Szerkesztő:BTXLL-HU-10234/Directorial system

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A rendezői Köztársaság egy ország uralja főiskola több ember, akik közösen gyakorolja a hatáskörét a államfő és / vagy a kormányfő .

A rendszert az 1776-os pennsylvaniai alkotmány ihlette, amelyen kiemelkedően szerepelt a 12 fős kollegiális Legfelsőbb Végrehajtó Tanács primus inter pares elnökével. Ennek a kormányzati formának a francia mintára épülő változatai a francia forradalmi háborúk alatt Franciaország által meghódított európai régiókban is létrejöttek.

A múltban Uruguay-t, Jugoszláviát (1974 után), Ukrajnát és más országokat kollegiális kormányok irányították. A volt Szovjetunió kormányát bizonyos szempontból kollegiálisként lehetne jellemezni, de ez sokkal másabb mintában fejlődött.

Az egyetlen ország, amely jelenleg teljes mértékben ezt a kormányzási formát használja, Svájc [1] A Svájci Szövetségi Tanácsot a Parlament négy évre választja meg (tagjait nem lehet elbocsátani), és hét tagból áll, akik közül az egyik elnöki és a másik az alelnök rotációs alapon, bár ezek a pozíciók normális esetben szimbolikusak körülmények. A Parlament és a Szövetségi Tanács között nincs bizalmi kapcsolat.

  1. Switzerland - history - geography