Szentpéteri Györgyi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szentpéteri Györgyi
Rózsavölgyi Gyöngyi felvétele
Rózsavölgyi Gyöngyi felvétele
Életrajzi adatok
Született1942április 9. (82 éves)
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásamodell, sztármanöken
A Wikimédia Commons tartalmaz Szentpéteri Györgyi témájú médiaállományokat.
Felkai Anikó, Szentpéteri Györgyi, Schmidt Bea

Szentpéteri Györgyi (1942. április 9. –) magyar modell, sztármanöken, az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület elnöke.

Élete[szerkesztés]

Schmidt Bea és Szentpéteri Györgyi

Cipőtervezést tanult, később ez lett a szakmája, vezető beosztásban. A Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem hallgatója volt. Az 197080-as évek egyik kiemelkedő modellje. Több évtizeden keresztül volt sikeres manöken, fotómodell, modell. Itthon és külföldön egyaránt szerepelt bemutatókon. Különböző újságok címlapján, belső oldalain szerepelt rendszeresen, így például az Ez a Divat újságban is.

A „Budapest szépe” fővárosi szépségverseny második helyezettje volt 1957 augusztusában.

1976-ban részt vett a hvari Modefest International nemzetközi divatfesztiválon Schmidt Bea, Csató Mari és Lantos Piroska manökennel együtt. Az egy hétig tartó divatbemutatón Magyarországot a Magyar Divat Intézet és az OKISZ Labor képviselte, 50 modellel. Nemcsak magyar ruhákat mutattak be a manökenek itt, erős mezőnyben (77 manöken volt), hanem egymás után kérték fel őket a külföldi cégek a ruháik bemutatására, például Nina Ricci- és svéd ruhákat mutattak be a magyar manökenek.[1]

Szentpéteri Györgyi a Magyar Divat Intézet cipő- és bőrdíszmű-stúdiójának vezetője is volt.

Bőr-cipő labor vezetője volt a Fővárosi Kézműipari Vállalatnál, illetve művészeti tanácsadóként dolgozott az Iparművészeti Vállalatnál.

Jelenleg (2018) az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület elnöke.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]