Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Apród/Keresések közben levont konklúziók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Miközben a külföldi halálozásokat néztem, számos konklúziót is levontam a magam számára.

Pl. hogy olyan személyek nevei vannak besatirozva egy-egy szócikkben, akiknek nem valószínű, hogy szócikkük lesz itt valaha: pl. a 2016-os_Eurovíziós_Dalfesztivál#Kommentátorok kommentátorai (az írás napján érkezett egyébként a hír, hogy egyikük, José María Íñigo meghalt, róla egyébként más miatt is érdemes megemlékezni: Franco megvásárolhatta az eurovíziós dalfesztivál győzelmét). Elhunyt: Muere José María Íñigo.

De van úgy, mint pl. Fuad Poladov esetében, hogy azáltal kerül magyar nyelvű hírekbe valakinek csak a neve, mert két nép között olyan filmbemutatókkal igyekszenek erősíteni a kapcsot, amelyre kérdéses, hogy épült-e aztán valami: Azeri filmhét az Örökmozgóban, Azerbajdzsáni beköszönés – Ismerkedés bakui filmesekkel (2009 május).

Vagy itt van pl. a toxikus bosszúálló kifejezés, amely a sajtóban legendává vált, mint fogalom - anélkül, hogy kezdeni tudna vele valamit a későbbi magyar nyelvű nemzedék, mert az elődök csak arra helyezik a hangsúlyt, hogy, jaj, az egy szuperhős-szennyfilm volt.

Vagy itt Ninalee Craig. Róla magyarul elég vékony szál van: ÖT IKONIKUS SAJTÓFOTÓ NŐI SZEREPLŐJE NAPJAINKBAN. Meghalt: Ninalee Allen Craig, subject of iconic ‘American Girl in Italy’ photos, dies at 90.

Vagy André Le Dissez, aki az 1959-es Tour de France egyik szakaszgyőztese volt. Szakasz-, de nem futamgyőztes. Elhunyt: André Le Dissez, disparition d'une figure.

Vagy itt van pl. Vadim Mulerman. Vazim Mulermanról a 70-es évek végén volt szó Magyarországon: [1]. Vadim Mulermanként magyartalan szövegeket lehet "magyarul" találni róla: [2]. Közben az általa énekelt Lada című szám nagyon ismerősen hangzik: Вадим Мулерман Vadim Mulerman "Лада".

Vagy itt van pl. Leland B. Yeager közgazdász halálhíre: Leland Yeager. Magyar forrásokban van az írásairól, nézeteiről szó, bár kevés helyen, de pl. itt: LELAND YEAGER, PÉNZKERESLET, VÁLSÁG. Vagy Itt van egy magyar nyelvű összefoglalója egy angol nyelvű könyvének. Vagy itt pl: Közgazdasági Szemle 1968.

Vagy Paul Younger (engineer) (brit hidrogeológus) van olyan Paul Younger, aki a magyar találatokban szerepel, a Glasgow-i egyetem és a Newcastle Kutatóintézetes említések között.