató - OTEÜF, pedagógia szakos középiskolai tanár - BGSZI, közoktatásvezező - ELTE)

Patakiné Tóth Éva kollégiumvezető (magyar-történelem-orosz szakos tanár - HOSiMinh TF, Eger, bölcsész, tanár, közoktatásvezető - ELTE).

Sallai Antalné gyakorlati oktatásvezető (ápolói szakvégzettség, egészségügyi főiskola szakoktatói szak-főiskola, vezetőtanár-egészségügyi főiskola hallgatóinak, tereptanár-világbanki iskolatípushoz, akkreditált pályaorientációs továbbképzés, gyakorlati oktatásvezető).


Képzések[szerkesztés]

Az iskola egészségügyi iskola, melyben 3 egymással párhuzamos osztály működik. 2 Középiskolai és 1 szakiskolai osztály. 2010.április.30.-ai EMJVÖ rendelete alapján 2011 szeptemberétől az egyik szakközépiskolai osztály rendvédelmi orientáltságú.

Az általános iskola 8. évfolyamát befejezettek számára

  • 1. szakközépiskolai képzés: 4 évfolyam, kerettantervre épülő helyi tanterv, humán szakterület, egészségügy szakmacsoport
  • 2. szakiskolai képzés: 2+2 évfolyam, "B" változatú kerettantervre épülő helyi tanterv, humán szakterület, egészségügy szakmacsoport

Érettségi vizsgával rendelkezők számára (egészségügyi alapképzés, egészségügyi előképzettség nélkül)

  • Ápoló OKJ 54 72301 (képzési idő: 3 év)
  • Egészségügyi asszisztens OKJ 52 720 01 (régi nevén rendelőintézeti asszisztens)

Elágazása: - Általános asszisztens - Gyógyszertári asszisztens

  • Ráépülő szak:

- Fizioterápiás asszisztens OKJ 52 720 01 0001 545 (képzési iső: 2 év) - Gyógymasszőr OKJ 52 761 0001 05201 (a két képzésnek közös moduljai vannak)

Az OKJ-s szakmai vizsgán megszerzett szakképesítés a közalkalmazott I bértábla szerinti "E" kategória besorolására jogosult. Az Európai Unióban az oklevelet elismerik.

A szakközépiskolai képzésnek érettségire felkészítő általános műveltséget megalapozó négy évfolyama van. A közismereti tárgyak mellett a 9.-10. évfolyamokon szakmai orientációs, és személyiségfejlesztő (kommunikáció, önismeret, tanulásmódszertan, pályaorientáció, egészségtan, környezetkultúra) , a 11.-12. évfolyamokon pedig szakmai alapozó tárgyakat (általános lélektan, szociálpszichológia, fejlődéslélektan, mentálhigéné, emberi test, egészséggondozás, szakmai kommunikáció) tanulnak a tanulók. Az érettségi megszerzése után továbbtanulhat főiskolán, egyetemen, vagy iskolánkban induló OKJ-s szakmákat sajátíthat el. A szakiskolai képzésben tanulók számára a 10. osztály elvégzése után a szülő, a tanuló és az iskola eldönti, hogy a szakmai képzésben

  • Szociális gondozó (OKJ 33 762 01) szakon folytatja tanulmányait

Elágazása: - Szociális gondozó, ápoló.

A szakmai képzést követően lehetőség van érettségi megszerzésére távoktatás keretében.

Iskolarendszerű felnőtt képzés érettségi vizsgával nem rendelkezők számára

  • Szociális gondozó (OKJ 54 762 02 - képzési idő 1 év)

Akkreditált iskolarendszeren kívüli felnőtt szakképzés:

04-0006-04 OKÉV engedélyszámmal, és AL-1056 akkreditációs lajstromszámmal. A tanfolyamok közül csak azok indulnak, melyeknek a jelentkezési létszáma eléri a 20 főt:

  • Szociális gondozó OKJ 54 762 02 (1 éves)

Elágazása: Gerontológiai gondozó

  • Szociális gondozó OKJ 33 76201 (1 éves)
  • Ápoló OKJ 54 72301 (3 éves)
  • Gyógymasszőr OKJ 52 761 00010 52 01 (2 éves)

Címek[szerkesztés]

  • 2003 - Magyar Vöröskereszt Bázisiskola
  • 2005 - Az Oktatási Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium adományozásából Ökoiskola
  • 2005 - Apáczai Tankönyvkiadó Bázisiskola
  • 2005 - 2010 Véradó Bázisiskola
  • 2007 - E-Twinning Program tagja
  • 2009 - Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet adományozásából Erőszakmentes és Egészségtudatos iskola