Szerkesztő:Aniko71/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Budapesti Magyar Nemzeti Társult Csomópont[szerkesztés]

Magyarország a EIT ICT Labs KIC-en belül önálló Magyar Nemzeti Társult Csomóponttal rendelkezik (EIT ICT Labs KIC Budapest Associate Partner), melynek koordinátora az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Partnerei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyes szervezeti egységei (TMIT, HIT, MIK), a Cisco Systems Magyarország, illetve a General Electric Healthcare. Az Ericsson Magyarország 2012-ben csatlakozott az EIT ICT Labs KIC-hez, az NSN Magyarországgal a Magyar Telekommal és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézettel (MTA SZTAKI) jelenleg tárgyalások folynak a budapesti központ konzorciumához való csatlakozásról.

A Budapesti Magyar Nemzeti Társult Csomópont célja, hogy tevékenységével elősegítse, hogy az IKT területén keletkező legújabb kutatás-fejlesztési eredmények Magyarországon, illetve ezen túlmenően Közép- és Kelet-Európában sikeresen átkerüljenek az innovációs folyamatba. Az ELTE vezette magyar csomópont feladata lesz a ICT Labs KIC eredményeinek közvetítése is Közép- és Kelet-Európa felé, ezáltal a budapesti csomópont az informatika területén regionális koordinátori szerephez juthat.

Az akadémiai-ipari együttműködési központ elhelyezésénél az egyik elsődleges szempont, hogy az ELTE és a BME lágymányosi karait befogadó Infopark természetes környezetet jelent (itt működik az EIT központi irodája is).

Projektek[szerkesztés]

A budapesti csomópont akadémiai és ipari partnerei az EIT ICT Labs számos kutatási projektjében vállaltak szerepet, melyet 4 nagyobb K+F+I projektbe tartoznak:

  1. Komplex infokommunikációs hálózatok megoldásai
  2. A jövő digitális közösségi terei és mobilitás
  3. Humán-számítógép együttműködés
  4. Kritikus rendszerek biztonsága

Források[szerkesztés]