Szerkesztő:Batman666/Sör

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Söralátét

A mai formájában ismert söralátét története 1920 körül, Nagy-Britanniában kezdődött. A londoni Watneys kétféle alátétet készített, az egyik a Watney's Pale Ale, a másik a Reids Stout sört népszerűsítette.

Az európai kontinensen azonban már jóval korábban is használtak söralátétet. Az első farostból készült alátétet a drezdai Robert Sputh készítette 1892-ben. Az aránylag olcsó farost alátétek feltalálása előtt agyagból vagy porcelánból készült korsótartókat – ún. „bottle coasters” (üvegalátétek) – használtak. A „coaster” szót Amerikában és Ausztráliában ma is használják.

A mai alátétek többsége farostból készül, de egyéb nedvszívó anyagokat – habosított muanyagot, habgumit, parafát, bort, filcet, fát, papírt, lent, kartont és vattát –, sőt, néhány nem nedvszívó anyagot (gumit, műanyagot és fémet) is használnak.

Az elsõ söralátétek mind aránylag vastagok, mintegy 6,5 milliméteresek voltak, és csak egy színnel nyomtatták őket. Ekkor még a nyomdász neve is ott díszelgett apró betûkkel az alátét alján. Ha „A. Brown” nevét olvassuk ott, az alátét valószínűleg 1936 előttről való. A Regicor (Reginald Corfield) jelzésûek nagy valószínûséggel 1935 és 1950 között készültek. Ebből az időszakból származnak még a „Tresises” jelûek is, bár ilyen alátétet még legalább 1955-ig gyártottak. Ekkor már számos söralátét-készítõ működött, a legnagyobb azonban messze a „Quarmbys” volt, ezt a nevet olvashatjuk egyébként a legtöbb korai Guinness-alátéten is.

1939 óta a söralátétek többségét mintegy 3,2 mm vastag farostra nyomták, felületük azonban változott. Az érdes vagy rovátkás felületűek valószínűleg 1955 előttről valók, az erõsen kifehérített felületűek csak az utóbbi néhány évben terjedtek el. Napjainkban a legtöbb alátét alapja fehér matt farost.

A másik nagy változást az jelentette, hogy az egyszínű, feliratos darabok után megjelentek a színes, képekkel ellátott alátétek. A nyomdatechnikával a söralátétek is fejlődtek. A farost árának tartós emelkedésével, és mivel a legtöbb rost a skandináv országokból származik, a söralátétek gyártása sajnos kezd aránylag drága lenni. Emellett ma már sokkal kevesebb sörfőzde bocsát ki alátétet, így a söralátét-gyártás aranykora valószínűleg véget ért.


Forrás: "Beer Drinkers Guide to Tegestology", by M.J. Powell

magyar fordítás: Zámbó Ildikó



Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.
Székhelytörökország Isztambul, Törökország
IparágSörgyár
Árbevétel836.2 millió USD (2008)

Az Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş. weboldala
SablonWikidataSegítség


Aass Bryggeri
Székhelynorvégia Drammen, Norvégia
IparágSörgyár

Az Aass Bryggeri weboldala
SablonWikidataSegítség

Soproni Sörgyár A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. két sörgyára eltérő múlttal rendelkezik.

A sörfőzés Sopronban nagy hagyományokra tekint vissza. 1895 márciusában brünni serfőzde-tulajdonosok és városi nagykereskedők elérkezettnek látták a pillanatot, és Első Soproni Serfőzde és Malátagyár néven megalapították a soproni gyárat. 1917. november végétől a Soproni Sörgyár a kereskedelmi társaságok jegyzékében már a Nyugat- magyarországi Serfőzde és Malátagyár soproni gyártelepeként található. 1949-ben a gyárat államosították. Majd 1971-ben a gyár csatlakozott az összes magyar sörgyárat magába foglaló Magyar Országos Söripari Tröszthöz. 1982-ben a gyár újra teljesen önálló lett.

1988. október 14-én a gyár vezetői licencszerződést írtak alá az Österreichische Brau AG-val: a Soproni Sörgyár az eredeti eljárás alapján gyárthatja és forgalmazhatja a Steffl sört. Ezt a licencszerződést 1994-ben a Zipfer, 1995-ben a Gösser sörre vonatkozó megállapodás követte. 1992 első napján a Soproni Sörgyár részvénytársasággá alakult át, melyben az új többségi tulajdonos a BBAG lett. 1994 májusától a társaság elsőbbségi részvényeit bevezették a Budapesti Értéktőzsdén.

Forrás: Heineken Hungária honlapja


Martfűi Sörgyár A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. másik gyára, a martfűi a fiatal sörgyárak közé tartozik. A gyár létrehozásának gondolata 1981-ben fogalmazódott meg, melynek eredményeképpen 28 kelet-magyarországi termelőszövetkezet és állami gazdaság a sörpiacon uralkodó hiány pótlására alapította a sörgyárat. A Szolnok közeli sörgyár 1985-ben kezdte meg a termelést, akkor Magyarországon egyedülállóan korszerű körülmények között és technológiával.

Az időközben részvénytársasággá alakult gyár részvényeit 1990-ben vezették be a Budapesti Értéktőzsdén, a Brau AG 1991-ben szerezte meg a társaság részvénytöbbségét. 1993-ban sor került a Kaiser-, és 1994-ben a Schwechater-licencszerződés megkötésére.

Heineken Hungária honlapja


kieg a Heineken Hungáriához Azóta jelentős modernizáción ment át mindkét gyár. A beruházások eredményeképpen 2006-ban a soproni gyár éves termelési kapacitása elérte a 2 millió, a martfűi gyáré pedig a 720 ezer hektolitert. Mind a soproni, mind a martfűi gyár 7000 négyzetméteres készáruraktára 14 millió palack tárolására alkalmas.

2007. júniusa óta a cég a Heineken Hungária Sörgyárak Nyrt. nevet viselte, hangsúlyozva a nagy múltú nemzetközi konszernhez tartozást, kihasználva mindkét (soproni és martfűi) gyára magyarországi, kedvező földrajzi elhelyezkedését.

2008 márciusa óta a cég zártkörű részvénytársaságként működik, így neve Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-re változott


Gösser

A Gösser minőségében és megjelenésében egyaránt a prémium sörök egyik legjelesebb képviselője. Több mint 500 éves hagyomány alakította recept szerint, kizárólag válogatott alapanyagokból készül. Kristálytiszta, aranyló színű látványa az érintetlen természet tisztaságát idézi. Aromában gazdag, komlózott, kissé keserű íze a természet elemeinek lenyűgöző erejét juttatja eszünkbe.

Gösser Bock 

Enyhén vöröses, mélybarna szín. Élénkfehér, gazdag hab. Harmonikus illat, amelyben pörkölt maláta, karamell és aromakomló keveredik. Finoman kesernyés, malátás íz. Testes és krémes érzés. Ez a Gösser Bock, egy prémium minőségű, kifinomult barna sör. Az évszázadokon átívelő, kincset érő sörfőzési tapasztalat biztosítja a tökéletes minőséget, amely a klasszikus Gösser világos mellett a kifinomult Bock, azaz barna sörben is testet ölt. Harmonikusan erős, nemes főzetként, 7%-os alkoholtartalom mellett a Gösser Bock minőségi választás, a hűvösebb évszak beköszöntével is.

Gösser NaturZitrone

A Gösser NaturZitrone a jól ismert, tradicionális és karakteres ízvilágú Gösser és a természetesen frissítő citromlé különleges találkozásának eredménye! A Radler kategóriába tartozó sörkülönlegesség egyedülállóan szomjoltó, harmonikus ízvilágát egyrészt természetes gyümölcscukor-tartalmának köszönheti, másrészt annak, hogy mentes mindenféle mesterséges adalékanyagtól. A Gösser NaturZitrone fátyolosságát a valódi citromlé kölcsönzi, melyben citromrostokat is felfedezhetünk. Egy-két finom mozdulattal, az üveget megforgatva egyenletessé tehetjük a citromrostok eloszlását, és máris kész a fogyasztásra.

Gösser Ice 

A Gösser Ice üdítő, frissítő ízharmóniával rendelkező sörkülönlegesség, amely víztiszta, átlátszó üvegéből, a speciális kupakot lecsavarva a palackból is fogyasztható. A „jégsör” kíméletes eljárással készül: az érlelést követően hűtik, majd a víz egy részét kifagyasztják, melynek következtében íze feldúsul.

Amstel 

1870 óta az Amstel Európa egyik legkedveltebb söre, nevét az Amsterdamot átszelő Amstel folyóról kapta. Az Amstel mindig is híres volt az újításairól, hiszen több innováció is a nevéhez fűződik (pl. első hordozható söröshordó). Prémium minőségű világos sör, aranysárga színnel, komlóvirág illattal, harmonikus ízvilággal. Jellemzője a kesernyés íz, enyhe édeskés utóízzel.

Amstel Pulse 

Az Amstel Pulse könnyen iható, frissitő, világos sör, mely enyhén keserű ízzel és prémium sörökre jellemző alkoholtartalommal (4,7% V/V) rendelkezik. A termék mögött közel 150 éves minőségileg garantált holland sörfőzési tapasztalat áll, valamint az Amstel Pulse egyediségét a letisztult, formatervezett és dombornyomott, ikonszerű üveg is hangsúlyozza mely 2008-ban elnyerte a reklámszakma legrangosabb elismerését, a Cannes-ban.

Edelweiss Hefetrüb

Arany kalászú búza és az Alpok forrásainak friss vizéből születik az Edelweiss igazán különleges minőségű búzasör specialitása, az Edelwiess Hefetrüb. Az Edelweiss a több mint 500 éves múltra visszatekintendő kaltenhauseni sörgyár kíváló minőségű szűretlen búzasöre. Az Edelweiss Hefetrüb természetesen zavaros és jellegzetesen gyümölcsös, frissítően pezsgő búzasör fűszeres aromájával üdítően bizsergeti a torkot. Az élvezet tovább fokozható, ha az ízek harmóniáját egy frissen szelt citromkarikával és néhány rizsszemmel tesszük teljessé.

Zlaty Bazant 

Tradicionális szlovák sör, elsősorban a karakteres pilzeni ízvilág kedvelőinek. Tiszta, kellemes ízű és illatú, kerek, kiegyensúlyozott világos sör, némi gyümölcsösséggel, melynek keserűje jellemző, erős, kellemes és fűszeres, a végén „boros” utóízzel. Nagyon tiszta, óaranyszín, tartós szép hab.

Kaiser 

A Kaiser a lágyabb, izgalmasabb tónusú ízharmóniára vágyók elvárásaink is tökéletesen megfelel, és a baráti sörözésekhez és kikapcsolódáshoz is a lehető legjobb megoldást kínálja. Fényes, tiszta, finom, egyenletes szerkezetű hab, harmonikus, jellegzetes komlóíz és komlóillat, üdítő csípősség, valamint finom keserűség jellemzi.

Steffl 

A közel száz éves múlttal rendelkező sörmárka a magyar fogyasztók körében a legismertebbek közé tartozik. Jellemzője a gyöngyöző aranysárga szín, a kellemes illat és a harmonikus könnyedség.

Soproni

A márka elválaszthatatlan Sopron városától, melynek sörfőzési tradíciói évszázadosak. A Soproni ma a gyár legrégebbi saját fejlesztésű márkája. Első Soproni Serfőzde és Malátagyár Rt. idején már főzték, igaz akkor egyszerűen csak Ászok volt a neve. 1986 óta pasztőrözött formában élvezhetjük. A Soproni márka 2005-ben megújult, a mai formákhoz a minőséghez és tradícióhoz hűen új köntösbe öltözött a Soproni Sörgyár fennállásának 110 éves évfordulójára. A Soproni, ez a friss és szomjoltó sör a csúcsminőséget képviseli a világos sörök között. Tükrösen csillogó, aranysárga színe diszkrét komlóillattal és kellemesen kesernyés ízzel párosul. A nemzetközi Monde Selection versenyeken immár tízszer tüntették ki aranyéremmel.

Soproni Szőke Ciklon

A márka innovativitását bizonyítandó, az utóbbi években számos újítással jelentkezett a Soproni a hazai piacon. Ennek a folyamatos fejlesztésnek, és újításnak az eredménye a Soproni Szőke Ciklon a Soproni termékcsalád legújabb tagja, amely 2009 áprilisában került bevezetésre. A Szőke Ciklon Saphir komlóval főzött, 4,5 %-os alkoholtartalmú sör, amely egy kevésbé keserű, új frissítő nyári sör. A különleges gyártási technológiának köszönhetően a Soproni Szőke Ciklon jobban leerjed, mint más sör, ennek következtében alacsonyabb a szárazanyag-tartalommal rendelkezik és ez által frissítő hatású. Ez egy modern, fiatalos sör, egyedi íz világgal, ezzel is követve az új fogyasztói trendeket és igényeket, amelyek megjelentek világpiacon, ami a kevésbé keserű, könnyebben iható sörök iránti kereslet.

Soproni 1895

A Soproni 1895 különleges aromáját a gondosan válogatott alapanyagok és a sörfőzés évszázados szakértelme adja. A magas minőségű, fűszeres, nemes saazer komlótól nyeri utánozhatatlan ízét és aranyló színét. A sör élvezetét az 5,3%-os alkoholtartalom teszi még teljesebbé. Hosszú baráti beszélgetések kiváló kísérője.

Soproni Fekete Démon

A Soproni Fekete Démon egy kivételes barna sör, amely mélybarna színét és csábítóan kellemes aromáját speciális összetevőinek köszönheti. Négyféle maláta és illatos aromakomló gondoskodik róla, hogy ez a lenyűgöző sörkülönlegesség méltó legyen a Soproni névhez. Schlossgold 0,0%

A Schlossgold 0,0% olyan prémium minőségű termék, melyet svájci licensz alapján magas színvonalú technikával állítanak elő. A Schlossgold 0,0% prémium minősége, karakteres, kellemes maláta íze és finom komló aromája az alkoholtartalmú sörök ízvilágát adja vissza, ugyanakkor gyakorlatilag 0,0% alkoholtartalma tökéletes megbízhatóságot és józanságot nyújt. Harmónikus ízvilágú, frissitő szénsavtartalmú, üdítő jellegű ital.

Soproni Szűz

Vannak olyan helyzetek, amikor a sör nyújtotta kellemes frissességet nem élvezhetjük. Ám akik ekkor sem akarnak lemondani a sörözés élményéről, azoknak itt a Soproni SZŰZ, a Soproni alkoholmentes változata. A Soproni SZŰZ frissítő hatású sör, amely kimagasló minőségét, és kellemesen lágy, harmonikus ízét a kiváló alapanyagoknak és a korszerű technológiának köszönheti.

Buckler

Egy igazi sör alkohol nélkül. A Heineken által kifejlesztett alkoholmentes sörmárka, mely Magyaroszágon 1994 óta nyújt teljes sörélvezetet. Kellemes illatú és üdítő hatású sör, amelyben a maláta és komló íz harmonikusan egészítik ki egymást, így nyújtva felfrissülést fogyasztójának a nap bármely pillanatában.