Szerkesztő:Alfa-ketosav/Vesztigialitás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vesztigiális (magyarul: csökevényes) az a szerv, tulajdonság vagy reakció, mely eredeti, pl. fajra jellemző funkcióját nagyrészt vagy egészben elvesztette. Egy szerv vesztigialitását általában hasonló fajokban jelen levő homológ szervekkel való összehasonlítással döntik el. A vesztigialitás általában pozitív evolúciós nyomásra evolúciós folyamatok által érintetlenné váló jellemző funkcióvesztése által következik be. A szervre negatív evolúciós nyomás hathat, ha funkciója egyértelműen kedvezőtlen, de ha jelenléte nem okoz hátrányt, és hiánya nem kedvező, a szerv nem feltétlenül tűnik el a természetes szelekció által, s akár több fajon át is ívelhet, ha elég hosszan fennmarad. Vesztigiális struktúráknak tekinthetők pl. embereknél a coccyx (farkcsont), a szigetlakó madaraknál a szárnyak vagy a bálnák hátsó végtagjai.

Példák[szerkesztés]

Nem ember állatoknál[szerkesztés]

Állatoknál nagyon sok vesztigiális struktúrát figyelhetünk meg. Ilyenek például a boák, pitonok és cetek ritkán újra megjelenő hátsó végtagjai, a földikutyaformák képalkotásra alkalmatlanná vált, de a világosságot és a sötétséget még megkülönböztetni képes szemei; a szigetlakó madarak repülésre alkalmatlan szárnyai.

Embernél[szerkesztés]

Embernél is találni mára elcsökevényesedett struktúrákat. Ezek közé tartoznak többek közt a coccyx (farkcsont), aminek feladata a fákon való egyensúlyozás megkönnyítése volt, de mióta az ember lejött róluk, funkcióját elvesztette[1]; a fülmozgató izmok, a testszőrzet, ami az emlősök szőréből vezethető le.

Növényeknél és gombáknál[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anton Waldeyer: Anatomie des Menschen. Gruyter kiadó, 2002, ISBN 978-3110165616, 637. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vestigiality című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rudiment című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.